Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Siemens uvádí na trh pohony vzduchotechnických klapek s krátkou dobou přeběhu

Společnost Siemens rozšiřuje svůj sortiment pohonů pro ovládání vzduchotechnických klapek o dva modely s typovým označením GAP a GNP, které mají mimořádně krátkou dobu přeběhu. Oba nové pohony s krouticím momentem 6 Nm a dobou přeběhu 2 s jsou vhodné k ovládání vzduchotechnických klapek s plochou až do 1 m2.

Rychlé modely GAP a GNP značky Siemens rozšiřují řadu pohonů OpenAir pro ovládání vzduchotechnických klapek o speciální verze produktů, jež jsou požadovány zejména v soustavách pro větrání výrobních prostor, v průmyslových odsávacích zařízeních a v laboratořích s digestořemi. V uvedených i jiných kritických oblastech je klíčovou schopností dostat na dané místo v krátké době aktuálně potřebné množství čerstvého vzduchu. Oba rychlé pohony tyto požadavky dokonale splňují. Krouticí moment 6 Nm a doba přeběhu pouhé 2 s jim umožňují rychle a velmi přesně nastavovat vzduchotechnické klapky do požadovaných poloh při velkém přídržném momentu. Přesné nastavování polohy a malá spotřeba energie v pohotovostním, popř. přídržném režimu přispívají k vyšší energetické hospodárnosti pohonů.

Nové pohony vzduchotechnických klapek lze ovládat dvoubodovým nebo tříbodovým signálem i spojitými stejnosměrnými signály 0/2 až 10 V nebo 0/4 až 20 mA. Díky široké nabídce řídicích signálů lze vzduchotechnická zařízení snadno konfigurovat podle specifických požadavků uživatelů.

Model GNP obsahuje elektronickou vratnou pružinu, která v případě výpadku napájecího napětí pohonu klapku během pouhých maximálně dvou sekund uzavře. Umožňují to použité dvouvrstvé kondenzátory (superkondenzátory) a energeticky úsporné provedení pohonu. Rychlé pohony typu GAP a GNP pro vzduchotechnické klapky mají kompaktní konstrukci a jsou univerzálně použitelné. Díky samocentrovacímu adaptéru hřídele a upevnění jen jedním šroubem se také snadno montují. Další informace o produktech řady OpenAir jsou k dispozici na adrese http://www.siemens.cz/VZT_servopohony.

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Již 120 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. Vytváří 10,5 tisíce pracovních míst, což jej řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2009/2010 obrat 30 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 17 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 160 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a mezinárodní působení. Siemens AG je největším poskytovatelem technologií šetrných k životnímu prostředí, které dosahují 28 miliard EUR – tedy více než třetinu jeho celkového obratu. Ve finančním roce 2009/2010 dosáhl Siemens obratu 76 miliard EUR a zaměstnával zhruba 405 tisíc zaměstnanců po celém světě.

Více informací naleznete na www.siemens.cz a www.siemens.com.
Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...