Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Větrání s požadavkem na kvalitu vzduchu

Bez větrání se neobejde žádný interiér. Výměna vzduchu je potřebná nejen ze zdravotního hlediska, ale napomáhá také udržovat v místnosti vhodné klima. Otevřít okno dokořán ale mnohdy není nejlepší cestou. V průmyslových oblastech to často není možné kvůli smogu, alergiky pak zase trápí agresivní pyly. Otevření oken, i když krátké a intenzivní, také znamená ztrátu drahocenného tepla či příležitost vniku dotěrného hmyzu. Přesto i zde lze účinně a dobře větrat.

Efektivní, a přitom stavebně jednoduché řešení představuje lokální nástěnná větrací jednotka s rekuperací KORASMART TUBE 2400E, jež umožňuje s vysokou účinností zpětně získávat teplo z odváděného vzduchu z místnosti. Jednotku lze naprogramovat i dálkově řídit pomocí chytrého telefonu nebo tabletu, takže je využitelná i v systému tzv. inteligentních domů.

Proti plísním

Při rekuperaci vzduchu je znečištěný, starý vlhký a nezdravý vzduch z místnosti rekuperační jednotkou odváděn ven. Rekuperační jednotka přitom zachycuje jeho teplo a ve výměníku ho předává čerstvému nasátému vzduchu, který vpouští do místnosti. Interiér se tak zbytečně neochlazuje a využívá se zde již jednou získané teplo. Všechny možné bakterie a plísně tak nemají šanci se množit.

Větrací jednotka KORASMART TUBE je založená na principu střídání směru proudění vzduchu. Tělo jednotky je umístěné v trubce, která prochází skrz obvodovou stěnu a propojuje tak interiér s exteriérem. Po spuštění se ventilátor uvnitř jednotky otáčí směrem z interiéru do exteriéru, díky čemuž odváděný znečištěný vzduch nabíjí tepelný keramický výměník. Zhruba po minutě se směr rotace otáčí zpět a chladný přiváděný vzduch odebírá naakumulované teplo z výměníku. Tento proces se pak neustále opakuje. Aby docházelo ke konstantnímu přívodu čerstvého vzduchu, je potřeba mít v místnosti instalované dvě jednotky naproti sobě.

KORASMART TUBE 2400E
KORASMART TUBE 2400E
KORASMART TUBE - rozklad
KORASMART TUBE - rozklad

Decentralizovaně, bez rozvodu vzduchu a účinností rekuperace až 90 %

KORASMART TUBE 2 400E představuje stavebně jednoduchý a přitom efektivní způsob přívodu čerstvého vzduchu i při zavřeném okně. Jedná se o takzvané decentralizované řešení, kdy není nutné instalovat v bytě rozvody vzduchu. Jednotkou lze vybavit jen vybranou místnost, nebo ji instalovat do domu postupně, podle finančních možností. Představuje tak ideální řešení nejen pro novostavby, ale i rekonstrukce.

Jednotka zaujme energeticky úsporným řízeným větráním umožňujícím nastavit maximální požadovanou vlhkost a teplotu. Její rekuperační schopnost dosahuje účinnosti až 90 %, což znamená, že zpětně dokáže využít až 90 % tepla z odpadního vzduchu pro předehřátí vzduchu čerstvého; patří proto k vysoce účinným. Významně tak pomáhá snížit náklady na vytápění.

Výhody:

  • automatický režim větrání
  • zpětné získávání tepla až 90 %
  • dva v jednom: funkce přivětrávání a odvětrávání
  • změna směru proudění vzduchu v minutovém taktu
  • decentní vzhled – funkční prvek je umístěn ve větrací trubce
  • kontrolované větrání bytu – přístroje spolu komunikují a mění směr proudění vzduchu podle potřeby.
  • bezdrátová komunikace mezi přístroji
  • jednoduché ovládání pomocí aplikace SI Comfort přes chytrý telefon nebo tablet
  • možnost naprogramování chodu jednotky
  • elektronicky uzavíratelná klapka, která se aktivuje při vypnutí/zapnutí přístroje
  • snadná montáž

Více informací naleznete na www.korado.cz.


KORADO, a.s.
logo KORADO, a.s.

Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles. Naší filozofií je nabídnout kompletní systémové řešení pro vytápění, chlazení i větrání a uspokojit požadavky i těch ...