Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zdravé prostředí ve školách je základ

V posledních letech dochází díky dotačním programům k masivnímu zateplování budov vzdělávacích zařízení, což má za důsledek snížení energetické náročnosti a úsporu finančních prostředků za vytápění. Tento typ rekonstrukce bohužel odvedl pozornost od vnitřního prostředí staveb. V důsledku zateplení se ovšem mění nároky na údržbu interiéru – zapomíná se zejména na pravidelné větrání, které má na kvalitu tráveného času uvnitř budov výrazný vliv, stejně jako na akustiku nebo efektivní distribuci světla. Všechny tyto aspekty mohou negativně ovlivňovat soustředění, zvyšovat stres. Podílejí se ale také na větším namáhání očí, uší a hlasivek, což může časem přerůst v závažné zdravotní potíže.

Soukromá základní a mateřská škola v Berouně
Soukromá základní a mateřská škola v Berouně

Uvnitř školek a škol dochází ke shromažďování osob v místnostech na poměrně dlouhou denní dobu, hluk zde bývá extrémně vysoký. Hladina i distribuce zvuku by však ve vzdělávacích zařízeních neměla být podceňována. Od dětí i učitelů se vyžaduje vysoká míra soustředění, která s přibývajícími decibely prokazatelně klesá. Řešení tohoto problému není nijak náročné, vyžaduje jen kombinaci několika úprav.

Jednoduché řešení problémů s akustikou

U obvodových stěn a vnitřních příček není materiál, z něhož je stěna vyrobena, ten nejpodstatnější. Z tohoto pohledu se často neprávem snižují například vlastnosti dřevostaveb jako budov, ve kterých je prostupnost zvuku obecně vyšší. Dřevo má sice výborné akustické vlastnosti, jde ovšem pouze o materiál samotný a záleží vždy na architektovi, jakou roli a funkci mu přiřadí. Základem odhlučnění je vhodná skladba desek, které zlepší akustiku a které se používají na její zdokonalení i ve zděných domech. Rychlým a praktickým řešením jsou univerzálně použitelné systémy sádrokartonových desek. Lze je namontovat jako příčky, podhledy nebo předstěny. Kromě toho, že tlumí zvuk, jsou také odolné vůči požáru. Podstatnou roli hraje také vnitřní náplň stěn, v ideálním případě ji tvoří měkká minerální vlna.

Rychlá výstavba i zdravé prostředí nové školy

Všechny tyto aspekty se architekti rozhodli zohlednit v případě novostavby Soukromé základní a mateřské školy v Berouně. Na vytvoření příček i suché podlahy zde navrhli použít univerzální sádrokartonové desky RigiStabil, jako podhledy zase posloužily sádrokartonové kazety Gyptone. Tyto kazety se volně vkládají do kovových roštů a díky vhodně zvoleným perforovaným prvkům umožňují velmi dobře řešit vnitřní akustiku prostoru. Samozřejmostí byla také výstavba bezpečností konstrukce odolné proti násilnému vniknutí. Komplexně použité suché stavění tak umožnilo v relativně krátké lhůtě vybudovat funkční a zdravou stavbu vzdělávacího zařízení.

Soukromá základní a mateřská škola v Berouně
Soukromá základní a mateřská škola v Berouně
Soukromá základní a mateřská škola v Berouně

Soukromá základní a mateřská škola v Berouně

Přístavba splňující akustické i estetické požadavky

Mateřská škola Pohádka v Šumperku
Mateřská škola Pohádka v Šumperku

Podobné řešení s využitím desek Rigips aplikovali také projektanti přístavby Mateřské školy Pohádka v Šumperku. Důraz byl kladen na řešení podhledů, které měly zajistit splnění náročných akustických požadavků v hlavní místnosti objektu a zároveň splňovat estetické požadavky. V řešení padla volba na bezespárý perforovaný podhled Rigiton, díky němuž se navýšila akustická pohltivost v místnosti. Kromě toho byly v objektu dřevostavby využity i konstrukční desky RigiStabil a již zmiňované perforované sádrokartonové kazety Gyptone. Na podhledy Rigiton padla volba také kvůli jejich jedinečné úpravě Activ’Air®. Jedná se o inovativní a trvalé řešení, které zkvalitňuje ovzduší v interiéru. Účinná látka v takto upravených deskách odbourává škodlivý formaldehyd tak, že jej promění na neškodné inertní látky, a zároveň nemá žádný negativní vliv na životní prostředí. Activ’Air® dokáže z ovzduší interiéru odstranit až 70 % formaldehydu, který může u lidí vyvolávat bolesti hlavy, podrážděnost očí, oslabovat imunitu a v některých případech stojí za vznikem alergie a astmatu.

Pro ochranu všech rohů a koutů v interiéru přístavby mateřské školy použili architekti ještě vysoce pevné a nárazuvzdorné pásky NO-COAT. Hrany v místnostech tak vynikají přesným zpracováním i dostatečnou mechanickou odolností, která ochrání rohy zdí před častými nárazy na několik let.

Mateřská škola Pohádka v Šumperku
Mateřská škola Pohádka v Šumperku
Mateřská škola Pohádka v Šumperku

Mateřská škola Pohádka v Šumperku

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...