Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systémy Nederman pro odsávání prachu a výparů při práci s kompozitními materiály

Kompozitní materiály už nejsou jen hudba vzdálené budoucnosti, ale v podstatě každodenní realita. Jejich použití je čím dál častější a zdaleka se nejedná pouze o letecký a automobilový průmysl, které byly po dlouhá léta průkopníky v používání těchto pokročilých materiálů. Díky mnoha unikátním vlastnostem a klíčovým výhodám jsou kompozity používány jako náhrada tradičních materiálů v čím dál větším spektru průmyslových oborů.

Výhody kompozitů jsou už dnes všeobecně známé. Jedná se především o jejich vysokou mechanickou pevnost, chemickou odolnost, pochopitelně vysokou odolnost vůči působení vody, přičemž kompozity zůstávají pružné. Ovšem jako každý materiál mají i kompozity své nevýhody, mezi které patří zejména křehkost a v neposlední řadě také poměrně náročná výroba a rizika spojená s prachem a výpary během jejich lepení a obrábění. A právě zde nastupují technologie a systémy Nederman, které pomáhají tato rizika eliminovat.

Prvním, navíc často podceňovaným nebezpečím při obrábění kompozitních materiálů je expozice výparům z pryskyřic a dalších chemických aditiv. Umělé pryskyřice (epoxidové, fenolové, karbonové) včetně jejich výparů jsou toxické. Při vyšších teplotách navíc tvoří páry, které jsou se vzduchem výbušné. Kromě toho samozřejmě vzniká při obrábění kompozitů značné množství nebezpečného prachu.

Příklad použití Modulárního filtračního systému. Jako první jsou v baterii řazené částicové filtrační vložky, které vzdušinu zbaví prachu, následují vložky s aktivním uhlím, které odstraňují výpary a zápach. Baterie lze libovolně paralelně řadit pro dosažení požadovaného filtračního výkonu (průtoku).
Příklad použití Modulárního filtračního systému. Jako první jsou v baterii řazené částicové filtrační vložky, které vzdušinu zbaví prachu, následují vložky s aktivním uhlím, které odstraňují výpary a zápach. Baterie lze libovolně paralelně řadit pro dosažení požadovaného filtračního výkonu (průtoku).

Firma Nederman proto nabízí ucelenou řadu polohovatelných odsávacích ramen a jednoduchých filtračních vložek MFS (Modulární Filtrační Systém), včetně náplní s aktivním uhlím, které výpary vznikající při práci s pryskyřicemi spolehlivě eliminují a to dokonce do té míry, že přefiltrovanou vzdušinu je možné vracet zpět na pracoviště.

Systémy MFS jsou vhodné zejména pro menší pracoviště a pro takové instalace, kde převládají výpary, ale je možný i výskyt prachu. Typicky se jedná o pracoviště lepení a opravy kompozitních dílů. Výhodou systému MFS je jeho snadná rozšiřitelnost prostým přidáním dalších modulů, bez nutnosti upravovat stávající instalaci.

Často podceňované je riziko způsobené prachem kompozitních materiálů vznikající při mechanickém obrábění, jako řezání, broušení, vrtání, frézování a dalších operacích, při kterých vzniká velké množství prachu. Prach vznikající při obrábění kompozitů má totiž zcela odlišné vlastnosti od prachu vznikajícího při obrábění dřeva nebo kovů. Tento rozdíl je patrný při pohledu na jednotlivá nejjemnější zrnka prachu pod mikroskopem. Zatímco částice prachu z kovů nebo dřeva mají kulový tvar, částice prachu vznikajícího při obrábění kompozitů mají tvary miniaturních jehliček a vláken. Tyto jehličky nejen že pronikají i hluboko do dýchacích cest, ale také pronikají nechráněnou pokožkou do kůže a způsobují nejrůznější zdravotní komplikace od drobného podráždění, přes zarudnutí a svědění, až po daleko závažnější následky, jako jsou záněty kůže. Ostatně každý, kdo někdy pracoval delší dobu se skelnou vatou, se o tom mohl přesvědčit doslova na vlastní kůži.

Prach (vlákna) vzniklá obráběním kompozitu s uhlíkovými vlákny
Prach (vlákna) vzniklá obráběním kompozitu s uhlíkovými vlákny
Prach vzniklý obráběním dřeva
Prach vzniklý obráběním dřeva

Dokonalé odsávání prachu od řezání kompozitové desky pomocí odsávaného řezného kotouče
Dokonalé odsávání prachu od řezání kompozitové desky pomocí odsávaného řezného kotouče

Řešení problémů s tímto nebezpečným prachem spočívá především v jeho odsávání co nejblíže místu jeho vzniku. Obecně platí, že čím blíže od místa vzniku je prach odsáván, tím větší je účinnost odsávání a nižší energetická náročnost a množství odsávané vzdušiny.

Vlajkovou lodí v tomto segmentu jsou vysokopodtlakové odsávací systémy Nederman, souhrnně označované jako HiVac (HighVacuum). Všechny systémy vysokopodtlakového odsávání mají oproti konvenčnímu nízkopodtlakovému odsávání tyto klíčové výhody oproti konvenčnímu nízkopodtlakovému odsávání:

 
  • mnohem vyšší účinnost a minimální (nebo žádné) množství prachu, který není odsán
  • odsávání od místa vzniku chrání plíce, oči i pokožku obsluhy
  • řádově nižší množství odsávaného vzduchu (místo tisíců m3/h jen desítky až stovky)
  • univerzálnost – jeden odsávací systém lze použít pro odsávání od broušení a řezání, svařování, pískování a zároveň jej lze využít jako vysoce účinný systém centrálního vysávání pro úklid
  • snadná a rychlá montáž potrubí malých průměrů (max. DN 200, nejčastěji DN 63 a DN 100), které nezabírá místo
  • snadno rozebíratelný potrubní systém usnadňuje úpravy a čištění
  • vysoce pokročilé řídicí jednotky s množstvím pokročilých funkcí
Odsávání prachu přímo od brusky chrání především zdraví pracovníků
Odsávání prachu přímo od brusky chrání především zdraví pracovníků
Odsávaný pracovní stůl FilterBench se zabudovanými filtry a ventilátorem pro odsávání prachu přímo pracovní deskou
Odsávaný pracovní stůl FilterBench se zabudovanými filtry a ventilátorem pro odsávání prachu přímo pracovní deskou

Vysokopodtlakové systémy Nederman HiVac lze použít pro všechny typy ručních nástrojů všech světových značek (v současnosti má Nederman řešení pro více než 650 modelů ručních brusek, frézek, vrtaček a řezaček), a to jak elektrických, tak pneumatických. Samozřejmostí je možnost odsávání jakéhokoliv typu pracovní hlavy všech typů průmyslových robotů, a to pomocí univerzálních nástavců nebo pomocí specializovaných řešení.

Ne vždy však lze vysokopodtlakové řešení použít, byť takových případů je opravdu minimum. V takovém případě je nutné použít nízkopodtlakové odsávání, ovšem i pro tyto případy má Nederman pokročilé řešení. Vzhledem k tomu, že kompozitní prach je velmi lehký a snadno tvoří respirabilní částice, je velmi vhodné odsávat prach mimo dýchací zónu pracovníka. V takovém případě nejsou polohovatelná odsávací ramena příliš vhodné řešení – místo nich se používají odsávací stoly, a to buď s externí filtrační jednotkou, nebo s kompaktním řešením v podobě odsávacího stolu FilterBench, který kombinuje do jednoho zařízení odsávaný stůl se spodním odtahem, filtrační jednotku a výkonný ventilátor.

Příklad zabezpečení filtračních jednotek vysokopodtlakového systému odsávání prachu z obrábění kompozitů v případech, kdy je nutné umístit filtrační jednotky uvnitř budov. Jedná se o systém na potlačení výbuchu.Příklad zabezpečení filtračních jednotek nízkopodtlakového systému odsávání prachu z obrábění kompozitů v případech, kdy je nutné umístit filtrační jednotky uvnitř budov. Jedná se o systém na potlačení výbuchu.Příklady zabezpečení filtračních jednotek vysokopodtlakového (vlevo) a nízkopodtlakového (vpravo) systému odsávání prachu z obrábění kompozitů v případech, kdy je nutné umístit filtrační jednotky uvnitř budov. Jedná se o systém na potlačení výbuchu.

Důležitý aspekt, který je třeba vzít v úvahu při odsávání prach ze všech typů kompozitních materiálů je fakt, že tento prach tvoří se vzduchem výbušnou směs a odsávací systém proto musí být na tuto možnost připraven. Výhodou odsávacích systémů Nederman je, že všechny odsávací systémy se vyrábí ve standardním provedení a zároveň v tzv. Ex provedení, tedy pro výbušný prach. Není proto třeba dělat kompromisy a používat méně vhodný odsávací systém jenom proto, že ten správný není dostupný ve verzi pro výbušný prach. A nezáleží ani na tom, zda je filtrační jednotka umístěna vně objektu, nebo uvnitř.

Nederman je přední světový výrobce systémů pro odsávání škodlivin a efektivní hospodaření s průmyslovým odpadem. Od roku 2010, kdy koupila firma Nederman společnost DanthermFiltration, vznikla skupina, která převzala úlohu největšího světového výrobce zařízení pro zlepšování prostředí uvnitř i vně průmyslových provozů. Nederman také nabízí systémy pro optimální využití surovin, tj. recyklaci odpadů, nakládání s odpady, dodávku médií na pracoviště apod.


NEDERMAN CR, s.r.o.
logo NEDERMAN CR, s.r.o.

Technologie a systémy Nederman pro průmyslové odsávání a filtraci. Řešíme odsávání a filtrace od svařování nebo broušení, filtrace olejové mlhy, filtrace suchých a výbušných prachů Ex, odsávání výfukových plynů, kompletní dodávky centrálních úklidů. Návrh ...