Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vliv denního světla a přísunu čerstvého vzduchu na naši činnost

Přirozené denní světlo vytváří nejen lepší klima v budovách, ale působí taktéž pozitivně na naše tělesné a duševní zdraví.

Studie ukazují, že přirozené denní světlo má oproti umělému osvětlení pozitivní vliv na všechny čtyři ergonomické základní faktory: výkonost, bezpečnost práce, hospodárnost a spolehlivost.

Většina lidí stráví přibližně 90% svého času v uzavřeném prostoru. Proto je třeba vytvořit vhodnými stavebními opatřeními předpoklady pro optimální klima vnitřního prostoru a vysokou kvalitu vzduchu uvnitř. Abychom se mohli v místnosti cítit příjemně, závisí to hlavně na vyváženosti teploty a vlhkosti vzduchu. V místnosti s příliš vlhkým vzduchem je zdraví lidí bezprostředně ohroženo – vytváří živnou půdu pro vznik zdraví nebezpečných plísní. Cílené řízení rovnováhy mezi teplotou a vlhkostí vzduchu se dosáhne pravidelnou a nepřetržitou výměnou vzduchu, jakož i regulací slunečního světla, což účinně předchází vzniku možných škod.

Pro tyto případy nabízíme kvalitní větrací mechanismy od ručního ovládání, po elektrické nebo pneumatické. Tyto systémy je možno ovládat automaticky a můžou být spojeny s centrálním řídícím systémem budovy.

 
 
Reklama