Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky v oblasti větracích jednotek se ZZT

V rámci expozice Aircontech, která byla nedílnou součástí veletrhu ISH 2011 ve Frankfurtu nad Mohanem, bylo k vidění množství menších větracích jednotek určených pro rodinné domy navržené v nízkoenergetickém standardu.

Dokonalé utěsnění obvodových konstrukcí vyvolané potřebou minimalizovat tepelné ztráty přináší požadavky na nucenou výměnu vnitřního vzduchu, aby byly splněny náročné hygienické předpisy. Jak by se tento důsledek mohl na první pohled jevit jako určitá nevýhoda, opak je pravdou. Nucené větrání umožňuje využívat teplo odpadního vzduchu k předehřívání vzduchu přívodního, čímž se dále snižují energetické nároky na vytápění objektu. Princip zpětného získávání tepla je poměrně jednoduchý a v provedení kvalitních větracích jednotek i velice účinný. Dalo by se říct, že v této oblasti nelze očekávat žádné převratné novinky, nicméně výrobci se soustředí na zkvalitňování svých výrobků v oblasti uživatelského komfortu, snižování provozních nákladů nebo hladiny hluku během provozu jednotky. Pojďme se podívat na výrobky firem, které se zatím na našem trhu objevují spíše výjimečně, nebo vůbec.

1. elicent ÆRA

Na stánku italské společnosti elicent bylo možné spatřit jak komponenty vzduchotechnických zařízení, tak jednoduché větrací jednotky nebo energeticky efektivní domácí systémy pro větrání s využitím zpětného získávání tepla. Firma pro své špičkové výrobky užívá logo "eligreen", kterým identifikuje vysokou účinnost daných produktů. Takto označené výrobky se vyznačují následujícími vlastnostmi:

  • Nižší spotřeba energie
  • Snížení dopadu na životní prostředí
  • Plnění cílů v oblasti energetiky ve stavebnictví
  • Optimalizace životního cyklu výrobku
  • Vyšší komfort
  • Zvýšená hodnota objektu

Vystavované jednotky řady ÆRA určené pro nucené větrání domu s rekuperací tepla jsou určeny pro domy s obytnou plochou do 120 m2 u jednotky "ÆRA in line", resp. 140 m2 u kompaktní jednotky ÆRA. Sestavná jednotka je tvořena třemi moduly:

  • Motor Unit - pohonná jednotka vybavená EC motory, díky kterým se dosahuje vysoké energetické a tepelné účinnosti
  • By-Pass Unit - volitelný modul pro vyřazení rekuperace
  • Passive Unit - modul s tepelným výměníkem a vzduchovými filtry

Tato jednotka má nízkou konstrukční výšku, díky které ji lze instalovat do podhledů. Výhodou kompaktního provedení je vyšší účinnost, jednotka umí využít až 93 % odpadního tepla, zatímco u jednotky "ÆRA in line" lze dosáhnout hodnoty až 88 %. Oba druhy se nabízejí v provedení s motory na stejnosměrný nebo střídavý proud, přičemž v provedení AC je nabízen 2- rychlostní běh (nepřetržitý provoz při minimální rychlosti, maximální rychlost je aktivována pomocí dálkového ovladače). Dálkové ovládání navíc disponuje kontrolkou pro upozornění na nutnost vyčištění nebo výměny vzduchových filtrů.

Parametry:

model m3/h l/s W A dB(A) motor filtr
ÆRA in line AC 158/226 44/63 94/181 0,45/0,81 26 AC G4(F7)
ÆRA in line EC 225 62,5 106 0,9 26 EC G4(F7)
ÆRA AC 280 78 90/236 0,68/1 26 AC G4
ÆRA EC Brushless 280 78 100 0,9 26 EC G4

Účinnost rekuperace v závislosti na průtoku vzduchu:

 

Na obrázku je prototyp skladebné ventilační jednotky, kterou elicent chystá do výroby. Jednotka se stejně jako "ÆRA in line" skládá ze třech prvků, které se snadno spojují v jeden celek. Plášť komponentů je tvořen izolačním materiálem, který zamezuje jak tepelným ztrátám, tak šíření hluku. Navíc je velice lehký, takže ulehčuje manipulaci s jednotkou a její montáž. Parametry nového výrobku by podle slov zástupců firmy měly být podobné jako u výrobku ÆRA, na trh se výrobek dostane pravděpodobně v průběhu tohoto roku.

2. eneko EVENT

Rekuperační jednotky nabízela ve Frankfurtu rovněž turecká společnost eneko. Vystavovala dvě výkonnostní řady kompaktních jednotek vybavených hliníkovým deskovým rekuperačním výměníkem s účinností až 93 % při nízkých otáčkách. Jednotky jsou osazeny inovativními EC motory, které dle informací výrobce spotřebovávají ke svému provozu o 21 % méně energie, než standardní motory. Nechybí ani kvalitní regulace, která získává data pro řízení jednotky z čidel osazených uvnitř objektu a rovněž na vstupu a výstupu větracího vzduchu z jednotky. Senzory měří jak teplotu, tak kvalitativní parametry vnitřního vzduchu (vlhkost a obsah CO2). Na základě naměřených hodnot a zvoleného uživatelského nastavení se řídí výkon jednotky, popřípadě je vzduch veden mimo rekuperátor prostřednictvím bypassu. V případě potřeby je možné vybavit jednotky elektrickým výměníkem pro dohřev vzduchu v období s nejnižšími teplotami venkovního vzduchu.

Parametry:

model m3/h Pa W A dB(A) motor filtr
EVENT 060 80/275 30/50 52,8 0,23 31 EC G4(F7)
EVENT 090 140/400 20/45 104 0,45 32 EC G4(F7)

Účinnost rekuperace v závislosti na průtoku vzduchu:

 

3. BRINK - Renovent Excellent

Účinné větrání přispívá ke komfortu bydlení a zdraví, tato věta byla mottem stánku holandské společnosti BRINK vystavující jednotky Renovent. Zařízení firma dodává ve dvou provedeních lišících se stupněm vybavení, přičemž zejména vybavenější verze Renovent Excellent Plus představuje velice zajímavé řešení, které myslí nejen na současné požadavky na větrání, ale jde i nad jejich rámec.

Jednotka spolupracuje se senzorem CO2 a čidlem vlhkosti, dále lze připojit geotermální výměník tepla, 2- zónové ovládání a umožňuje i předehřev čerstvého vzduchu při extrémně nízkých teplotách. Samozřejmostí je bypass, kterým je standardně vybavena již základní jednotka. Automaticky řízený bypass přispívá ke zlepšení komfortu v letním období.

Unikátní patentovanou vlastností jednotek firmy BRINK je to, že se ve výrobcích podařilo skloubit konstantní průtok s tichým a nízkoenergetickým chodem EC ventilátorů s dozadu ohnutými lopatkami. Výsledkem je jak snížení hluku, tak snížení spotřeby pomocné energie o zhruba 40%. Jednotky Renovent lze ovládat obvyklým způsobem, třícestným přepínačem s indikací stavu filtrů, nebo bezdrátovým dálkovým ovladačem. Využitím systému 2- zónového ovládání lze dosáhnout ještě vyšší úspory energie.

Výhody:

  • Kompletováno s obtokem (bypassem) a předehřívačem
  • Tišší chod
  • Konstantní průtok
  • Vysoká kapacita větrání 400 m3/h
  • Spotřeba pomocná energie snížena o 40 %
  • Vyšší úspory energie
  • Připraveno pro E-bus systém

Parametry:

model m3/h Pa W % motor filtr
Renovent Excellent 400 150 166 95 EC G3(F7)
Renovent Excellent plus 400 150 166 95 EC G3(F7)

Na obrázku je novinka firmy BRINK, jednotka Renovent HR Small doplňující stávající sortiment jednotek Renovent HR Medium a Renovent HR Large. Jedná se o zařízení s maximální kapacitou cca 200 m3/h, které míří do segmentu malopodlažních nízkoenergetických domů.

Jednotka pracuje s účinností až 95 % a díky využití energeticko-úsporných stejnosměrných ventilátorů spotřebovává pouze 50 % energie oproti jednotkám s tradičními ventilátory. Přístroj se dodává se dvěma standardními filtry G3, které zachycují 95 % prachu ze vzduchu. Volitelným příslušenstvím jsou vysoce výkonné filtry F7, které slouží zejména osobám s respiračními potížemi.

4. BROFER - DRU

Dalším příspěvkem na téma domovní větrací jednotky s rekuperací tepla je výrobek z produkce italské společnosti BROFER. Firma specializující se především na středně velké jednotky o výkonu od 500 po 8000 m3/hod přináší na trh výrobek pod značkou DRU, který je svými výkonovými parametry předurčen pro efektivní větrání rodinných domů. Jednotka se vyrábí ve dvou variantách, horizontální s bočními napojeními potrubí (vstupní vlevo, výstupní vpravo) a vertikální (viz. obrázek níže). Podle dostupných informací je vybavena systémem regulace s ovládáním na skříni. Skříň jednotky je vyrobena ze sendvičových panelů zajišťujících vysokou akustickou izolaci. Účinnost zpětného získávání tepla se pohybuje mezi 85 až 95 % v závislosti na vzduchovém výkonu, který může být až 400 m3/h.

5. Helios - KWL 230 Roto

Zajímavou alternativu pro větrání menších objektů nabízí společnost Helios, původem z Německa, působící však i v dalších evropských zemích. Kromě standardních jednotek postavených na principu zpětného získávání tepla, vystavovala jednotku KWL 230 Roto, která umí zpětně získávat i vzdušnou vlhkost.

Jedná se o kompaktní přístroj s vysoce účinným rotačním výměníkem tepla s průtokem až 230 m3/h určený pro centrální větrání domů a bytů s podlahovou plochou do cca 100 m2. Jednotka je nenáročná na prostor, lze ji instalovat do podhledu, na podlaze, v suterénních prostorách nebo v kuchyňské lince. Osazena je tichými a energeticky úspornými radiálními ventilátory.

Funkce rotačního výměníku:

U rotačních regeneračních výměníků je teplo předáváno z proudu odváděného vzduchu do hmoty buněk výměníku a z nich do proudu vzduchu přiváděného. Teplotní účinnost rotačního výměníku je až 85%. Kromě přenosu citelného tepla dochází i k přenosu vlhkosti. To přináší řadu výhod v oblasti zajištění příjemného klimatu. Mimo topnou sezónu odchází díky bypassu přebytečná vlhkost spolu s odpadním vzduchem přímo ven, naproti tomu v průběhu topné sezóny je vlhkost obsažená v odpadním vzduchu předávána vzduchu přívodnímu, takže není třeba používat žádné zvlhčovače.

Parametry:

model m3/h dB(A) W % motor filtr
KWL EC 220 D Eco 70/230 41/50 35/165 85 AC F7

6. KUBEN VENTILATION - 2000VDX

Švédská firma KUBEN VENTILATION se chlubí údajně nejtiššími ventilačními jednotkami na světě. Podle údajů výrobce by výrobky měly produkovat méně hluku než počítač, zářivka, nebo hodiny na stěně. Při měření bylo u typu 1000 M dosaženo výsledku méně než 30 dB (A) při proudění vzduchu 240 l/s (864 m3/h).

Firma nabízí celou škálu jednotek od nejmenších výkonů kolem 100 m3/h vhodných pro menší objekty až po středně velké jednotky o výkonech v řádech tisíců m3/h. Jednotky jsou vybaveny topným tělesem (elektrickým nebo teplovodním)pro předehřev čerstvého vzduchu v období s nízkými venkovními teplotami. Rychlost ventilátorů je nastavitelná v pěti úrovních a ovládá se prostřednictvím řídící jednotky.

Parametry:

model m3/h Pa W A % motor filtr
KUBEN 60 Flex 90/180 50/100 50/66 0,38/0,5 >80 EC F7 (G4)
LUFTKUBEN 90 SC 259/306 50 100 0,44 >80 DC F7 (G3)
LUFTKUBEN 90 SE 280/342 50 117 0,9 >80 DC F7 (G3)
LUFTKUBEN 150 468/526 100 175 0,76 >80 DC F7 (G3)
LUFTKUBEN 200 684/792 100 117 0,9 >80 AC F7 (G3)

Na obrázcích dole je novinka firmy představená na veletrhu pod označení m KUBEN 2000 MDX/VDX, kterou výrobce řadí mezi tzv. ALL INCLUSIVE řešení. Vedle vysoce efektivního využití odpadního tepla, umí jednotka ohřívat teplou vodu i vodu pro topné okruhy. Obsahuje totiž vestavěné tepelné čerpadlo s invertorem, vodní výměník tepla, ohřívač vody pro výrobu teplé vody a pro připojení okruhu otopných těles nebo podlahového vytápění. Vše je zkompletováno a otestováno v továrně, na stavbě stačí jednotku připojit na napájení a potrubní rozvody.

Závěr:

Na ISH 2011 bylo k vidění nepřeberné mmnožství výrobků vhodných pro větrání nízkoenergetických objektů. Některé z nich jsme zde představili, ale je to jenom část z toho, co veletrh nabídnul. Zajímavé je sledovat, jak se výroba přesouvá do nových teritorií. Firmy z Turecka nebo Ukrajiny nabízejí výrobky ve srovnatelné kvalitě jako výrobci ze zemí, které jsme byli zvyklí nazývat průmyslově vyspělými. Díky přístupu k moderním technologiím zajišťujícím vysokou energickou efektivitu, kvalitu zpracování nebo uživatelský komfort, mohou výrobci z pro nás méně tradičních zemí nabídnout nižší ceny finálních produktů, což je při dosaženém kvalitativním standardu pro potencionální zákazníky velice dobrá zpráva. Horší je, že značná část výrobců dosud plně nevyužívá možností webové prezentace, což má na následek, že jejich výrobky zůstávají před zájemci, kteří nemohli ISH nebo podobný zahraniční veletrh navštívit poněkud utajeny, neboť na tuzemských akcích se tito výrobci prezentují zřídka.

 
 
Reklama