Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Efektivní destratifikace - snížení tepelných ztrát stropem haly

Ve výrobních a skladovacích halách se často potýkáme se stavem, kdy spodní části v chladnějších měsících vytápíme a současně se pod stropem haly hromadí bez užitku teplý vzduch.

Tato situace má elegantní řešení v podobě destratifikace, neboli snížení teplotního gradientu haly a přenosu teplého vzduchu zpět do pobytové zóny. Přenos zajišťuje destratifikátor, jehož úkolem je teplý vzduch „sfouknout“ do nižších pater a snížit tak nároky na samotné vytápění.

Pro sestavení funkčního celku pro vytápění i destratifikaci budeme potřebovat:

  • nástěnné teplovzdušné jednotky LEO BMS, které umístíme tak, aby jejich dosah proudu vzduchu pokryl celou plochu haly
  • destartifikátory LEO D BMS, které osadíme pod strop
  • nástěnný ovladač T-box, pomocí kterého budeme ovládat celou soustavu - až 31 připojených zařízení - destratifikátorů, teplovzdušných jednotek, vratových clon

Nastavení systému:

  • Pomocí T-box regulátoru nastavíme požadovanou teplotu v pobytové zóně (např. 20°C) a požadovaný rozdíl teplot pod stropem a v pobytové zóně, při které povolíme chod destartifikátorů například 5 Kelvinů (K).
  • Bude-li teplota pod stropem vyšší než 25°C a teplota v pobytové zóně klesne na 19°C, dojde k zapnutí destratifikátorů, a teplý vzduch z horní části haly začne proudit do pobytové zóny.
  • Pokud množství a teplota teplého vzduchu nahromaděného pod stropem vystačí k dosažení žádané teploty 20°C v pobytové zóně, pak teplovzdušné vytápěcí jednotky vůbec nezapnou a my pouze přesuneme teplý vzduch zpět do pobytové zóny. Pouze v případě, kdy toto nestačí k dosažení žádané teploty v pobytové zóně, zapnou teplovzdušné jednotky a začneme topit - maximální možná úspora vytápění.

Hydronix CZ s.r.o.
logo Hydronix CZ s.r.o.

Výroba - distribuce - technická podpora: Ruční vyvažovací ventily, Automatické vyvažovací ventily, Regulátory tlakové diference, Tlakově nezávislé 2-cestné regulační ventily, Sálavé vytápění a chlazení, Teplovzdušné jednotky, Fancoily, Dveřní a vratové clony.

 
 
Reklama