Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Frekvenční měniče VACON s plynulou změnou otáček

Společnost ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o., která je oficiálním distributorem frekvenčních měničů VACON pro Českou a Slovenskou republiku, rozšiřuje svůj sortiment.

Frekvenční měniče finského výrobce VACON představují klíčový komponent energeticky efektivního regulování výkonu ventilátorů s asynchronními motory v souladu se směrnicí ErP. Kromě komfortnějšího ovládání umožňují frekvenční měniče také energeticky úspornější provoz ventilátorů v různých pracovních bodech.

K čemu se používají frekvenční měniče?

Frekvenční měniče se používají ke změně otáček asynchronních elektromotorů. Řízení otáček ventilátorů s asynchronními motory představuje energeticky efektivní způsob, jak zaregulovat vzduchotechnický systém změnou tlakové charakteristiky ventilátoru. Tento druh regulace je energeticky úspornou alternativou k v praxi běžně užívané ztrátové regulaci průtoku a zaregulování systému pomocí škrticích klapek. Další výhodou použití frekvenčních měničů je možnost plynulé změny otáček ventilátorů v závislosti na požadavku větrání nebo na proměnných podmínkách v potrubní trase, způsobených zanesením filtrů apod. V porovnání se ztrátovými způsoby regulace průtoku ve vzduchotechnických systémech škrticími klapkami lze použitím frekvenčních měničů uspořit 20 až 50 % energie.

Jak frekvenční měniče fungují?

Frekvenční měnič dodává do motoru napětí s proměnnou frekvencí. Změna frekvence se provádí výkonovými polovodičovými spínači s pulzně šířkovou modulací PWM a regulovanou periodou. K demodulaci dochází v indukčnosti motoru. Přes svoji velkou rozšířenost klade tento princip značné nároky na odrušení a zajištění EM kompatibility. Vzdálenost mezi motorem a měničem je díky tomu omezená a lze ji prodloužit pouze použitím speciálních filtrů v kombinaci se stíněnými přívodními kabely.

Na co si dát před výběrem frekvenčního měniče pozor?

Umístění frekvenčního měniče. Důležité je vybrat vhodné krytí měniče v závislosti na prostředí, kde je měnič namontován (IP XX). Frekvenční měniče jsou vyráběny v provedení IP20, IP21 a IP54, IP65.

V blízkosti frekvenčních měničů by neměly být prvky citlivé na EM rušení. Frekvenční měniče mohou ovlivnit při nevhodné instalaci správnou funkci elektronických přístrojů, vysílačů a zdravotnických přístrojů.

Instalace přívodního kabelu mezi měničem a elektromotorem musí být vedena vhodným stíněným kabelem a taktéž všechny řídící signály. Výstupní kabel k motoru je největším zdrojem rušení. Kabely je nutné vést v samostatných kabelových trasách.

Výběr frekvenčního měniče

Mluvíme-li o výběru FM k ventilátoru, míníme tím vždy řízení kvadratické zátěže.

U ventilátoru je vždy závislost momentu na otáčkách kvadratická, což znamená, že s malými otáčkami je zatížení malé a se zvyšujícími otáčkami kvadraticky narůstá. Pozor, to platí jenom u radiálů s lopatkami dopředu.

Výběr frekvenčního měniče spočívá ve správném přiřazení výkonu měniče a motoru ventilátoru.

Požadovaný výkon měniče k danému ventilátoru lze nejrychleji stanovit na základě jmenovitého proudu motoru.

Př.: ILT/4-355 Q = 3750 m3/h dP = 450 Pa

Otáčky
[m−1]
Průtok
(0 Pa)
[m3/h]
Výkon
[kW]
Napětí
[V]
Proud
[A]
Max. teplota
[°C]
Rozměr potrubí
[mm]
Akustický tlak
[dB(A)]
Hmotnost
[kg]
133077605,694009,1060700×4007065

Proud motoru = 9,1 A * 1,1 (bezp. koef) = 10 A
nejbližší vyšší FM má In = 12 A

Napájení 3×400 V (1×230 V elektromotory nelze pohánět FM)

Vybraný FM: Vacon 10-3L-0012-4

 

Frekvenční měniče – obecné požadavky na montáž a nastavení

Pro řádnou funkci frekvenčního měniče je potřeba provést výběr podle parametrů motoru s dostatečnou výkonovou rezervou pro možnost zvýšení nosné frekvence spínání. Zvyšování frekvence znamená omezení parazitního hluku, ale téměř vždy způsobí zvýšené namáhání spínacích výkonových prvků měniče a tím zvětšuje jeho oteplení a snižuje výkonovou zatižitelnost. Dimenzování je vhodné zvýšit o 10 až 20 % výstupního proudu měniče/motoru.

Frekvenčním měničem je obecně možné regulovat každý třífázový čtyř a vícepólový asynchronní motor s kotvou nakrátko. U dvoupólových motorů se mohou vyskytnout komplikace s rozběhem motoru. U ventilátorů dodávaných ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o. je vhodný typ regulace uveden v katalogových listech. Pokud není uveden frekvenční měnič nebo je povolena regulace pouze změnou napětí, tak regulaci frekvenčním měničem nelze použít. U ventilátorů je nutné dodržet povolený rozsah pracovní frekvence – u ventilátorů obvykle 40–100 % jmenovité frekvence motoru ventilátoru (20–50 Hz), u některých typů lze snižovat frekvenci jen o 20% (40–50 Hz). Zvyšování frekvence nad 50 Hz pro ventilátory je povoleno pouze pokud je k tomu ventilátor výslovně výrobcem určen.

Měnič je nutné nainstalovat podle doporučení výrobce, je nutné dodržet předepsané typy připojovacích kabelů a jejich maximální délky se nemohou překročit bez použití výrobcem navržených technických doplňků. Zapojení motor/měnič je nutné provést podle typu motoru a třídy měniče (230 V, 400 V, 690 V, třída 200 V/400 V, zapojení hvězda/trojúhelník). Frekvenční měnič musí být nainstalován ve vhodném prostředí podle IP xx a nejlépe co nejblíže k regulovanému motoru pro omezení rušení.

Frekvenční měnič je nutné po montáži nastavit podle požadované funkce. Musí se nastavit parametry měniče podle štítkových údajů motoru, způsob ovládání a typ ochrany motoru. Pokud je ventilátor vybaven vlastní vyvedenou tepelnou pojistkou nebo PTC ochranou, tak musí být bezpodmínečně připojena a nastavena do frekvenčního měniče (motory S1 se mohou regulovat pouze za předpokladu kontroly teploty ve vinutí motoru). Způsob nastavení a napojení je uveden v celkové „Uživatelské příručce“ dodaného měniče. Jednotlivé příručky jsou k dispozici na webových stránkách, v dodávané „Stručné uživatelské příručce“ nejsou obsaženy všechny potřebné informace a vysvětlení funkcí.

Pokud je motor vybaven PTC ochranou a použitý měnič nemá pro tento člen vstup a ani není vybaven rozšiřující kartou, je nutné použít externí ochranné PTC relé. Jeho výstup potom musí zajistit bezpečné odpojení pomocí správně nastavených inteligentních svorek měniče. Některé typy měničů je možné pomocí jednoduché úpravy vstupu o dělič napětí a správným nastavením měniče touto ochranou doplnit. Toto zapojení slouží pouze k náhradnímu snímání teploty, neumožňuje ale plnou kontrolu stavu připojení. Uvedené připojení a nastavení je součástí „Uživatelské příručky“ výrobce a týká se především měničů VA 10, VA 20 a VA 100.

Pro frekvenční měniče dodávané společností ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o. je možné dodat vhodné síťové filtry pro zvýšení EMC ochrany a také výstupní reakční tlumivky.

Nevhodná instalace frekvenčního měniče může snížit životnost motoru až na pětinu plánovaného života. Může dojít k poškození ložisek motoru nebo i k elektrickému průrazu ve vinutí.

Nejpoužívanější typy dodávané společností ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.

Těší nás, že Vám můžeme nabídnout nový sortiment vysoce kvalitních a spolehlivých frekvenčních měničů, určených pro použití ve vzduchotechnice i v dalších technických oborech.

Společnost ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o. dále nabízí:

  • bezplatné přiřazení frekvenčních měničů k ventilátorům z našeho sortimentu
  • vhodné síťové filtry k prodávaným měničům, které omezují rušení do napájecí sítě
  • sinusové filtry omezující rušení na straně pohonu a prodlužující životnost
  • poskytování servisu a diagnostiky v případě provozních poruch

K dispozici ke stažení je sortiment katalogů. V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat telefonicky, emailem nebo na našich internetových stránkách.

VACON 20 X. Speciální kompaktní provedení frekvenčního měniče s krytími 66 a ochranou typu 4X
VACON 20 X
Speciální kompaktní provedení frekvenčního měniče s krytími 66 a ochranou typu 4X

Uživatelsky přívětivý ovládací panel. Jednoduché ovládání, přehledná struktura nabídek přispívá k rychlému zprovoznění a bezproblémovému provozu.
Uživatelsky přívětivý ovládací panel
Jednoduché ovládání, přehledná struktura nabídek přispívá k rychlému zprovoznění a bezproblémovému provozu.
MCA adaptér: nasazovací kopírovací jednotka, kopírování parametrů bez síťového napájení, stažení nastavení z PC přímo do MCA bez FM
MCA adaptér
nasazovací kopírovací jednotka
kopírování parametrů bez síťového napájení
stažení nastavení z PC přímo do MCA bez FM
Sada NEMA1: speciální sada pro zlepšení krytí na IP 21
Sada NEMA1
speciální sada pro zlepšení krytí
na IP 21


ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.
logo ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.

Výrobce profesionální vzduchotechniky. Člen celosvětově působící skupiny vzduchotechnických výrobců a distributorů Soler & Palau Ventilation Group. Pro stavebnictví zajišťujeme dodávky centrálních větracích systémů s větracími jednotkami DUOVENT® ...