Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na odvětrávání koupelny a toalety v chladném období?

Čerstvý vzduch bez vlhkosti a plísně na toaletě a v koupelně je základním požadavkem pro komfortní bydlení. Jak vyřešit zvýšenou vlhkost a zatuchlý vzduch v těchto místnostech? Pomocí ventilátoru.

Jak vybrat ventilátor do koupelny

Při výběru ventilátoru do koupelny se zaměřte především na to, kam povede ventilační potrubí odvětrávané koupelny. Může vést přes zeď nebo střechu ven nebo do centrální šachty. Podle toho zjistíte přibližnou délku potrubí. Délka potrubí vám napoví, zda bude stačit běžný koupelnový ventilátor, nebo bude třeba sáhnout po variantě s vyšším tlakem.

Důležité je také zjistit objem vzduchu koupelny, který vypočítáte vynásobením délky x šířky x výšky. Výsledek v m³ dále vynásobte koeficientem daného prostoru. U koupelny se jedná o koeficient 7. Díky tomu budete vědět, jaký objemový průtok by měl ventilátor mít.

Standardním řešením je axiální ventilátor

Axiální ventilátory patří mezi nejčastěji využívaný druh ventilátorů do koupelen a na toalety. Zajišťují vysoký průtok vzduchu pod dostatečným tlakem. Jsou k dostání za příjemnou pořizovací cenu a jejich instalace není náročná. Hodí se pro horizontální odvod vzduchu přes stěnu ven nebo vertikálně do stropu či stropního podhledu a pak krátkým potrubím ven.

Mohou mít celou řadu funkcí:

  • Časový doběh – po vypnutí elektrického okruhu (např. světla) ventilátor běží ještě po nastavenou dobu časového doběhu.
  • Hygrostat – čidlo vlhkosti ventilátor spustí, jakmile relativní vlhkost vzduchu dosáhne předdefinované úrovně.
  • Čidlo pohybu/světla – ventilátor se spustí ve chvíli, kdy v místnosti zaznamená pohyb/světlo.

VENTILÁTORY.cz
logo VENTILÁTORY.cz

Historie obchodu VENTILÁTORY.cz se datuje od roku 2008, kdy byl založen jako malý internetový obchůdek s ventilátory a vzduchotechnikou. Dnes obchod nabízí téměř celý sortiment (ventilátory, rekuperace, stropní ventilátory, vzduchovody, atd.) stále ...

 
 
Reklama