Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mobilní klimatizace

Vyplatí se koupit mobilní klimatizaci a jak si vede ve srovnání s pevně nainstalovanou klimou? Jakou vybrat a na co si dávat pozor? Pro odpovědi si přečtěte následující článek.

Spoustu lidí odradí nutnost vyvést hadici s teplým vzduchem ven a koupí si "ochlazovač", u kterého komplikace odpadá, navíc stojí polovinu. S klimatizací má ovšem společného pramálo, chladí pomocí studené vody nebo ledu, které je nutno doplňovat k dosažení malého ochlazení. Funguje opačně - klimatizace vzduch odvlhčuje, ochlazovač Vám udělá z bytu prádelnu, aby snížil teplotu o 1°C.

A jak si stojí mobilní klimatizace ve srovnání s pevnou?
Kompresor je v místnosti, tudíž má vyšší hlučnost, okolo 50dB, což je ovšem stále komfortní úroveň pro domácí relax i kancelářskou činnost. Parametry má cca o 20% větší spotřebu energie, s dalším menším snížením účinnosti dochází u vývodu teplého vzduchu. Nejefektivnější je vyřezání otvoru pro přírubu, pro většinu je ovšem nejschůdnějším řešením zakoupení a nalepení těsnící fólie do rámu dveří, kterou se otvorem na zips hadice vyvede. Fólie jsou univerzální pro všechny typy oken a po nalepení jdou okna otvírat i zavírat.

Při výběru platí více než u klasické to, že vyšším výkonem nic nezkazíte, naopak - dříve vychladíte, dříve ji nebudete muset poslouchat. Např. jednotka Gree Moma 3,6kW dokáže během hodiny snížit teplotu v místnosti 45m2 z 30°C na 25°C. V jednotlivých modelech nejsou velké rozdíly, zpravidla všechny disponují běžnými funkcemi jako je časovač nebo odvlhčování. Při výběru zvažte, jestli ji chcete využívat i jako ventilátor nebo je Vám chladný vánek na obtíž a podle toho zvolte model s vertikálním nebo horizontálním výfukem.

 
 
Reklama