Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na efektivní vytápění průmyslových hal a větších prostorů

Pokud se chystáte vytápět sklady, průmyslové haly nebo dílny, je při výběru ohřívačů důležité brát v potaz zdroj energie, ale také velikost daného prostoru. Po jakých ohřívačích můžete sáhnout?



Vytápění podle zdroje energie

Průmyslové ohřívače pro svůj chod využívají nejčastěji elektřinu, plyn nebo naftu.

  • Elektrická topidla – vyžadují přívod elektřiny. Hodí se i do nevětraných nebo méně větraných prostorů, jelikož neprodukují žádné spaliny a nespotřebovávají kyslík. Některé modely můžete v létě využít jako domácí ventilátory.
  • Plynová topidla – v prostoru musí být přípojka zemního plynu nebo propan-butanová láhev. Vzduch rychle ohřejí, ale produkují spaliny a spotřebovávají kyslík, proto je nutné dostatečné odvětrávání.
  • Naftová topidla – jsou výkonná, ale produkují velké množství spalin, proto je potřeba prostor dostatečně větrat.

Elektrická topidla

Díky vysokému výkonu a nenáročnosti na spotřebu kyslíku se pro vytápění hal hodí nejvíce ohřívače vzduchu v podobě horkovzdušných ventilátorů nebo kruhových ohřívačů.

Horkovzdušné ventilátory

Mezi jejich přednosti patří okamžitý náběh, regulace výkonu, ale také možnost letního použití, kdy plní funkci ventilátoru. Pro větší haly a sklady jsou ideální tepelné ventilátory s výkonem od 5 kW a více. Podle výkonu dokážou vytopit prostor o velikosti od 20 m² do 160 m². Výkonnější topidla jsou napájena 400 V.

Kruhové ohřívače do potrubí

Postarají se o rozvod teplého vzduchu do místností (kanceláře, garáže, menší průmyslové haly). Podle výkonu disponují 1–3 topnými okruhy a napájeny mohou být ze sítě na 200 V, ale i 400 V. Instalují se do potrubí v jakékoliv poloze za ventilátor.


VENTILÁTORY.cz
logo VENTILÁTORY.cz

Historie obchodu VENTILÁTORY.cz se datuje od roku 2008, kdy byl založen jako malý internetový obchůdek s ventilátory a vzduchotechnikou. Dnes obchod nabízí téměř celý sortiment (ventilátory, rekuperace, stropní ventilátory, vzduchovody, atd.) stále ...

 
 
Reklama