Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jedinečná multisplitová jednotka Triple C

Multisplitové klimatizační jednotky běžně zajišťují přímou klimatizaci několika místností s možností individuální regulace. Naše revoluční řada Triple C umí s jednou venkovní jednotkou nejen chladit v létě a vytápět v zimě, ale i celoročně ohřívat vodu v zásobníku TUV.

Inovace na poli klimatizací

Japonská značka Hitachi vyvíjí klimatizační a chladicí systémy od 30. let 20. století. Během této 80leté historie přinesla několikrát inovace, které se ukázaly jako užitečné a na trhu našly široké uplatnění. V roce 1983 Hitachi představilo první scroll kompresor na světě a zároveň první prototyp kazetové vnitřní jednotky. V roce 2011 uvedlo na trh první řešení pro skrytou instalaci VRF systému díky kondenzační jednotce s radiálním ventilátorem (RASC Centrifugal). A v loňském roce byl evropskému trhu nabídnut unikátní multisplitový systém, který integruje ohřev TUV. Této řadě pro trojitý komfort, s obchodním označením Triple C, se věnujeme v tomto článku.

Obr. 1: Dědictví a inovace
Obr. 1: Dědictví a inovace

Jak funguje multisplit?

Multisplitové klimatizační jednotky fungují na principu chladivového okruhu s jedním kompresorem. Na venkovní jednotku se připojují vnitřní jednotky, každá na vlastní větev chladivového potrubí. Standardně lze libovolně kombinovat různé typy vnitřních jednotek od nástěnných a parapetních až po skryté kanálové.

Chladivový okruh je reverzibilní, tzn. že lze systém využít jak k čerpání odpadního tepla z vnitřního prostředí do exteriéru (chlazení), tak k využití venkovní energie pro potřeby interiéru (vytápění, ohřev TUV).

Výhodou multisplitu v porovnání se splity je instalace pouze jedné venkovní jednotky pro klimatizaci několika místností, což umožňuje diskrétnější umístění a menší hlukovou zátěž okolí.

Obr. 2: Schéma Triple C
Obr. 2: Schéma Triple C

Výjimečné vlastnosti řady Triple C

Tato řada se odlišuje od standardního multisplitu tím, že jedna větev chladivového okruhu lze využít pro napojení zásobníku TUV ve velikosti 190 l nebo 270 l. Ke kondenzaci chladiva, a tím předávání tepelné energie, dochází v potrubí obtočeném kolem zásobníku, takže nehrozí, že by se chladivo mohlo dostat do pitné vody.

Provozní režimy chlazení/vytápění a ohřev TUV se střídají, takže i v zimním období bude systém část dne v topném režimu a poté přepne na ohřev vody v zásobníku. Uživatel si nicméně může nastavit vhodný provozní scénář, který zajistí jeho komfort i dostatek teplé vody během dne. Nastavitelné parametry, které přizpůsobí provoz systému potřebám domácnosti, jsou:

  • typ priority
  • maximální doba ohřevu TUV
  • četnost opakování ohřevu TUV během dne

S energetickou třídou chlazení A++ (SEER až 7,6) a vytápění A++/A+ (SCOP až 4,6) nabízí systém provoz s nízkými provozními náklady. SCOP s hodnotou 4,6 znamená, že v průběhu topné sezóny dostanete z 1 kW dodané elektrické energie v průměru 4,6 kW tepla, což je cca 4,6krát více než by bylo možné dosáhnout s elektrokotlem. Tepelná čerpadla vzduch-vzduch a splitové ohřívače TUV tak nabízejí alternativu zdroje tepla při zpřísňujících se legislativních požadavcích na nízkoenergetickou výstavbu.

V portfoliu řady Triple C najdete venkovní jednotky s chladicími výkony od 5,3 do 8,5 kW s možností připojení až 4 vnitřních klimatizačních jednotek a jednoho zásobníku TUV. Pro kompletní představu o nabídce kombinovatelných vnitřních jednotek a technických parametrech systémů navštivte webové stránky Hitachi.

Obr. 3: Aplikace HiKumo pro vzdálené ovládání
Obr. 3: Aplikace HiKumo pro vzdálené ovládání

Možnosti ovládání

Klimatizační systémy Hitachi mají širokou nabídku ovladačů pro lokální i vzdálené řízení. Vnitřní klimatizační jednotky jsou standardně dodávány s infra dálkovými ovladači, ale lze vybrat i kabelový ovladač jako příslušenství. Zásobník TUV je vybaven integrovaným ovladačem, na kterém se nastavuje provozní scénář celého systému.

Pokud si uživatel přeje mít dohled nad celým systémem ve svém mobilním telefonu, může volit mezi aplikací HiKumo od Hitachi nebo integrací do domácí automatizace TaHoma od Somfy. V obou případech je potřeba jednotky dovybavit komunikačními moduly.

Závěr

V dnešní době, kdy mají budovy čím dál menší požadavky na energie pro zajištění požadované teploty vnitřního prostředí, začíná dávat smysl vytápět je tepelnými čerpadly vzduch-vzduch. Díky kombinaci funkcí klimatizace a ohřevu TUV ušetří majitel budovy na pořizovacích i provozních nákladech, sníží nároky na instalační prostor a zároveň bude mít systém s velice dobrou účinností v porovnání s elektrickým přímotopným vytápěním.

Přečtěte si také Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch je spolehlivým zdrojem vytápění pro nízkoenergetické domy Přečíst článek

Johnson Controls - Hitachi Air Conditioning Europe
logo Johnson Controls - Hitachi Air Conditioning Europe

V našem portfoliu pro český a slovenský trh najdete rezidenční klimatizace a tepelná čerpadla, VRF systémy, komerční klimatizace, větrací systémy i chillery.