Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chlazení, klimatizace a tepelná čerpadla ve Francii

Technici chladicích zařízení se musí podrobit certifikačním zkouškám prostřednictvím zvlášť zřízeného orgánu podle přísných, přesně definovaných předpisů. Jenom ten, kdo získá takový certifikát, bude v budoucnu (od roku 2009 - do té doby platí přechodná úprava) oprávněn zacházet s chladivy a provádět zásahy do chladicího okruhu.

Francouzský trh chlazení a klimatizace zaznamenává nevídané přírůstky v bytovém sektoru a odbyt tepelných čerpadel v roce 2006 stoupal závratným tempem. To se týká hlavně klimatizací určených pro bytové prostory, přičemž se u více než 90 % prodaných zařízení jednalo o reverzibilní systémy umožňující vytápění i chlazení.

V současné době se však odborníci zabývají především novým vládním dekretem, který vstoupil v platnost 7. května 2007. Důsledky tohoto předpisu, jehož hlavním cílem je snížení emisí vznikajících při provozu chladicích a klimatizačních zařízení, se výrazně dotýkají hlavně techniků chladicích zařízení, jejichž kvalifikace se v budoucnu bude posuzovat mnohem přísněji než dosud.

Nový dekret 2007-737

Od 7. května 2007 ve Francii platí dekret č. 2007-737 týkající se různých typů chladiv používaných v chladicích a klimatizačních zařízeních. Tento dekret definuje požadavky na zajištění těsnosti zařízení a přenáší odpovědnost na distributory a výrobce chladiv, pokud se týká zpětného odběru, regenerace, recyklace a likvidace chladicích médií. Kromě toho v mnohem větší míře než dosud zavazuje provozovatele zařízení, kteří zodpovídají za pravidelnou kontrolu a těsnost svých zařízení a musí zajistit jejich údržbu kvalifikovanými odborníky.

Největší změny se však týkají techniků chladicích zařízení, kteří se musí podrobit certifikačním zkouškám prostřednictvím zvlášť zřízeného orgánu podle přísných, přesně definovaných předpisů. Jenom ten, kdo získá takový certifikát, bude v budoucnu (od roku 2009 - do té doby platí přechodná úprava) oprávněn zacházet s chladivy a provádět zásahy do chladicího okruhu.

Kromě toho musí technici chladicích zařízení vždy začátkem roku přesně vykazovat, jaké množství chladiv v předchozím roce nakoupili, naplnili do zařízení a odčerpali. Přitom se musí přesně rozlišovat, jaká množství byla určena k dalšímu použití a jaká k recyklaci. Pro francouzský trh tento dekret bude znamenat zásadní změny, které posílí odbornou kompetenci techniků chladicích a klimatizačních zařízení a neodborníkům udělá čáru přes rozpočet. Nadřazeným cílem této úpravy je snížení emisí. Nepodaří-li se jej dosáhnout, obávají se odborníci, že v budoucnu dojde k zákazu HFC (hydrofluorouhlovodíků).

Dosud užívaná chladiva a převládající chladiva R-22 (chlordifluormetan)

Podle studie pařížské Ecole des Mines1, která se vypracovává v pravidelných intervalech, obsahovala chladicí a klimatizační zařízení provozovaná ve Francii v roce 2004 ještě kolem 21 000 tun chladiva R-22 či jiných chladiv s obsahem HCFC. Největší podíly připadaly na průmyslové chlazení (26 %), transportní klimatizaci (20 %), chillery (18 %) a živnostenské chlazení (14 %). Ve srovnání s tím dosahovalo množství HFC zhruba 23 000 tun, přičemž zde téměř polovina (43 %) připadala na klimatizaci osobních vozidel, na živnostenské chlazení a průmyslové chlazení připadalo shodných 12 % a podíl chillerů činil 11 %.

Celkový objem emisí z provozu stávajích zařízení používajících chladivo R-22 dosahuje 3 201 tun, což odpovídá 43,4 %. Důvodem je vysoké průměrné stáří těchto zařízení. Vzhledem k velkému množství dosud používaného chladiva R-22 a s ním spojeným emisím studie počítá s tím, že po zavedení zákazu nových náplní R-22 od 1. ledna 2010 nastane akutní nedostatek tohoto chladiva pro účely údržby a budou také chybět kvalifikovaní pracovníci pro případné přestavby zařízení na jiná chladiva. Tomu se dá předejít jen tak, že se jednak provede urychlený přechod na alternativy za chladivo R-22, jednak se zajistí dostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří se postarají o dobře fungující zpětný odběr chladiva ze stávajících zařízení, aby bylo dosaženo trvalého snížení emisí.

Rozmach v oboru klimatizace2

Francouzský trh klimatizační techniky v oblasti přístrojů typu split a multisplit o výkonu do 17,5 kW zaznamenal v roce 2006 rekordní přírůstek ve výši 33 %, což odpovídá počtu 403 255 prodaných venkovních jednotek ve srovnání s rokem 2005. To se týká především klimatizačních jednotek určených pro použití v bytech. Zde se u více než 90 % prodaných přístrojů jednalo o reverzibilní systémy určené k vytápění a chlazení. Velmi žádané jsou rovněž přístroje s invertorem (+ 74 %), které se vyznačují velmi dobrou výkonností v topném režimu také při nízkých venkovních teplotách. Velká poptávka v oblasti bytových klimatizací je podmíněna mimo jiné rozvojem v oblasti obnovitelných energií a s ním spojenými daňovými výhodami. Ty platily - alespoň v roce 2006 - jak pro tepelná čerpadla typu solanka-voda, voda-voda a vzduch-voda, tak pro typ vzduch-vzduch.

Nasazování reverzibilních přístrojů umožňujících vytápění i chlazení přineslo v roce 2006 příznivé hospodářské výsledky i v měsících září - prosinec, které dosud bývaly poměrně slabé. Zatímco v předchozím roce se v tomto období docílilo pouhých 24 % z celkového ročního obratu, činil tento podíl v roce 2006 zhruba 30 %. Pozitivní byly v roce 2006 rovněž výsledky ve vyšším výkonnostním rozsahu, u zařízení nad 17,5 kW určených pro komerční využití. Přístroje typu split a multisplit byly úspěšné také v tomto segmentu a přinesly ve srovnání s rokem 2005 přírůstek 88 %. Stoupající tendenci má také poptávka po technologii VRF, která vzrostla o 33 %. Mimořádně dobrý byl výsledek zejména v oblasti chillerů. Zde bylo ve výkonnostním rozsahu do 17 kW prodáno celkem 18 289 jednotek, což odpovídá přírůstku 159 % oproti roku 2005. Tyto hodnoty se týkají reverzibilních tepelných čerpadel pro bytové prostory ve spojení s podlahovým topením, podporované státem formou daňových úlev.

Trh tepelných čerpadel zažívá závratný růst

Francouzský trh tepelných čerpadel v roce 2006 zaznamenal nárůst ve výši 112,4 %, tj. celkem cca 53 500 přístrojů. To vyplývá z průzkumu francouzského svazu tepelných čerpadel AFPAC3, v kterém nejsou zahrnuty přístroje typu vzduch-vzduch. Největšího přírůstku - 192 % - dosáhly přístroje typu vzduch-voda, kterých se v roce 2006 prodalo 35 050, což bylo o 23 000 víc než v předchozím roce. I do budoucna se v tomto segmentu očekává rychlý růst, na kterém budou mít zásluhu hlavně nízké investiční náklady a dobrá účinnost - ve srovnání se systémy využívajícími zemní teplo. Navíc výrobci ohlašují příchod nových přístrojů, které bude možné využít k ohřevu užitkové vody až na 65°C. Tato tepelná čerpadla budou určena zejména pro využití ve stávajících budovách, kde mohou nahradit plynové nebo naftové kotle.

Podle odhadů AFPAC je Francie - hned za Švédskem - nyní druhým největším trhem tepelných čerpadel v Evropě (53 500 přístrojů) a překonala tak Německo (43 8864) a Švýcarsko (15 8095). Ve Švýcarsku mají v současné době prvenství přístroje typu vzduch-voda s podílem 54,9 %, zatímco přístroje na principu zemního tepla dosahují 43,2 %. V Německu naproti tomu jasně převládá princip geotermie - dvě třetiny prodaných přístrojů - nad systémem vzduch-voda, který má podíl jedné třetiny. Také ve Švédsku se dává přednost půdě jako zdroji tepla, což je v první řadě podmíněno studenými zimami.

Určitý rozpor však ve Francii panuje v otázce reverzibilních čerpadel typu vzduch-vzduch. Nejprve se měla daňová úleva v původní výši 40 % vztahovat na tuto technologii stejně jako na všechny ostatní technologie tepelných čerpadel. Potom však byly přístroje typu vzduch-vzduch z této úpravy výslovně vyloučeny a teprve po dlouhých urputných bojích svazu chladicí techniky Snefcca do ní byly koncem roku 2005 znovu zahrnuty. Tento krok však byl spojen s četnými omezujícími podmínkami, které se na jiné typy tepelných čerpadel nevztahovaly, jako např. pravidelné revize přístrojů. Nyní daňová úleva dosahuje dokonce 50 %, ale podle nového rozhodnutí vlády zveřejněného v létě 2007 byly možnosti pro její uplatnění ještě víc omezeny. Spor se dosud nepodařilo definitivně vyřešit.

Z tiskových zpráv vybrala Ing. Dagmar Kopačková

1 Marché ADEME 06 74 C0060, Ref. Armines 60588. Stéphanie Barrault, Lionel Palandre, Sabine Saba, Denis Clodic, Décembre 2006: Inventaires des fluides frigorigénes et de leurs émissions, France - Année 2004.
2 Pramen: ClimPratique 04/2007
3 Pramen: Association Française des Pompes á Chaleur, www.afpac.org
4 Pramen: Bundesverband Wärmepumpe e.V., www.waermepumpe-bwp.de
5 Pramen: Fördergemeinschaft Wärmepumpen Schweiz, www.fws.ch

 
 
Reklama