Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mýty a omyly o systému řízeného větrání s rekuperací tepla

Předně je nutné zdůraznit, že úspory energií, které jsou dnešní legislativou plánované, jsou zcela logický a správný krok. Nikoliv nástroj, jak chudákům developerům sebrat část jejích zisku a jim nezbyde nic jiného, než zdražit nové byty. Pokud se chceme bavit o udržitelném způsobu výstavby, pak to bez úspor nepůjde.

Reakce na článek Františka Macholdy na TZB-info Pomoc, rekuperace! Aneb jak nám Evropská unie zdražila byty a na dezinformace v mainstreamových médiích z prosince 2017.

S článkem pana Mgr. Macholdy souhlasíme, okamžitá a odpovídající reakce na další v řadě článků, které investory rodinných a bytových domů straší nesmysly jako „zákaz otevírání oken“, „nemožnost vyvětrání pachů“, „vysoké roční náklady na výměnu filtrů a servis VZT systémů“, „zdražení nemovitostí v řádu 10 %“, atd.

Předně je nutné zdůraznit, že úspory energií, které jsou dnešní legislativou plánované, jsou zcela logický a správný krok. Nikoliv, nástroj, jak chudákům developerům sebrat část jejích zisku a jim nezbyde nic jiného než zdražit nové byty. Pokud se chceme bavit o udržitelném způsobu výstavby, pak to bez úspor nepůjde.

Článek bohužel spojil dva zcela rozdílné požadavky od zcela rozdílných subjektů. On samotný požadavek o nutném použití řízeného větrání může nastat, ale toto nastane ve chvíli, kdy je předmětný objekt situován v místech kde hygienická stanice rozhodnou o nutnosti jeho použití. Ale tento je dán místními podmínkami – hluk, znečištění atd.

Ano, tento fakt se v poslední době zejména díky legislativním změnám a jednoznačně se zahušťujícím městům stal čím dal častějším. A když se tyto informace dostanou do ruky autorky, která si je neověří, rázem je na světě článek, který mate, dezinformuje a vytváří atmosféru strachu nejen u budoucích majitelů bytů.

V neposlední řadě bychom rádi vyvrátili pár mýtů a omylů, které se šíří laickou veřejností o systému řízeného větrání s rekuperací tepla, a které jsou mimo jiné i součástí článku:

Rekuperace špatně větrá pachy, nemohu otevřít okno

V článku ze dne 4. prosince 2017 na iDnes.cz pod názvem České byty musí šetřit energii. Zaplatí to jejich majitelé se pod daným titulem uvádí, že lidé si budou těžko odvykat otevírat okna. Používání vzduchotechniky pro řízené větrání nikoho neomezuje v jeho zvyklostech otevírat okna. Otevřením oken, zejména v zimních měsících, unikne sice teplo, které toto zařízení zpětně využívá, ale to je tak všechno. Přirozeným větráním jednotka nijak netrpí. Během nepřízně počasí lidé nevětrají a zde je výhoda, protože zařízení zajistí dostatečný přísun čerstvého vzduchu pro komfortní bydlení a za minimální náklady na dohřátí na pokojovou teplotu.

Více o principu se dozvíte v kapitole Co je to rekuperace?

Pachy v domácnosti, například zmíněný odér z připálenin

Ten, kdo to zná, tak ví, že ani řádné větrání okny daný pach z místnosti neodstraní úplně, v ten daný okamžik. Zbavit se 100% pachu trvá delší dobu. Z běžného vaření větší část pachů eliminuje cirkulační digestoř s uhlíkovým filtrem, vlhkost a ostatní pachy odvede rekuperační jednotka nejen z kuchyně, ale i koupelen, WC, šaten, technických místností, zádveří.

Vysoké roční náklady na výměnu filtrů a servis VZT systémů

Ročně vynaložíte na výměnu filtrů úplně stejně, jako když měníte filtry a sáčky ve vysavači, při 5ti výměnách u rodinných domů max. 250 Kč s DPH, tolik totiž stojí 10 náhradních filtrů a náročnost na výměnu je také stejná. Dále se doporučuje 2x ročně vyndat rekuperační výměník a omýt.

Vzorový pasivní dům ATREA
Vzorový pasivní dům ATREA
Čištění vzduchovodu viz. kapitoly:

Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku 1990 snižování energetické náročnosti provozu vzduchotechnických zařízení, hlavně uplatněním moderních rekuperačních výměníků, dokonalé vestavěné regulace a postupný přechod na plně automaticky řízené systémy větrání. Na výrobky ATREA se můžete spolehnout, protože je před uvedením do nabídky vždy dlouhodobě testujeme. Zkoumáme vnitřní mikroklima a ve vývoji a výrobě využíváme všechny aktuální odborné poznatky. Oceníte tak bezproblémové ovládání, velmi vysokou účinnost a především významnou finanční úsporu.