Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová řada klimatizačních jednotek VRV III

Daikin Europe N.V. představil na tiskové konferenci v Plzni třetí generaci své osvědčené řady klimatizačních systémů VRV - nově navržené VRV III. Jednotka spojuje výhody dřívějších osvědčených VRV systémů Daikin a je dále vybavena řadou vylepšení jako je nový design, snazší instalace a údržba, vyšší výkon a kontrola úniku chladiva.

1. Systém VRV a přednosti nové řady VRV III

Systém VRV (Variable Refrigerant Volume - s proměnlivým průtokem chladiva) je registrovanou ochrannou známkou společnosti Daikin. Umožňuje připojení více vnitřních jednotek na jednu venkovní. Systém VRV se používá jak pro aplikace v bytech a rodinných domech, tak i pro sestavy středního výkonu pro komerční budovy, restaurace, hotely, atd.

Již u předchozí řady VRV II bylo možno připojit až 40 vnitřních jednotek. U řady VRV III pak je v rozmezí velikostí 5 až 54 HP s odpovídajícím výkonem 14 - 150 kW (u varianty pouze chlazení v rozmezí velikostí 5 až 18 HP s odpovídajícím výkonem 14 - 50kW) možno připojit k jednomu systému tepelného čerpadla až 64 vnitřních jednotek - to je nárůst o 33%.

Dále vzrostla celková délka potrubí z 300 m na 1000 m, vertikální vzdálenost mezi vnitřní a venkovní jednotkou z 50 m na 90 m a horizontální vzdálenost mezi první a nejvzdálenější jednotkou na 40 m. VRV III tak představuje ideální klimatizační řešení pro velké a mnohopatrové budovy.

Nový systém umožňuje mnohem větší flexibilitu v kombinování jednotek, protože s výjimkou modelu 5 HP může být jednotka jakékoliv velikosti kombinována s jednotkou jiné velikosti. Uživatelé proto mohou volit kombinace přesně podle svých požadavků - např. vysoké COP nebo co nejmenší půdorys jednotky.

Celkový výkon se také podstatně zvýšil, v první řadě díky propracování řízení invertorem a zlepšení vysoce účinného spirálového "G" kompresoru, který pracuje při vyšších otáčkách a dosáhl zvýšení účinnosti invertoru o 2%. Třecí ztráty jsou také redukovány díky zdokonalenému mazání rotačních částí. Výsledkem je vyšší účinnost, nižší hlučnost a vyšší spolehlivost.

Použitím výstupního DC řízení motorů ventilátoru, doplněného speciálně navrženým ventilátorem s nízkými tlakovými ztrátami a vysoce účinného trojstranného tepelného výměníku, bylo dosaženo o 10% vyššího průtoku vzduchu, přičemž hladina hluku nevzrostla. Díky aplikaci analýzy průtoku vzduchu u těchto ventilátorů byla optimalizována kompatibilita krytu ventilátoru, byly redukovány tlakové ztráty a zvýšen externí statický tlak z 58,8 Pa na 78,4 Pa. Půdorys venkovní jednotky je menší než u předchozích VRV II modelů o stejném výkonu, zatímco výška zůstala stejná i přesto, že výkon nového systému vzrostl.

Začlenění inovovaného kompresoru s nízkou hlučností zredukovalo provozní hladinu hluku o 5 dB, díky zvýšení hlukové izolace o 200% se podařilo dále snížit hladinu hluku o 3dB. To zaručuje tichý provoz po celý rok i v přechodových ročních obdobích. V noci může být hladina hluku redukována ve dvou krocích na 50dBA a potom na 45dBA

Důležitou vlastností VRV III s ohledem na instalaci a životní prostředí je schopnost kontrolovat a dodávat automaticky dodatečné množství chladiva. Stisknutím tlačítka "start" na řídící desce venkovní jednotky se po připojení nádoby s chladivem na plnicí otvor spustí naplňování, které přestane automaticky, jakmile je dosaženo patřičného množství chladiva v systému. Automatické testování objemu chladiva je aktivováno stisknutím tlačítka "test operation" na stejné desce.

Instalace VRV III je jednodušší, neboť při instalaci 2 a více modulů není potřeba potrubí pro vyrovnávání hladiny oleje - to redukuje množství potrubí a izolace. Potrubí pro vyrovnávání hladiny oleje je nyní nahrazeno regulací množství oleje v chladivu. Procento oleje v chladivu se mění podle hladiny oleje v kompresoru. Instalace potrubí je jednodušší a bezpečnější díky pájeným spojům u chladivových ventilů kapaliny a plynu. Zvýšení umístění vstupu přívodního kabelu elektrické skříně do výšky pasu, které je dosažitelné z předního panelu, poskytuje více pracovního prostoru montážním technikům.

Vzhledem ke kompatibilitě s kompletní Daikin sadou vyspělých monitorovacích a řídících systémů klimatizace (Inteligent Touch Controller, Inteligent Manager, BACnet Gateway a LONWorks Compatible Gateway) nabízí nové VRV III vysoké úspory energie a je precizně kontrolovaným a řízeným klimatizačním řešením pro všechny střední a velké projekty komerčních budov.

2. Historie společnosti DAIKIN

Značka Daikin představuje složeninu dřívějšího názvu Osaka Kinzoku, kde O se vyslovuje DAI a KINzoku = kov. Historii firmy lze shrnout do několika význačných dat:

1924 Akira Yamada zakládá Daikin Industies Ltd.
1938 Výroba 1. ledničky.
1951 Daikin začal podnikat v oblasti klimatizací.
1957 1. japonský rotační kompresor.
1958 První kompaktní tepelné čerpadlo.
1969 Vyroben 1. Multi-Split, kdy klimatizace nejen chladí ale i hřeje
1972 Založení Daikin Europe v Belgii.
1982 Sériová aplikace systémů VRV.
1995 "Swing" - kompresor
2003 Zrození Daikin Industries Czech Republic, s.r.o. v Plzni.
2004 Založena Daikin Device Czech Republic s.r.o. v Brně - výroba kompresorů.

Koncern DAIKIN je součástí korporace SUMITOMO GROUP, která v celém světě dnes zaměstnává 700 000 osob. DAIKIN má 18 továren na celém světě. Kromě klimatizačních jednotek vyrábí i vlastní chladiva a 650 druhů kompresorů vlastní konstrukce. Velmi významná je v této souvislosti firemní ekologická iniciativa "zelené srdce" jejíž cílem je rozvinout efektivní recyklační systém vedoucí ke snížení malých zdrojů globálního oteplování a k ochraně ozónové vrstvy. Praktickým technickým nástrojem pro tuto iniciativu je náhrada chladiv CFC & HCFC za HFC.

Pro nás je v současné době asi nejzajímavější historie vzniku plzeňské pobočky společnosti Daikin Industries Czech Republic, s.r.o. O výstavbě továrny na výrobu vnějších a vnitřních klimatizačních jednotek bylo rozhodnuto v květnu 2003, v listopadu 2003 byla zahájena výstavba a v září roku 2004 byla zahájena sériová výroba na první lince na výrobu vnějších jednotek Split. V dubnu 2005 pak byla zahájena sériová výroba na třech linkách, které jsou součástí dokončené 2. etapy výstavby. K jedné lince na vnější jednotky přibyly další dvě linky na montáž vnitřních klimatizačních jednotek.

Na pozvání vedení společnosti jsem se spolu se skupinou novinářů z několika evropských zemí mohl v plzeňské továrně zúčastnit prezentace nové řady jednotek VRV III spojené s exkurzí do výrobních prostor. Prezentace technických parametrů jednotek byla pořadateli velmi dobře připravena a ukázala na všechny detaily zlepšení nové řady jednotek oproti osvědčené řadě VRV II. Přednášející představitelé společnosti v čele s jejím prezidentem panem Yoshiaki Bando nás seznámili s firemní filosofií založené na hrdosti ke značce Daikin, preciznosti každého detailu výrobku i na důvěře a úctě ke každému zaměstnanci.

Skutečným zážitkem byla ale exkurze do výrobní továrny. Skvělá japonská organizace práce na nás doslova dýchala z každého čtverečního metru výrobních hal. Postupný růst jejich plochy spolu s růstem počtu zaměstnanců i produkce ukazuje následující přehled:

  F2004 F2005 (F2006)
Plocha budov (m2) 12 000 32 200 40 200
Výrobní kapacita (ks)
  • Vnější jednotky
300 000 600 000 900 000
  • Vnitřní jednotky
- 800 000 1 000 000
Počet zaměstnanců 300 800 1 200

 

Prezident společnosti pan Yoshiaki Bando uvítal přítomné a zahájil celou prezentaci spojenou s exkurzí.



 

 

Ve všech prostorách továrny vládne vzorná čistota a organizovanost. Jednotlivé komponenty montáže i hotové výrobky jsou k montážnímu pásu i od něj dopravovány v jednoduchých vozících. Každý z nich má přesně vymezenou trasu i místo pro "parkování". Pro pěší i přepravní techniku jsou v hale barevně vyznačeny trasy, přechody i dopravní značky.



 

 

Jedním z důležitých úseků montáže je vlastní výroba výměníků tepla, kde je základní operací pájení. Každý nový zaměstnanec před zařazením do linky prochází pájecím kurzem, kde ho zkušenější spolupracovníci zaškolují. Stupeň kvalifikace montážní pracovníků je průběžně vyznačován i na jejich pracovních kartách. K pracovní disciplíně a pocitu sounáležitosti s firmou samozřejmě patří i jednotné uniformy u montážních dělníků, techniků i vrcholového managementu. Předpisy pro jejich nošení jsou umístěny na nástěnkách.

 
 
Reklama