Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

23. mezinárodní kongres Chlazení IIR

Od pondělí 22. 8. do pátku 26. 8. probíhá v pražském kongresovém centru 23. mezinárodní kongres Chlazení. Na kongres je zaregistrováno přibližně 900 účastníků z celého světa a zazní zde přibližně 600 odborných příspěvků.

Příspěvky jsou stejně jako vlastní pracovní skupiny IIR rozděleny do 10 komisí.

Komise A1 - Kryofyzika a kryotechnika
Komise A2 - Zkapalňování a dělení plynů
Komise B1 - Termodynamika a sdílení tepla a hmoty
Komise B2 - Chladicí zařízení
Komise C1 -Kryobiologie, kryomedicína
Komise C2 - Nauka o potravinách a technologie potravin
Komise D1 - Skladování v mrazírnách a chladírnách
Komise D2 - Chlazená přeprava
Komise E1 - Klimatizace
Komise E2 - Tepelná čerpadla a zpětné získávání energie

rozložení odborných příspěvků
Obr. 1: rozložení odborných příspěvků podle komisí

Během prvního a druhého dne kongresu zaznělo i 6 klíčových přednášek. Součástí kongresu je i několik Workshopů a jednání pracovních skupin. Jedná se o mezinárodní kongres a autoři článků jsou celkem ze 45 zemí.


Rozložení příspěvků podle států (jen státy s více než 5 příspěvky)

První den kongresu začal oficiálním zahájením, které uvedl předseda Generální Konference IIR profesor Henk van der Ree z Holandska, pokračoval Tomáš Hüner, náměstek ministra průmyslu a obchodu, který přivítal účastníky v české republice a zdůraznil význam chlazení a snižování spotřeb energie pro český průmysl.

Zástupci hlavních sponzorů navázali svými příspěvky. Manolo Caballer z firmy Ingersoll Rand diskutoval inovativní přístupy v boji s globálním oteplováním a potřebu takových inovací, které vedou k udržitelnému rozvoji. Andrea Voigt z EPEE zdůraznila potřebu komplexního přístup průmyslu zabývajícího se větráním, vytápěním, klimatizací a chlazením ke snižování spotřeby energie. Martin Dieryckx z firmy Daikin ve své řeči zdůraznil zodpovědnost firem a jejich povinnost vyrábět výrobky, které zpomalí globální oteplování a potřebu uplatňování alternativních chladiv na místo HFCs.

Ředitel IIR Didier Coulomb pokračoval svou řečí, ve které podtrhl roli IIR v procesu udržitelného rozvoje a význam kongresu jako vrcholného setkání odborné veřejnosti.

Závěrem úvodního bloku přivítali účastníky předseda vědeckého výhoru kongresu Miloš Lain a předseda organizačního výboru kongresu Radim Čermák, a doplnili základní informace o začínajícím kongresu.

Po zahájení pokračovaly dvě klíčové přednášky. Profesorka Heriot-Watt University z Edinburku přednesla přednášku „Úpravy budov a technologií pro přežití v rapidně se měnícím světě (Adaptation of Buildings and Technologies for Survival in a Rapidly Changing World)“, ve které se zabývala rozporem mezi stále narůstající spotřebou energie a počtem instalovaných chladicích a klimatizačních zařízení a klesajícími zásobami ropy doprovázenými rostoucí cenou energie. V závěru přednášky doporučila klást větší důraz na použití přirozených metod chlazení budov a celých měst.

Druhou klíčovou přednášku s názvem „Chlazení v rámci opatření na ochranu klimatu“ přednesl profesor Lambert Kuijpers z Eindhovenské university. Ve své prezentaci podal přehled vývoje chlazení a vývoje legislativy na ochranu klimatu, který ukončil polemikou o tom, kde se v tomto procesu nacházíme a kam se asi dále bude vyvíjet.

Po plenárních přednáškách pokračovalo odpolední jednání v devíti paralelních sekcích. V oblasti klimatizace byly první den prezentovány příspěvky zabývající se přechodem klimatizačních zařízení na nová chladiva.

Danile Coulborne z UK prezentoval detailně náklady při výrobě klimatizačních jednotek split spojené s přechodem od chladiva R22 na chladivo R290, které je mírně hořlavé. Další velmi zajímavá prezentace prof. Felixe Zieglera se zabývala vývojem absorpčního zdroje chladu s výkonem 50 kW. Výsledkem vývoje je velmi kompaktní prototyp, který dosahuje vysokých účinností 0,8 v širokém rozsahu regeneračních teplot 50-100 °C. Prezentace doktora Yajimy z firmy Daikin se zabývala hořlavostí chladiva R32, které je jednou z náhrad R22. Ve velmi pěkné přednášce Dr. Perasona z UK byly prezentovány tři případové studie retrofitu klimatizačních zařízení se zaplaveným výparníkem při přechodu z R22. Dr. Padlakar z Indie připomněl ve svém příspěvku chladivo R161, které vykazuje řadu zajímavých parametrů jakožto náhrada R22. To ocenil přítomný Dr. Heap, který se podivil nezájmu výrobců o toto již léta známé chladivo. Sekci uzavřela přednáška Doktora Gao z čínské firmy Guangdong Meizhi Compressor, který prezentoval vliv použitého oleje na chování chladivového oběhu a parametry kompresoru pro chladivo R290.

Příští týden se k probíhajícímu 23. Mezinárodnímu kongresu chlazení IIR vrátíme článkem, ve kterém zrekapitulujeme nové poznatky, které na vrcholném setkání odborníků z oboru chlazení a klimatizace zazněly.

 
 
Reklama