Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rok 2011 byl náročný, ale zvládli jsme to. Zní ze společnosti Mart s.r.o.

Rozhovor s Karlem Hánou, ředitelem společnosti Mart s.r.o.

Vzduchotechnika je bezesporu jednou z nejdůležitějších oblastí technického zabezpečení budov, vždyť ji máme kolem sebe téměř pořád. A proto věřím, že tento rok může být znovu úspěšný. Letos uvedeme v život zajímavý výpočtový program pro určování útlumů tlumičů hluku, který se nám podařilo dokončit.

Málokteré společnosti se podařilo za poslední dva roky navýšit obrat, navíc se stabilizovat a získávat zakázky, které společnost uživí. Rozšiřovat výrobu, nabírat nové pracovníky a nadále růst. Jednou z takových, které za takovouto můžeme určitě považovat je hodonínská společnost Mart s.r.o. Ta se svými třemi divizemi dokázala v roce 2011 dosáhnout obratu téměř 500 mil. Kč. Krátký rozhovor o minulém roku přinášíme s ředitelem společnosti Karlem Hánou.

Vážený pane řediteli, jaký byl ten minulý kalendářní rok?

Dovolím si říct, že minulý rok byl docela náročný a zajímavý. Větších projektů nebylo tolik, abychom mohli jásat, nicméně podařilo se nám díky nasazení celé společnosti dosáhnout zajímavých výsledků. Nicméně věřím, že se letos dokážeme posunout ještě o trochu dál. V letošním roce se chceme zaměřit na zkvalitňování některých produktů, posun v povědomí o kvalitní vzduchotechnice a výrobcích pro ni. Rádi bychom také nabídli další benefity našim zaměstnancům a modernizovali naši výrobu.

Tudíž prognózy na další rok jsou příznivé pro Vaši společnost?

Nemyslím si, že by se něco nějakým zásadním způsobem měnilo. Konkurence bude stále velká, tlak na ceny obrovský, chuť uspět ostatních firem neupadne. Bude jen na nás, jak se s tím vyrovnáme. Sázíme v naší společnosti na osobní přístup a kvalitní produkty. Věřím, že to je cesta, která nám může zajistit minimálně srovnatelné výsledky, jako letos. Vzduchotechnika, je bezesporu jednou z nejdůležitějších oblastí technického zabezpečení budov, vždyť ji máme kolem sebe téměř pořád. A proto věřím, že tento rok může být znovu úspěšný. Nerad bych dělal nějaké prognózy, ale chci, aby se společnost posunovala pořád kupředu. Je za námi kus náročné cesty, ale minimálně stejný kus je stále před námi.

Pokud bychom se na chvíli měli zastavit u loňských čísel, která osobně Vy oceňujete nejvíce?

Nejvíce si cením lidí, kolegů. Podařilo se nám uživit a obstarat práci pro téměř dvě stě vlastních zaměstnanců naší společnosti. Což si myslím, že už je velmi zajímavé číslo. Navíc, když k tomu přičtu velmi malou fluktuaci našich pracovníků, jak ve výrobě, tak u ostatních pracovníků, mohu být na naši společnost pyšný. Dalším velmi potěšujícím číslem je obrat naší společnosti, který se přiblížil k částce téměř 500 mil. Kč. Tím jsme posunuli opět naše maximum. Pokud bych měl dále vypočítávat zajímavá čísla, tak je to určitě export naší produkce. Ten v současné době tvoří dvě třetiny celkové produkce naší společnosti. Oceňuji také naši brněnskou divizi Realizace, která dokázala zvýšit obrat o více než 35 %.

Trochu mi to připomíná pohádku. Cítíte to také tak?

Rád bych, aby tomu tak bylo. Ale za všemi těmito čísly stojí velké úsilí, námaha a mnoho hodin tvrdé práce. Jsem rád, že se nám pro tuto práci daří vytvářet odpovídající podmínky a budovat loajalitu našich zaměstnanců, kterých si nesmírně vážím.

Chystáte nějaké zajímavé novinky pro Vaše zákazníky?

Podařilo se nám dokončit zajímavý výpočtový program pro určování útlumů tlumičů hluku. Letos ho uvedeme v život a věřím, že ho radostně uvítají a přijmou i naši zákazníci.

Vaše společnost je známá kromě jiného i podporou nejrůznějších společenských a sportovních akcí a aktivit. Budete v tomto trendu pokračovat i nadále?

Uvědomujeme si i svou sociální a společenskou roli. Proto se snažíme rozvíjet se i v těchto ohledech. Stali jsme se generálním partnerem klubu stolních tenistů, zejména pak několikanásobných mistryň ČR – extraligového týmu žen. Jsem moc rád, že se jim tak daří a přeji jim ještě mnoho úspěchů. Navíc se název naší společnosti objevil také v názvu klubu. Již několik soutěžních kol ho mohou příznivci této hry vidět v jeho názvu – SKST Mart Hodonín. Není to však jen sport, který dlouhodobě podporujeme, ale podpořili jsme mimo jiné i tradiční setkání příznivců leteckého sportu v Kyjově, tzv. Polétání v Kyjově. A rozvíjíme také spolupráci s vysokými školami, zejména VUT v Brně, kde jsme podpořili několik mezinárodních konferencí. Získávání odborníků s rozhledem pro náš obor je velmi důležité. Proto jsme loni podpořili i veletrh pracovních příležitostí pro MSV v Brně. Tento rok očekáváme i další spolupráci na těchto projektech.

Vážený pane řediteli, mockrát děkuji za Váš čas a chtěl bych Vás požádat o závěrečné slovo pro naše čtenáře. Ať se Vám i Vaší společnosti daří.

Rád bych popřál všem Vašim čtenářům hodně štěstí, osobních i pracovních úspěchů. Ať se v novém roce posunou ještě o kus dál. Našim zaměstnancům mnohokrát děkuji za spolupráci, vážím si jejich nasazení a výkonů. Pevně věřím, že bude pro nás i tento rok úspěšný.


Vzduchotechnické potrubí, foto Mart s.r.o.
 
 
Reklama