Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Lze větrat efektivně, moderně, levně a s co nejmenšími ztrátami tepla?

Seventilation je špičková technologie řízeného větrání s rekuperací s účinností až 90 % se snadnou a levnou údržbou a velmi tichým chodem ventilátorů. Navíc splňuje požadavky dotačního programu Nová zelená úsporám. Když k tomu přičteme ještě jednoduchou montáž bez bourání a většího nepořádku, máme favorita mezi systémy efektivního rezidenčního větrání.

Špičková technologie Seventilation v Česku

Při hledání systémů pro řízené větrání nám výrobci předkládají množství lepších či horších nabídek. Jak se v nich orientovat? Pro novostavby se hodí centrální systémy větrání s rekuperací. Jsou náročnější na energie, musí se zapracovat do projektu, mají centrální rekuperační jednotku a systém potrubních vzduchovodů pro přiváděný čerstvý a odvodů pro odpadní vzduch. Potrubí je nutné ne úplně jednoduše zbavovat nečistot a po čase se může stát i zdrojem nepříjemných komplikací s bakteriemi, plísněmi a jinými patogeny.

Jsou tedy decentrální systémy s rekuperací jiné?

Zkusme si na to odpovědět. Éra velkých krabic přilepených na zdi v interiéru je již minulostí. Moderním řešením je sofistikovaný a účinný keramický výměník uložený přímo v potrubí procházejícím skrz obvodové zdi bez tepelných mostů. Není potřeba žádných složitých rozvodů vzduchu po domě. Snadno a jednoduše se čistí, filtr stojí pár korun. Představíme si větrací jednotku s rekuperací SEVi 160. Elegantní, provozně velmi levné a výkonem účinné a tiché zařízení, které se stará o řízenou výměnu vzduchu ve stavbách a významně zlepšuje stav vnitřního mikroklimatu a slouží jako prevence proti tvorbě vlhkosti, plísni a syndromu nezdravých budov (zdraví škodlivé látky: CO2, radon, formaldehydy a další). Jednotka SEVi 160 pracuje s účinností až 90 %.




SEVi 160 favoritem

SEVi 160 je favoritem mezi majiteli domů, kteří v nedávné době provedli rekonstrukci své nemovitosti. Kvalitní plastová okna a zateplení fasády u starších domů způsobí většinou raketový nárůst vlhkosti uvnitř domu a s tím související tvorbu plísní. Předchozí netěsná okna s přirozenou infiltrací větrala samovolně. Nyní je zapotřebí dobře zaizolovanou nemovitost větrat. Decentrální systém má velkou výhodu. Ovládání a napájení je ve 12 voltovém rozvodu, tzn. slabým kabelem 3x0,5 mm2, který je možné elegantně schovat před rekonstrukcí pod plášť zateplení nebo např. v interiéru do podlahové lišty nebo pod koberec. „Nepořádek“ při samotné montáži zařízení je minimální. Pro zhotovení otvoru se používá jádrové vrtání s odsáváním.

Rozhoduje především rychlost instalace systému větrání pomocí decentrální rekuperace. Montáž zpravidla nepřekročí 1 den. Odvrtání otvorů, usazení potrubí do zdiva, natažení kabeláže, instalace ovladače, vsunutí keramického výměníku a hotovo. Můžeme větrat. Není nutné schovávat vzduchovody do snížených stropů a řešit budoucí výdaje spojené s čištěním špatně přístupných rozvodů vzduchu. Jan Filip zastupující značku Seventilation v Česku a Slovensku dodává: „Systém je vhodný jak do rekonstrukcí, kde příliš nenaruší chod domácnosti při bezproblémové instalaci v domech, ve kterých se bydlí, tak i do novostaveb (nízkoenergetických a pasivních domů) a je především ideálním systémem pro větrání bytových domů. Bytové domy jsou velmi specifické a projektanti mívají handicap právě v otázce řešení jejich větrání. Nemám tím na mysli pouze nově stavěné bytové domy, ale hlavně revitalizované (polystyrenem zateplené s vyměněnými plastovými okny) bytové a panelové domy, v našem případě celé město Plzeň.“

Intuitivní ovládání systému

Zákazník může zvolit mezi dvěma ovladači. První je tlačítkový ovladač SEC 20 BF určený pro ovládání max. 6 jednotek (3 párů výměníků) s funkcemi: nastavení rekuperace pro stupně výkonu větrání 1 až 4 (od 17 m3 do 41 m3/h na pár) pro všechny jednotky současně, provětrávání (režim letního provětrávání, až 90 m3/h), režim pro klidné usnutí (možnost vypnutí větrání pro zákazníky, kteří jsou velmi citliví na zvuk a po 60 minutách automatická aktivace systému), upozornění na výměnu filtrů a možnost nastavení vlhkostního senzoru. Zapojení ovladače je jednoduché. SEC 20 BF je s oblibou využíván při dodatečných instalacích a při rekonstrukcích.

Další možností je ovladač SEC Touch s dotykovou obrazovkou. Je možné k němu připojit 12 jednotek (6 párů). Umožňuje komfortní ovládání. Oproti ovladači SEC 20 BF obsahuje další funkce. Má jemnější krokování jednotlivých stupňů výkonu větrání v rozpětí 1 až 6, je plně programovatelný pro jednotlivé dny v týdnu včetně nastavení stupně větrání v jednotlivých časech především v jednotlivých místnostech. Uživatel tak může větrat jinou intenzitou denní zónu, jako např. obývací pokoj s větším počtem osob, když bude mít návštěvu a jinou intenzitou spací zónu, ložnici a dětské pokoje pro nerušený spánek. Může využít připojení senzoru CO2 nebo vlhkostního senzoru. Při plánování stavby je potřeba počítat s tím, že SEC Touch vyžaduje instalaci z domovního elektro rozvaděče, odkud je vedena kabeláž k jednotlivým výměníkům.




Hlavní výhody:

Velmi úsporný provoz, pár jednotek SEVi 160 včetně ovladače vykazuje příkon 3,4 W/hod (cca. 150 Kč/rok). Rodinný dům o 6 jednotkách SEVi 160 se tak pohybuje na spotřebě cca 10 – 15 W/hod, což odpovídá spotřebě jedné led žárovce. Oproti centrální rekuperaci s příkonem od 100 do 300 W/hod. tak uživatel šetří za dobu provozu 20, 30 let významné finanční prostředky.

Přednosti SEVi 160:

  • Nízké náklady na provoz do 150 Kč/rok
  • Nevyžaduje vzduchotechnické rozvody po domě
  • Stupeň teplené účinnosti: průměrně 85,35 %, maximálně až 90 %
  • Splňuje požadavky dotačního programu Nová zelená úsporám
  • Vhodné pro všechny stavby (nízkoenergetické, pasivní, bytové domy a stávající rodinné domy)
  • Moderní design vnitřního krytu s cíleným prouděním vzduchu a malé rozměry venkovního krytu cca. 210 mm x 210 mm.
  • Optimalizovaná akustická izolace SEVi 160 varianta PLUS (normalizovaný rozdíl úrovně hluku 49 dB)
  • Centrální ovládání SEC-20-BF s moderním a uživatelsky srozumitelným displejem (klávesnice)
  • Zcela nové centrální ovládání SEC-Touch s inovativním dotykovým displejem až pro 12 větracích jednotek.

A na co se lidé nejvíce ptají?

Do jak silných obvodových zdí je možné SEVentilation instalovat?

S větrací jednotkou dodávaná průchodka se upravuje podle síly zdiva, minimálně na 250 mm. Je-li zeď ještě užší, instaluje se jednotka SEVi 160 L pro slabé zdivo od 150 mm. Při objednávce je zapotřebí vždy specifikovat sílu zdi. Doporučená maximální délka průchodky je cca 1 metr.

Kolik zařízení je potřeba pro jeden byt?

Jedna větrací jednotka je určena pro plochu 20 m2 podlahové plochy. Systém řízeného větrání s rekuperací SEVentilation se v rodinném domě či bytě navrhuje vždy do páru z důvodu vyrovnání tlaku. Při použití více než 4 ks ventilátorů může být počet lichý.

Kde může být ventilační systém instalován?

Všude, kde potřebujeme zajistit pravidelný přísun čerstvého vzduchu. V první řadě v bytech a domech, také v kancelářích, hotelech, školkách, školách, ...


Kde by se systém instalovat neměl?

Systém by se neměl instalovat v místnostech s vysokou prašností (brusírnách, truhlárnách, ...) a v místnostech, kde se pracuje s chemikáliemi a výbušninami. Systém není vhodný do objektů, které nemají vlastní zdroj vytápění. V čase by tím docházelo v zimním období ke zchlazování tohoto objektu.

Je systém vhodný pro stávající budovy?

Větrací systém je vhodný pro nové, ale i pro stávající objekty. Starší budovy trpí zpravidla vyšší vlhkostí než budovy moderní, lépe odizolované. Z toho důvodu je řízené větrání v těchto budovách přímo žádoucí. Při montáži je využíváno jádrové vrtání, které k překvapení většiny zákazníků nezpůsobí takřka žádný nepořádek v obytných místnostech a nezpůsobí velké zásahy do budovy.

Vzniká při rekuperaci kondenzát?

Ke vzniku kondenzátu při rekuperaci dochází. Děje se tak při rozdílných teplotách venku a uvnitř. Vytváří se mikro kapky, které vnitřní ohřátý a suchý vzduch příjemně zvlhčí. Úlohou ventilačního zařízení SEVentilation je výměna vydýchaného vzduchu s velkým obsahem CO2 a dalších negativ uvnitř místnosti za venkovní čerstvý a ve výměník předehřátý vzduch. Teplý vzduch se tak dostává ven a tam se ochlazuje. Při poklesu teploty pod rosný bod kondenzuje voda. Tyto kapky vody jsou zpravidla vyfukovány ventilátorem ven v podobě mlhy. V keramickém výměníku nezůstává voda, která by nebyla vyfouknutá ven. Je to způsobeno tím, že keramický výměník tepla stejně jako izolační materiál z pěnové látky ve ventilačním systému SEVentilation mají „uzavřené póry“. To znamená, že ani jeden z těchto materiálů nemůže přijímat vodu a to na základě svých vlastností. Z tohoto důvodu nemůže kondenzát, který vzniká v keramickém výměníku tepla, způsobovat vznik plísní. Ventilační systém SEVentilation se navíc vkládá do průchodky která je zabudována do venkovní zdi s 1-2° sklonem směrem ven. Vzniklý kondenzát, který by případně nebyl vyfouknut, stejně odteče pomocí této průchodky ven. Plechy venkovního krytu jsou opatřeny odkapovou hranou. Ta zamezuje tomu, aby vodní kondenzát stékal po fasádě. Vlastnost „uzavřených pórů“ keramického výměníku tepla má ještě jednu výhodu. Tento výměník můžete po vyjmutí a odstranění ventilátoru jednoduše umývat v myčce nádobí.

Provoz SEVentilation v letním období?

Zpětný zisk tepla probíhá v létě obráceně, kdy HIGH-TECH keramický výměník odebere teplo z horkého venkovního vzduchu a do místnosti proudí částečně ochlazený čerstvý vzduch. V noci přepnete na funkci „stálého větrání" a byt ochladíte.

Jak to vypadá s výpary při vaření?

Systém řízeného větrání se zpětným ziskem tepla lze bez problémů instalovat i v kuchyni. Nenahrazuje však digestoř, páry vznikající při vaření je nutné odsát jednorázově ven z bytu k tomu určeným zařízením.


Leták ke stažení zde

Koupelna?

V koupelně, stejně jako v kuchyni, vznikají páry nárazově. Proto výrobce doporučuje odvětrat koupelnu a toaletu ventilátorem bez zpětného zisku tepla (např. ventilátorem iCON s integrovanou klapkou proti nežádoucímu úniku tepla v době nečinnosti). Vytvořený podtlak se bude dorovnávat díky jednotkám SEVentilation, které přivádí vzduch přes ohřátý keramický výměník. Pro větší koupelnu s toaletou lze též použít rovnotlakou jednotku SEVi 160 Duo.

Hlučnost větracího systému?

Větrací jednotky jsou bez problémů použitelné v obytných místnostech. Doporučená hladina hluku v obytných místnostech je cca. 30 dB, v místnostech, kde se odpočívá a spí cca. 25 dB. SEVentilation s jednotkou SEVi 160 vykazuje při provozu rekuperace na stupeň 1 (průtoku 17 m3/hod) vynikající hodnotu 16,5 dB.

Je potřeba zohlednit nějaké skutečnosti v případě krbu či kamen v místnosti?

Pokud máte zajištěný externí přívod vzduchu, je vše v pořádku. Pokud ne, je potřeba zohlednit, aby v místnosti nedocházelo k podtlaku vyššímu než 4 Pa. K tomu při správném a výrobcem doporučeném osazení větracích jednotek nedochází, protože jednotky pracují vždy ve dvojici, v  páru. Celý systém větrání je rovnotlaký.

Důležité je zmínit pozitivní efekt systému SEVentilation právě při používání interiérových kamen nebo jiných topidel. Ta vyžadují k hoření kyslík. Tím rychleji nabývá mikroklima v obytné místnosti daleko horších parametrů pro lidské zdraví ve srovnání s bytem, kde přímo nedochází ke spalování tuhých paliv. Jednotky SEVentilation přivádí čerstvý venkovní předehřátý vzduch a tím zajišťují kvalitu vnitřního vzduchu, který dýcháme.

Mohou vzniknout uvnitř přístroje nějaké zárodky?

Choroboplodné zárodky vznikají ve vlhkém prostředí. Potrubí, ve kterém je keramický výměník a ventilátor uložen, je suché. Jelikož se ventilátor i při vysoké vlhkosti, díky pohybu vzduchu, stále vysušuje, nemají zárodky vhodné podmínky. V každém případě můžete preventivně tepelný keramický výměník jednou měsíčně při 60° umýt v myčce na nádobí.

Tvoří otvor ve venkovní stěně tepelný most?

Pokud je systém v provozu, je keramický výměník stále ohříván, a tak nevzniká tepelný most. Jelikož člověk potřebuje stálý přísun čerstvého vzduchu, není důvod systém vypínat.

Dochází při provozu k průvanu?

Jednotka odsává 75 vteřin a 75 vteřin přivádí vzduch do místnosti. To je krátká doba na vznik průvanu. V každém případě výrobce nedoporučuje umístění jednotky přímo nad lůžkem (nad hlavou spící osoby) nebo nad pohovkami.

Kdo plánuje systém řízeného větrání s rekuperací?

Pošlete půdorysy a pohledy na email: info@seventilation.cz a my Vám zdarma pošleme návrh na rozmístění ventilátorů včetně cenové kalkulace.

Kdo provádí montáž systému větrání SEVentilation?

Systém je velice jednoduchý a proto si zákazníci často instalují jednotky svépomocí (samozřejmě za pomoci elektrikáře – podmínka pro uznání záruky). Pokud však nemáte zkušenosti, rádi Vám montáž celého systému zajistíme. Naše spolupracující montážní firmy zajistí kompletní instalaci a zprovoznění systému. Kontaktujte nás, zajistíme Vám realizační firmu ve Vašem regionu.

Jaká je doba dodání?

Doba dodání rekuperačních jednotek SEVi 160 je nejpozději do 14 dnů. Praxe je však taková, že přepravní služba doručí zákazníkovi zásilku do týdne.

Co říci závěrem?

Jde o špičkovou technologii řízeného větrání s rekuperací s účinností až 90 %. Snadná a levná údržba, levný a velmi tichý chod ventilátorů. A navíc splňuje požadavky dotačního programu Nová zelená úsporám. Když k tomu přičteme ještě snadnou montáž bez bourání a většího nepořádku, máme favorita mezi systémy efektivního rezidenčního větrání.

Více na www.SEVentilation.cz


SEVENTILATION
logo SEVENTILATION

Decentrální rekuperace – větrání se zpětným získáváním tepla. Moderní a kvalitní systém větrání, jednoduchý na instalaci. Větrá, izoluje, filtruje, likviduje plísně a vlhkost a má vysokou účinnost. SEVI 160 Plus patří ke špičce mezi systémy řízeného ...