Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak omezit náklady na provoz klimatizace?

V tomto článku bychom koncovým uživatelům rádi představili funkce, které slouží k omezení spotřeby energie rezidenčními klimatizacemi. I když se zde popisované funkce mohou u jednotlivých výrobců lišit svými marketingovými názvy, většinou je najdete u velké části bytových klimatizačních jednotek nabízených na evropském trhu.

Úsporný režim (ECO)

Logika úspory energie je založena na úpravě nastavené teploty, v případě režimu chlazení směrem nahoru, v režimu vytápění směrem dolů. I když se bude jednat o komfortně přijatelnou změnu o 1–2 °C, znamená každá taková úprava teploty o jeden stupeň přibližně 7 % úsporu energie.

U ekonomických základních řad klimatizací se úsporný režim spouští manuálně tlačítkem na ovladači. U klimatizací vybavených čidlem přítomnosti osob jednotka rozpozná, když se v místnosti nikdo nenachází, a upraví teplotu sama automaticky. Po určité době v úsporném režimu bez návratu osob může jednotka vypnout úplně svůj provoz. Výhodou jednotek s čidlem pohybu tedy je, že je provoz řízen automaticky a uživatel nemusí ovládáním jednotky ztrácet čas.

Obr. 1: Logika fungování úsporného režimu
Obr. 1: Logika fungování úsporného režimu

Dalším krokem k větší lehkosti užívání klimatizace je její připojení k domácí Wi-Fi síti a možnost vzdáleného ovládání přes mobilní telefon. V mobilní aplikaci je připravena speciální funkce pro řízení chodu klimatizace na základě geografické polohy uživatele. V případě zařízení Hitachi se nazývá tato funkce Smart Fence. V telefonu si nastavíte rádius v km okolo vašeho domova, který když opustíte, klimatizace se automaticky vypne. Při návratu domů se naopak zapne ještě před vaším příchodem, jakmile se vrátíte do vymezené oblasti. Máte tak jistotu, že klimatizace nezůstala omylem zapnuta po celý den, když nikdo nebyl doma.

Obr. 2: Smart Fence
Obr. 2: Smart Fence

Údržba jednotky

Dalším důležitým aspektem pro zachování dobré účinnosti zařízení, a tím nízkých provozních nákladů, je udržování klimatizace v čistotě, zejména filtrů a tepelných výměníků. Pokud jsou tyto prvky zaneseny, dochází k nárůstu tlakové ztráty, snížení průtoku vzduchu (snížení výkonu) a vyššímu příkonu motoru ventilátoru.

Z nabídky jednotek na trhu proto preferujte modely, které obsahují technologii automatického čištění výměníku pro dlouhodobé zachování účinnosti systému. U rezidenčních nástěnných klimatizací Hitachi se tato technologie nazývá FrostWash.

Pravidelné čištění filtrů by mělo být součástí kontroly jednotky před zahájením chladicí nebo topné sezóny. Kromě vlivu na provozní náklady vám pravidelná údržba zajistí zdravější vnitřní prostředí.

Přehled o spotřebě

Pro vyhodnocení vlivu nastavení provozu klimatizace na provozní náklady můžete použít přibližná data o spotřebě evidovaná samotným zařízením. Někdy se k těmto údajům dostanete v menu bezdrátového nebo kabelového ovladače, jindy můžete využít data zaznamenaná mobilní aplikací. Výhodou zobrazení v aplikaci je větší přehlednost v grafickém rozhraní.

Na obrázku níže je náhled aplikace airCloud Go od Hitachi, ve které můžete porovnávat spotřebu a provozní náklady na týdenní, měsíční nebo roční bázi. Současně si můžete nastavit svůj měsíční limit nákladů na provoz klimatizace a dostat v aplikaci upozornění, pokud se přiblížíte jeho vyčerpání.

Obr. 3: airCloud Go – zobrazení provozních nákladů
Obr. 3: airCloud Go – zobrazení provozních nákladů

Pokud zvažujete nákup nové klimatizace nebo výměnu stávající, prohlédněte si naše portfolio s novými řadami bytových klimatizací airHome, které všechny výše zmíněné funkce a technologie pro ekonomický provoz nabízejí.


Johnson Controls - Hitachi Air Conditioning Europe
logo Johnson Controls - Hitachi Air Conditioning Europe

V našem portfoliu pro český a slovenský trh najdete rezidenční klimatizace a tepelná čerpadla, VRF systémy, komerční klimatizace, větrací systémy i chillery.