Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Servopohony do výbušného prostředí Schischek

Velké množství provozů ve farmacii, chemii, lakovnách a dalších průmyslových aplikacích obsahuje nebezpečné prostory vzniku výbušných směsí plynů, par a prachu. Aby byl provoz bezpečný, je potřeba instalovat správné a odolné zařízení, jak nařizují příslušené normy a směrnice Evropské unie. Elektrické servopohony ExMax jsou unikátní svým provedením.

Řada čtvrtotáčkových servopohonů ExMax

Servopohony ExMax jsou již po několik let ověřené v provozu po celém světě včetně České republiky. Hlavní použití je v HVAC aplikacích. Umí však mnohem více díky svému kompaktnímu provedení, univerzálním funkcím a řadě příslušenství.

Řada čtvrtotáčkových servopohonů ExMax je určená pro ovládání vzduchotechnických klapek, požárních a kouřových klapek. Díky kompaktnímu designu, malým rozměrům a universálním funkcím lze pohony použít i na škrticí klapky, motýlové klapky a kulové kohouty. Servopohony jsou vyrobené z kvalitních materiálů. Nerezové převody, hliníkové lakované pouzdro a slinuté materiály zaručují dlouholetou životnost.

ExMax servopohony jsou certifikovány pro prach a pro plyny
 

Certifikace a povolení bez hranic

ExMax servopohony jsou certifikovány do zóny 1 a 2 pro plyny a 21 a 22 pro prach německou PTB a jako II2G Ex d IIC T6/T5 zařízení dle ATEX. Nechybí ani různá povolení do Ruské federace jako je GOST-R a RTN, můžeme se pochlubit dalšími certifikáty UL, IECEx, SIL, INMETRO, CSA a další díky realizovaným projektům v Brazílii, Koreji, Kanadě a USA, kde mají odlišné požadavky na nevýbušná zařízení. Proto Schischek pro tento trh má dokonce speciální verze.

S velikostí roste síla




Výrobci klapek dodávájí na trh různě velké klapky od malých kruhových až po velké speciální o průměru v řádech metrů jako jsou například odtahy hal nebo kompresorových stanic. Proto dodáváme servopohony od síly 5 Nm až po 150 Nm. Na příští rok chystáme velikost XL s kroutícím momentem až 600 Nm. Servopohony mají dva nastavenitelné kroutící momenty aby zákazník nemusel žádat o výměnu za silnější pokud dojde ke změně ze strany stavby, technologie nebo nějaké chyby. Menší pohony do 30 Nm váží 3,5 kg a na délku mají 210 mm. Větší pohony od 30 Nm váží 9,5 kg a na délku mají 290 mm. Protože výrobci klapek nepoužívají jednotný rozměr hřídele pro nasazení na klapku dodáváme i přístulešnství KB-S pro různé rozměry, standartní je 12×12 mm pro malé servopohony a 16×16 mm pro velké.

Použití na vzduchotechniku i na kulové kohouty a ventily

Svou konstrukcí jsou pohony ExMax vhodné jak pro pravotočivý i levotočivý provoz. Výrobci klapek mají obvykle pro servopohony již z výroby připravenou konzoli a pokud ne, KB-S příslušenství vám pomůže na klapku pohon osadit. S adaptérem lze použít ExMax i k ovládání uzavíracího kulového kohoutu na ropné produkty nebo pro uzavírání motýlových mezipřírubových klapek. Díky velkým kroutícím momentům a připravované verzi XL budeme schopni uzavírat klapky až DN300. Se speciální převodovkou můžete uzavírat elektricky i zdvihový ventil v prostředí s nebezpečím výbuchu. Spolu s havarijní funkcí se tak toto řešení stává jediným svého druhu na trhu.





Univerzální funkce jsou velkou výhodou

Jistě znáte situaci, kdy vám zákazník ohlásí, že dostal servopohon na jiné napájení nebo s jiným typem řízení než požadoval. U pohonů ExMax se to nemůže stát. Dodávají se s univerzálním napájecím zdrojem, který se přizpůsobí vloženému napájení od 24 až po 240 V.


Pro moderní systémy řízené analogově signály 0–10 V nebo 4–20 mA také není nutno specifikovat, který požadujete. Zabudovaný regulátor a vysílač poloh je univerzální a umí obojí.

Pro potřeby VAV regulace průtoku vzduchu stačí pohon ExMax k tomu určený spojit s regulátorem ExCos a můžete využívat tohoto spojení i v Ex prostředí. Další nespornou výhodou je nastavitelná rychlost doby běhu, která čítá 5 nastavení a nejrychlejší je pouhé tři vteřiny. V případě varianty s havarijní funkcí pomocí zpětné pružiny existuje i varianta F1 která bezpečně uzavře klapku do jedné vteřiny.

Speciální provedení jsou samozřejmostí

Prostory s nebezpečím výbuchu často mívají specifické provozní podmínky a je potřeba je splnit. Okolní prostředí může být agresivní a působit nepříznivě na materiály zařízení. Vzniklá koroze snižuje životnost a abnormální okolní teplota ohrožuje chod zařízení. Pro tyto vlivy dodáváme servopohony ExMax na vyžádání v nerezovém provedení, poniklované průchodky, jiné teplotní třídy, ochranný nátěr C5M proti mořské soli a topení až do −50 °C. Jako příslušenství jsou samozřejmostí svorkovnicové skříně, teplotní vypínače nebo kryty proti dešti a slunci.

O společnosti Schischek GmbH

Logo Schischek GmbH

Rodinná firma Schischek GmbH působí na trhu s Ex produkty více než 25 let. Se sídlem v Langenzennu poblíž Norimberku, kde je unikátní kancelář, sídlo a výrobní hala ve tvaru loga Ex. Postupem času otevřela kanceláře téměř ve všech zemích Evropy a strategických oblastech v Asii, severní a jižní Americe. Inovace, moderní technologie, kvalitní management i prezentace na předních veletrzích zajišťují značce Schischek prestiž, kterou potvrzuje i vstup do skupiny Rotork Group, díky které se otevírají široké možnosti proniknout na další trhy.

Logo BOLA spol. s r.o.

Pro Českou republiku má výhradní zastoupení na produkty Schischek specializovaný velkoobchod s měřící a regulační technikou BOLA spol. s r.o. sídlící v Praze.

 
 
Reklama