Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekuperační jednotky Sentinel Kinetic Advance

Společnost REGULUS v letošním roce představuje několik novinek z oblasti větrání s rekuperací tepla. Řadu oblíbených rekuperačních jednotek Sentinel Kinetic rozšiřuje o variantu Advance.

Centrální rekuperační jednotky Sentinel Kinetic Advance SSX jsou větrací jednotky nové generace umožňující zohlednit individuální provoz objektu a životní styl uživatele. Jsou určené pro trvalé větrání rodinných domů s obytnou plochou do 300 m2. Při jejich konstrukci byl kladen důraz na maximální komfort uživatele a jednoduchou montáž. Vnitřní prostor pod pláštěm jednotek je opatřen vysoce kvalitní tepelnou izolací, což umožňuje instalace i do nevytápěných prostor (např. podkroví, zádveří), aniž by docházelo ke ztrátám tepelné energie.

Ovládání a řízení jednotky

Jednotka může být řízena přes dotykový digitální display, nadřazeným kontrolním systémem, a nebo i cestou WiFi připojení. Dotykový displej může být osazen přímo na jednotce nebo připojen prostřednictvím dokovací základny. Pomocí WiFi připojení má uživatel okamžitý přístup k jednotce, může ji uvést do provozu, upravovat konfiguraci, či sledovat režim větrání. Ovládání rekuperační jednotky a změny jejího nastavení je možné pomocí chytrého telefonu nebo tabletu.

Programování a nastavení větrání

Každá jednotka má přednastaveno 5 základních výkonových režimů. Intenzitu větrání lze dále naprogramovat podle denní doby a individuálně pro každý den v týdnu. Samozřejmostí je režim nárazového, velmi intenzivního větrání, ale také tichý režim jednotky pro noční provoz. Integrované čidlo vlhkosti, respektive řízení činnosti jednotky podle relativní vlhkosti vzduchu, zajistí odvod nadbytečné vlhkosti z objektu. Čidlo vlhkosti vzduchu je umístěno na vstupu do rekuperační jednotky a zajišťuje automatické proporční zvyšování průtoku vzduchu z jednotky tak, aby byla zajištěna optimální relativní vlhkost v objektu. Pro zajištění maximálně komfortního a energeticky úsporného větrání v objektu je k jednotce možné doplnit čidla CO2, čidla detekující přítomnost osob podle jejich pohybu a pod. Možné je též využít hygrostaty, typicky s instalací do koupelny, umožňující režim intezivního provětrání objektu, pokud relativní vlhkost vzduchu nadměrně stoupne jen v místnosti s hygrostatem.


Systém dvoustupňové filtrace dokáže zajistit čistý vzduch v domě i v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší. Za běžné prachové filtry je možné přidat do série ještě jemné pylové filtry. Tím dochází ke dvoustupňové filtraci a pylovým filtrům se výrazně prodlouží interval jejich výměny.

Pro zimní období je jednotka vybavena automatickou funkcí odmrazování, aby nemohlo docházet k namrzání výměníku. V letním období lze s výhodou využít integrovaný bypass, který umožňuje využít chladnější venkovní vzduch (například v noci) pro předchlazení větraného objektu.

Centrální jednotka Sentinel Kinetic Advance je dodávána ve dvou typových variantách, přičemž typ SX má oproti typu S navíc WiFi modul a regulaci konstantního objemového průtoku.


REGULUS spol. s r.o.
logo REGULUS spol. s r.o.

Regulus byl založen roku 1992 v Praze a od té doby se podařilo vybudovat stabilní ryze českou firmu, která dnes celkem zaměstnává, i ve svých dceřiných společnostech, téměř 180 kvalifikovaných pracovníků. Jedná se o dynamicky se rozvíjející firmu ...