Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zpětné klapky: k čemu slouží, kam se instalují a v jakém případě je nepotřebujete?

Zpětná klapka se stará o to, aby se odvětraný vzduch po vypnutí ventilátoru nevracel zpátky do místnosti. Pomůže ale i v dalších případech.

Jak funguje zpětná klapka

Zpětné klapky se otevírají pouze jednostranně, pouští vzduch směrem ven. Tlak vzduchu vyvinutý ventilátorem překoná sílu uzavíracího mechanismu a klapka se otevře. Po vypnutí zůstává klapka uzavřená. Zpětné klapky se používají zejména u zařízení s odtahovým režimem.

S čím vám zpětná klapka pomůže?

Zpětné klapky se používají hned z několika důvodů. Zamezují vstupu studeného vzduchu z venku dovnitř. Neumožňují, aby se odvětraný znečištěný vzduch po vypnutí ventilátoru vracel zpět. Zabraňují propouštění draze zaplaceného tepla z místnosti, takže ušetříte. Rovněž eliminují hluk, který by do místnosti mohl proniknout zvenku. Nepustí do interiéru obtěžující hmyz. Pokud vzduch odvádíte do větrací šachty, kterou sdílíte s dalšími byty, zabráníte tomu, aby se odér z ostatních bytů dostal k vám domů.

Kdy zpětnou klapku nepotřebujete? Zejména tehdy, když máte v kuchyni digestoř s recirkulačním režimem. Vzduch se neodvádí mimo místnost, ale vrací se přefiltrovaný zpět.

Kam se zpětné klapky nejčastěji instalují?

Zpětné klapky se obvykle instalují do potrubí digestoří, do komínů, ale také mohou být součástí koupelnových a dalších ventilátorů. Umisťují se co nejblíže ventilátoru, kde je odpor vzduchu nejmenší. Při instalaci myslete na to, že byste se k ní měli snadno dostat. Zjednodušíte si tím její údržbu. Klapkou můžete opatřit jak horizontální, tak vertikální potrubí. Pro správnou funkčnost je důležité vybrat klapku s takovým průměrem, kterým odpovídá průměru potrubí.

Podívejte se na výběr zpětných klapek do vzduchotechnického potrubí


VENTILÁTORY.cz
logo VENTILÁTORY.cz

Historie obchodu VENTILÁTORY.cz se datuje od roku 2008, kdy byl založen jako malý internetový obchůdek s ventilátory a vzduchotechnikou. Dnes obchod nabízí téměř celý sortiment (ventilátory, rekuperace, stropní ventilátory, vzduchovody, atd.) stále ...

 
 
Reklama