Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Trápí vás vlhký sklep? Poradíme, jak se vlhkosti zbavit

Vlhkost je v jakékoliv části či místnosti domu nevítaným hostem. Nejenže vede k tvorbě plísní, které negativně ovlivňují lidské zdraví, ale také může poškodit strukturu budovy. Jak se jí zbavit?

Proč se ve sklepě objevuje vlhkost?

Vlhký sklep poznáte podle mokrých skvrn na zdi, ale také podle typického zatuchlého odéru. To, že je zde vlhko, prozradí i plísně. Mezi nejčastěji postižená místa ve sklepě patří podlahy a stropy. Možné příčiny:

  • nesprávné větrání,
  • poškozené odvodňovací systémy,
  • pronikání vlhkosti od země,
  • nedostatečné horizontální těsnění,
  • zablokované okapy odvádějící vodu ze střechy,
  • poškozené potrubí a další.

Jakmile znáte příčinu, můžete začít mokrý sklep řešit

Abyste se vody způsobující vlhkost ve sklepě dokázali zbavit, je potřeba znát její příčinu. Pokud do sklepa prosakuje podzemní voda, je potřeba provést odbornou sanaci. Při netěsnícím potrubí se na stěně objeví skvrny. Problém vyřešíte izolováním v místě, kde dochází k úniku vody. Jestliže ve sklepě sušíte prádlo, pravidelně sklep větrejte a opatřete jej vhodným ventilátorem. V případě ucpané střešní kanalizace je potřeba se vrhnout na její čištění. Za zvýšenou vlhkost může i přezimování rostlin. Buď je přezimujte jinde, nebo sklep pravidelně větrejte.

Zjistěte, jak na správné větrání sklepa

Určitá vlhkost ve sklepě je neškodná, ale jakmile překročí hranici 65 %, může docházet ke tvorbě plísní. Abyste v tomto prostoru udrželi optimální vlhkost, měli byste jej větrat, případně vzít na pomoc techniku. S vysoušením pomohou odvlhčovače a profesionální kondenzační vysoušeče. Větrání ulehčí ventilátory s čidlem vlhkosti nebo odvlhčovače vzduchu. Při větrání oknem dodržujte pravidelné 10minutové intervaly.

Opatřete sklep vhodným ventilátorem


VENTILÁTORY.cz
logo VENTILÁTORY.cz

Historie obchodu VENTILÁTORY.cz se datuje od roku 2008, kdy byl založen jako malý internetový obchůdek s ventilátory a vzduchotechnikou. Dnes obchod nabízí téměř celý sortiment (ventilátory, rekuperace, stropní ventilátory, vzduchovody, atd.) stále ...

 
 
Reklama