Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přístup k cirkulaci vzduchu v průmyslových halách se mění

Firmy i kvůli nízké nezaměstnanosti více dbají na komfort pracovníků. Poptávka roste především po ekonomických lokálních systémech, takzvaných rooftopech, kterým stačí menší otvor ve střeše haly.

Výzkumy ukazují, že ve vnitřním prostředí tráví člověk více než 90 procent svého času, v práci je to pak zhruba třetina života. Zásadním tématem pro firmy je proto i kvalita vzduchu na pracovišti. V létě jde zejména o dostatečné chlazení, kromě optimální teploty je však nezbytné zohledňovat i další faktory, jakými jsou vlhkost, přítomnost škodlivých látek, množství prachu či oxidu uhličitého. „Kombinace těchto aspektů může být rizikem zejména u špatně větraných průmyslových hal, kde se kromě velkého množství pracovníků mohou v rámci provozu vyskytovat i chemické látky či vyšší prašnost,“ popsal Radek Vašíček, obchodní manažer společnosti Schwank CZ, s.r.o.

Ačkoliv průmyslové haly díky vysokým stropům netrpí tak často vysokou koncentrací oxidu uhličitého jako školy či kanceláře, je klíčové u nich dbát i na další rizika, jako je například vysoká prašnost či výpar chemických látek. „Instalace ventilační techniky je v takovém případě nutností, ne vždy se však musí jednat o extrémně nákladnou investici. Majitelé průmyslových hal řeší odvětrávání v posledních letech častěji decentralizovaně. Tedy menšími jednotkami, takzvanými rooftopy, kterým stačí pouze 2 metry čtvereční volného místa na stropě, což instalaci výrazně zjednodušuje. Pokud je takových jednotek na stropě umístěných několik, spolehlivě nahradí systém centralizovaného větrání, u kterého bývá investice vyšší, když vyžaduje vybudování velkého vzduchotechnického systému na celém stropě haly,“ řekl Vašíček.

Více informací


 
 
Reklama