Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Integrované tepelné čerpadlo – cesta k optimalizaci pořizovacích a provozních nákladů

Společnost VTS Group představuje další nový produkt – kompaktní vzduchotechnickou jednotku s integrovaným tepelným čerpadlem a rotačním regenerátorem. Řešení, které vám umožní optimalizovat investiční a provozní náklady nezávisle na ročním období.

Jednotky disponují průtokem vzduchu v rozsahu od 1 200 m3/h do 5 500 m3/h a jsou vyráběny ve 4 velikostech.

Všechny prvky tepelného čerpadla jsou instalované uvnitř jednotky a zahrnují kompresor, kondenzátor a výparník na opačných stranách rotačního regenerátoru, elektronický expanzní ventil, čtyřcestný ventil a prvky řídicího systému. Všechny tyto prvky byly navrženy jako jeden systém tak, aby dokonale spolupracovaly a vždy fungovaly v optimálních podmínkách.

VENTUS Compact s tepelným čerpadlem

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Rotační regenerátor a tepelné čerpadlo jsou umístěny v jedné sekci, což znamená, že všechna hydraulická propojení tepelného čerpadla byla provedena ve výrobě VTS a testována kvalifikovanými pracovníky. Stejně tak i elektroinstalace a prvky MaR jsou instalovány ve výrobě VTS. Takový přístup zaručuje nejvyšší kvalitu celého systému.

V případě instalace vzduchotechnické jednotky s integrovaným tepelným čerpadlem není potřeba prostor pro externí prvky, jako jsou chillery a kondenzační jednotky – všechny komponenty jsou již uvnitř vzduchotechnické jednotky. Práce související s montáží externích zařízení, přípravou místa montáže, základního rámu atd. nejsou potřeba, stejně tak jako potrubí mezi externími zařízeními a vzduchotechnickými jednotkami a jejich izolace. Toto je velký potenciál pro optimalizaci investičních nákladů.

Také se snižují provozní náklady související s transferem media a hluk, který je generován.

V případě tepelného čerpadla integrovaného ve vzduchotechnické jednotce odváděný vzduch definuje energetický potenciál pro ohřev a chlazení přiváděného vzduchu a tento potenciál je významnější, než má venkovní vzduch. V létě se odvádí vzduch chladnější a sušší, v zimě naopak – teplejší a vlhčí než venkovní vzduch. Takové podmínky zajišťují větší topný a chladicí výkon tepelného čerpadla.

Tyto podmínky také ovlivňuji výparnou a kondenzační teplotu a tepelné čerpadlo tak pracuje s vyšší účinností.

Výměníky tepelného čerpadla jsou umístěny na opačných stranách rotačního regenerátoru, proto mohou rotační regenerátor a tepelné čerpadlo pracovat současně a zvýšit celkový efekt přenosu energie z odváděného do přiváděného vzduchu.

Výměníky jsou konstruovány tak, aby měly co největší teplosměnnou plochu. Toto řešení umožňuje snížit rozdíl mezi teplotou vzduchu a teplotou chladiva a je příčinou dalšího růstu účinnosti.

Kompresor tepelného čerpadla je vybaven invertorem, který zajišťuje plynulou regulaci výkonu tepelného čerpadla v závislosti na požadovaném topném nebo chladicím výkonu.

Požadovanou úroveň přehřátí chladiva zajišťuje elektronický expanzní ventil, který zajišťuje bezpečný provoz kompresoru díky rychlé reakci na aktuální podmínky a efektivní provoz tepelného čerpadla díky širokému rozsahu regulace.

Tepelné čerpadlo je určeno pro kompletní pokrytí výkonu chladiče, ale dostatek výkonu ohřívače závisí na teplotě venkovního vzduchu. V případě nízké venkovní teploty vzduchu nebo během odmrazování může být vyžadován dohřev.

Řídicí systém tepelného čerpadla odpovídá za bezpečný a efektivní provoz systému a komunikuje s regulací vzduchotechnické jednotky pomocí protokolu Modbus. Všechny parametry jsou dostupné v rozhraní regulace jednotky, ale pro servisní účely je k dispozici i přímé připojení k řídicímu systému tepelného čerpadla.

Jednotka je vyrobena ve standardu Plug&Pay a poskytuje požadované parametry ihned po spuštění. Provozní parametry a spotřeba elektrické energie, topný a chladicí výkon jsou dostupné ve vizualizaci – standardní výbava s regulací VTS, která je přizpůsobena pro jednotky s tepelným čerpadlem.

Kompaktní jednotky VTS s integrovaným tepelným čerpadlem jsou jednotky s úsporným ohřevem vzduchu, vysokou účinností provozu, moderními prvky jako je elektronický expanzní ventil a invertorový pohon kompresoru a ve výsledku umožňují optimalizovat investiční a provozní náklady.


VTS Czech Republic s.r.o.
logo VTS Czech Republic s.r.o.

VTS Group nabízí svým klientům typovou řadu inovativních vzduchotechnických a klimatizačních zařízení VENTUS, VENTUS N-TYPE a VENTUS S-TYPE. V sortimentu značky VTS EUROHEAT se nacházejí vysoce kvalitní vodní ohřívače VOLCANO a vzduchové clony DEFENDER.