Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jednoduché a přitom účinné větrání?

Značný důraz je v poslední době kladen na snížení energetických ztrát budov. Staví se domy se stále lepšími tepelněizolačními vlastnostmi a těsnější obálkou budov. Ve stejném trendu jsou prováděny i stavební úpravy mimo jiné i rekonstruovaných domů za účelem snížení jejich energetické náročnosti.

Podstatně lepší tepelněizolační vlastnosti budovy spolu s velmi těsnými stavebními otvory (okna, dveře apod.) přináší nezřídka potřebu zabezpečení kvalitního větracího systému. Zpravidla k tomu vlastníci bytů nebo rodinných domků přistupují s odstupem času, kdy zjišťují, že ve své snaze o maximální snížení ztrát opomenuli řešit otázku větrání a s tím související ostatní vazby (nadměrná vlhkost, vznik plísní, těžký vzduch v místnostech atd.)

Větrání pouhými okny je i při použití mikroventilace naprosto nedostačující. Pokud se podíváte na obrázky, které dokumentují, co ve skutečnosti dýcháme, začíná volba vhodného větracího systému nabývat na významu.

Bohužel vzduch, který přichází do našeho obydlí, nebývá vždy nejčistější (viz obr.).

 

Zanesení venkovní mřížky přívodního prvku vzduchu cca po ročním používání

Jaké jsou možnosti?

Nejlepším možným řešením je větrací systém s rekuperační jednotkou, která sníží energetické ztráty spojené s větráním na minimum. Ovšem jeho instalace za několik měsíců nebo let po provedené rekonstrukci je zpravidla pro většinu obyvatel nemyslitelná. Obnáší to zpravidla značný zásah do již zrekonstruovaného obydlí (vytvoření stavebních otvorů do vodorovných nebo svislých stavebních konstrukcí, z nichž jsou některé vyztuženy kari sítí), dále vybudování zpravidla částečných podhledů, ve kterých je ukryto vzduchotechnické potrubí.

Jsou možná i jiná řešení?

Velmi elegantním řešením je použití hybridního větracího systému, který je tvořen odtahovými ventilátory a přívodními prvky vzduchu firmy Fresh.

Čerstvý venkovní vzduch je nasáván přívodními prvky Fresh umístěnými buď v rámech oken (Fresh Al - dB 450/40) nebo v obvodových stěnách budovy ( Fresh 98 TL-F dB), které jsou instalovány v takzvaně " čistých místnostech" - ložnicích, dětských nebo obývacích pokojích. Přesně nastavené množství venkovního vzduchu se směšuje se vzduchem uvnitř budovy a skrze netěsnosti stavebních prvků proudí všude, kam potřebujeme. Ve "špinavých místnostech" s největším výskytem vlhkosti, pachů apod. jako jsou například koupelny, toalety, šatny, kuchyně, jsou umístěny odtahové ventilátory Fresh Intellivent, které odvádějí znečištěný vzduch střešní konstrukcí nebo přes obvodové stěny se všemi škodlivinami vně budovy.

Odtahové ventilátory Fresh Intellivent (určené především do koupelen a pro WC) představují ve své oblasti naprostou a bezkonkurenční technologickou špičku. Mezi jeho výjimečné vlastnosti patří automatické řízení vlhkosti. Pokud hovoříme o automatickém řízení vlhkosti, tak vskutku máme na mysli automatické - řízené mikroprocesorem bez zásahu obsluhy.

Odtahový ventilátor Fresh Intellivent si sám otestuje hodnotu relativní vlhkosti při svém prvním uvedení do provozu. V okamžiku, kdy dojde k nárůstu relativní vlhkosti, automaticky se uvede do provozu, ve kterém je tak dlouho, než se vrátí relativní vlhkost na původní hodnotu. Případně, pokud zjistí, že svou činností není schopen relativní vlhkost snížit, jednoduše se vypne. V tomto okamžiku mikroprocesor opětovně přepočítá novou hodnotu relativní vlhkosti, kterou vyhodnotí jako výchozí. Ventilátor následně bude reagovat na změnu hodnot relativní vlhkosti vztahující se k nové vypočtené hodnotě.

Pro uživatele tím odpadá pracné nastavování vlhkosti v průběhu roku (hodnoty jsou různé v závislosti na ročním období), jak je tomu u ostatních výrobců a dodavatelů.

Na ventilátoru existuje mimo jiné možnost nastavení rychlosti otáček ventilátoru - to znamená, že uživatel si může zvolit přesné množství odtahovaného vzduchu. Součástí balení jsou i připojovací adaptéry na průměr odtahového potrubí 100 nebo 125 mm. Další předností je velmi tichý provoz pouhých 22,5 dB a životnost cca 60 000 ( což je více než 7 let) provozních hodin, aniž by došlo k změně jeho technických parametrů. Taktéž maximální příkon odtahového ventilátoru pouhých 5 W jej řadí k nejúspornějším na trhu. Shrneme-li výše uvedené, celkem 12 barevných kombinací, možnost instalace potrubní zpětné klapky, intuitivní ovládání, snadná možnost čištění a až 4 způsoby připojení k elektrické síti v kombinaci s barevnýma venkovními mřížkami splní i ty nejnáročnější požadavky.

Distribuční prvky větracího systému zajistí rovnoměrné a svěží ovzduší při zachování maximálního komfortu pro uživatele objektu - již ve vzdálenosti 65 cm je teplota přiváděného čerstvého vzduchu pouze o 4°C nižší než teplota vzduchu v místnosti, a to i při venkovní teplotě -20 °C. Velmi propracovaný systém proudění přiváděného vzduchu současně zamezuje vzniku kondenzace vlhkosti v blízkosti vnitřního deflektoru, který je opatřen regulačním mechanismem průtočného množství vzduchu. Jeden přívodní prvek vzduchu je schopný dopravit v závislosti na typu od 6 - 8l čerstvého vzduchu za sekundu (cca 21 - 28m3/h).

 

Protihluková izolace redukuje hladinu akustického tlaku o cca 45 dB

Účinná proti hluková izolace v kombinaci s různými druhy filtrů (prachový, pylový nebo elektrostatický), síťkou proti hmyzu, venkovní mřížkou dávají uživateli možnost vytvoření příjemného a zdravého ovzduší, aniž by jste byli obtěžováni venkovním hlukem, hmyzem či měli obavy z vniknutí nepovolaných osob pootevřenými okny.

Velmi zajímavým příslušenstvím přívodního prvku vzduchu je i švédský patent "flimmer filtr" Vlastní separace znečišťujících částic probíhá podélně elektrostaticky nabitých polypropylenových vláken, což zabezpečuje velmi dlouhou životnost filtru, aniž by došlo k podstatnému omezení průtoku přiváděného čerstvého vzduchu v průběhu jeho životnosti. Charakteristika filtru odpovídá třídě F7, což mimo jiné splňuje s velkou rezervou i požadavky kladené na filtry pro lidi trpící alergiemi.

 

Pro obytné domy s vyšším počtem poschodí nebo pro velmi větrné oblasti jsou k dispozici speciální venkovní kryty na mřížky nebo nově vyvinutý prvek Fresh Tyfon. Jeho další výhodou je zamezení rizika proti vniknutí vlhkosti při bočních deštích a další zvýšení hlukových vlastností fasádního prostupu.

Hybridní větrání od firmy Nativa je velmi elegantním řešením pro zateplené a rekonstruované budovy, ve kterých chybí řízené větrání. Větrací systém se přizpůsobí individuálním požadavkům jak pro kancelářské prostory, tak obyvatele obytných nebo rodinných domů. Variabilnost systému dovoluje uživatelům udržet hodnoty relativní vlhkosti na požadované úrovni, aniž by docházelo k nadměrnému vysušovaní obytných prostor. Jedinou nevýhodu - zvýšené náklady na vytápění (není využívána energie z odtahovaného vzduchu) plně kompenzují ostatní výhody - velmi tichý provoz, nízké investiční náklady, rychlá instalace, snadné čištění prvků větracího systému a plně přizpůsobivé větrací režimy. Tímto způsobem je možné docílit kvalitního a zdravého ovzduší při požadovaných výměnách vzduchu během celého ročního období.

 
 
Reklama