Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dezinfikujte prostory a povrchy pomocí technologie UV-C, která likviduje i koronaviry

UV-C záření je jednou z nejefektivnějších metod dezinfekce místností, která dokáže likvidovat téměř všechny viry a bakterie včetně viru SARS-COV-2 způsobujícího onemocnění Covid-19. Kde tedy bude UV-C záření fungovat? Jak bezpečné je jeho používání a jaký typ zářiče se hodí pro které účely?

Je známým fakte, že UV-C záření má intenzivní biocidní vlastnosti. Zatímco UV-A záření dopadající na nás spolu se slunečním zářením nám škodí pouze v nadměrném množství, i velmi malá dávka UV-C záření může být nebezpečná pro lidi a další živé organismy, což z něj zároveň dělá jednu z nejefektivnějších metod dezinfekce. Jeho použití samozřejmě vyžaduje zvláštní bezpečnostní opatření. V ozařované místnosti se nesmí zdržovat lidé, zvířata ani rostliny. Při správném a bezpečném používání však může být záření velkou pomocí jak pro jednotlivé klienty, tak i pro podnikatele v mnoha průmyslových odvětvích.

UV-C záření v boji proti koronaviru

V červnu byly zveřejněny výsledky studie provedené vědci z Bostonské univerzity ve spolupráci se společností Signify, ze kterých vyplývá, že UV-C svítidla Philips zneškodňují viry SARS-COV-2 již po několika sekundách ozáření. Při dávce 5 mJ/cm2 bylo inaktivováno 99 % virů do 6 sekund. Kdybychom zvýšili dávku záření na 22 mJ/cm2 na dobu 25 sekund, inaktivovalo by se v ozářeném prostoru 99,9999 % všech virů.

Jaké jsou typy dezinfekce místností pomocí UV-C záření?

Společnost Signify patří mezi lídry oboru a při výrobě dezinfekčních zářičů využívá více než 35 let zkušeností v oblasti UV-C světelných zdrojů. UV-C svítidla patří mezi nejdůležitější součásti dezinfekčních zařízení a používají se v mnoha průmyslových odvětvích, jako jsou například zdravotnická zařízení, obchody, veřejná doprava, kanceláře, bankovnictví, logistika, turismus, kosmetický a fitness sektor a vzdělávaní a školství.

Aby byla dezinfekce UV-C zářením skutečně účinná, je třeba pečlivě a dobře zvolit výkon a typ zdroje záření pro konkrétní použití. Zvláštní pozornost je rovněž nutno věnovat rozmístění dezinfekčních zařízení.

K výběru je velké množství různých typů UV-C dezinfekčních zařízení. Nabídka společnosti Signify zahrnuje:

Zařízení k přímé dezinfekci

Umožňují přímé ozáření určeného povrchu. V průběhu dezinfekce musí být místnost uzavřena. Uvnitř se nesmějí nacházet žádní lidé, zvířata ani rostliny. Na místech, která vyžadují častou pravidelnou dezinfekci je možné zařízení nainstalovat natrvalo a zapínat jej podle potřeby (samozřejmě při zachování všech bezpečnostních opatření).

Užitečná mohou být i mobilní zařízení umístěná v místnosti, která aktuálně vyžaduje dezinfekci. Tento typ UV-C zařízení se kromě jiného používá v MHD.


Dezinfekční jednotky s UV-C roboty

UV-C roboty, podobně jako zařízení k přímé dezinfekci, umožňují přímé ozařování různých povrchů v místnosti. Roboty se však mohou pohybovat způsobem vyhovujícím a přizpůsobeným dané místnosti. Díky tomu UV-C záření pronikne téměř do každého zákoutí interiéru.

Dezinfekční UV-C komory

Tento typ zařízení se nejčastěji používá k dezinfekci předmětů, například sdílených pracovních nástrojů, laboratorního vybavení, obalů a v neposlední řadě i ochranných masek a roušek, či dokonce poštovních balíků, zásilek nebo mobilních telefonů. Předměty, které jsou určené k dezinfekci, se musí vložit do komory, počkat po dobu potřebnou k usmrcení bakterií a virů na jejich povrchu, a pak je opatrně vyjmout. Zařízení signalizuje, kdy je bezpečné předměty vyjmout.


Jak dezinfikovat vzduch pomocí UV-C záření?

UV-C dezinfekční čističky vzduchu v horní části místnosti jsou zatím jediným zařízením s technologií, která umožňuje provádět účinnou dezinfekci místnosti pomocí UV-C záření v přítomnosti osob. Při tomto použití není UV-C záření pro osoby škodlivé, protože:

  • dezinfekční zařízení jsou instalována velmi vysoko: na stropě nebo těsně pod ním;
  • UV-C svítidla použitá v zařízení jsou stíněná krytem tohoto zařízení s charakteristickými polohovatelnými lamelami; zařízení se vyznačuje rovněž pokročilou optikou, která záření příliš nerozptyluje;
  • v přítomnosti osob UV-C záření vyzařované svítidly nikdy nepřekračuje bezpečnou úroveň 0,2 µW/cm2.

Zařízení jsou umístěna dostatečně vysoko, obvykle ve výšce 2,5 m, aby tak nepředstavovala hrozbu pro osoby, ale také proto, aby využila konvekční proudění vzduchu v místnosti. Když vzduch stoupá ke stropu, proudí do dezinfekčního zařízení, kde se dezinfikuje, a následně klesá zpátky k podlaze. Tento proces se neustále opakuje, díky čemuž se vzduch neustále dezinfikuje od potenciálně škodlivých patogenů. Redukuje se tím cca 70–80 % virů nacházejících se ve vzduchu.


 
 
Reklama