Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ochlaďte svou domácnost pomocí klimatizace

Letošní horké letní dny jsou již za námi a vy stále váháte, zda si pořídit nového člena domácnosti, který váš domov ochladí na příjemnou teplotu? Případně jestli je lepší ventilátor, nebo klimatizace? Nevíte, pro co se rozhodnout? Netušíte, který produkt je pro vás a váš domov vhodnější, a chcete znát spotřebu při provozu?

Podzim je ideální čas na výběr klimatizace nebo ventilátoru pro vaši domácnost, jelikož spousta výrobců může mít výhodné slevové nabídky, protože je již po „chladicí sezóně“. Pomůžeme vám vyznat se v těchto produktech a naučíme vás, jak si spočítat spotřebu.

Klimatizace, nebo ventilátor?

Oba produkty mají stejnou výhodu – ochladí místnost. Zároveň mají oba své plusy a mínusy, které je potřeba před pořízením dobře promyslet. V čem se tedy klimatizace a ventilátor liší a podle čeho se rozhodovat?

  1. Cena – je často nejdůležitějším faktorem. Ventilátory jsou levnější než klimatizace, cena mobilních klimatizací se pohybuje v řádech tisíců korun. Dávejte vždy ale pozor na produkty nízké kvality, které mohou být vyrobené z levných plastů.
  2. Náklady na provoz – aby vám chlazení neprovětralo i peněženku, je potřeba myslet dlouhodobě. Levnější chladicí produkty jsou zpravidla energeticky náročnější, což by vám při vyúčtování mohlo nejednou zavařit. Klimatizace má sice oproti ventilátoru vyšší energetickou náročnost, ale ta vyplývá z vyšší účinnosti a rychlosti chlazení. Výhodou klimatizace je určitě funkce čištění vzduchu a topení, takže má širší využití než větrák, který vám přijde vhod jen v horkých měsících. Je také důležité zmínit, že oproti větrákům můžete na klimatizačních zařízeních nastavit přesnou požadovanou teplotu v místnosti a zároveň u nich funkci foukání vzduchu bez chlazení najdete taky.
  3. Údržba produktů – o oba spotřebiče je potřeba pravidelně a důkladně pečovat. Jedině tak zajistíte jejich dlouhou životnost a v důsledku toho i finanční nenáročnost chlazení domácnosti. Pokud žijete v prašném prostředí, je pravděpodobné, že budete muset chladicí zařízení čistit častěji.
  4. Alergie – častým problémem jsou alergeny. Pro alergiky a astmatiky jsou vhodnější volbou klimatizace, protože ventilátory víří prach a další nečistoty. Klimatizace umožňují cirkulaci a vlhčení vzduchu v místnosti a zabraňují množení plísní a dalších škodlivin.
  5. Rizika ventilátorů a klimatizací – leckdo z nás zažil bolest v krku po dlouhé cestě klimatizovaným autem/autobusem nebo teplotní šok při příchodu do místnosti s ventilátorem. U klimatizace je potřeba ohlídat, aby spotřebič nebyl namířený na vás a chladil místnost postupně. Tím eliminujete riziko angín a viróz. Větráky nepodchlazují místnost tak razantně, avšak je nutné zopakovat, že v místnosti víří prach a nečistoty. Míří-li navíc ventilátor člověku přímo na hlavu, hrozí mu například zánět spojivek nebo středního ucha.
  6. Hlučnost – faktor, který by při rozhodování měl přijít určitě na řadu. Klimatizace bývají hlučnější kvůli vysokému výkonu, a proto si při výběru produktu do své domácnosti vždy ověřte stupnici hlučnosti přístroje a tzv. sleep mody, které vám zajistí klidný spánek v příjemně klimatizované místnosti.




Jak spočítat spotřebu spotřebiče za jeden rok?

Spočítat si spotřebu klimatizace nebo větráku není takový oříšek. Máme pro vás základní vzorec, podle kterého si sami snadno spočítáte, jakou spotřebu za rok má vaše chladicí zařízení.

Výpočet: příkon × počet hodin, kdy je klimatizace v provozu v daném roce × cena za kWh

Ukažme si to na jednoduchém příkladu:

Spočítejme si letní spotřebu běžné domácnosti v panelovém domě se sazbou D02d a 3× 25 A (pro distribuční cenu) s příkonem klimatizace 1,1 kWh. Jako příklad uvádíme klimatizaci Whirlpool PACW29HP, kterou získáte u dodavatele energie Yello. Dá se říct, že běžně klimatizaci používáme 30–60 dnů v roce cca 4 hodiny denně (u mobilní klimatizace). Tudíž náklady na chlazení činí 660 Kč za letní měsíc, resp. 22 Kč za letní den.

O klimatizacích a ventilátorech závěrem

Dosáhnout ideálních teplotních podmínek v domácnosti, aby se nám lépe odpočívalo, pracovalo a spalo, je sen mnoha z nás. A v tomto případě velmi záleží i na dodavateli energie. Obzvlášť v období zdražování elektřiny je třeba se zaměřit na férovost dodavatele energie, na jeho zákaznickou podporu a hlavně na cenu za elektřinu. Řada dodavatelů také nabízí nadstandardní benefity k nově uzavřeným smlouvám. Například u Yello získáte k nové smlouvě navíc mobilní klimatizaci za výhodnou cenu, kterou vám po České republice doručí zdarma. Velkou výhodou dnešní doby je, že máte fixovanou cenu elektřiny na celé 3 roky. Tichá a kompaktní klimatizace Whirlpool PACW29HP patří do energeticky úsporné třídy A+, díky čemuž je ekologicky šetrným řešením pro každou domácnost. Nabízí čtyři různé režimy provozu: chlazení, odvlhčování, ventilátor a topení. Je tedy vhodná do domácnosti, kanceláře i na chatu.


Yello
logo Yello

Yello nabízí elektřinu a plyn domácnostem a malým podnikatelům na území České republiky. Yello sází na jednoduchost. Čitelné obchodní podmínky bez chytáků bereme jako samozřejmost. Každý zákazník může spravovat svůj účet on-line pomocí portálu Moje Yello. ...