Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky ebm-papst CZ na veletrhu Aquatherm 2018

S jednatelem společnosti ebm-papst CZ Ing. Alešem Jakubcem redakce TZB-info hovořila mimo jiné o nové řadě radiálních ventilátorů RadiPac EC, axiálních ventilátorech AxiBlade a o jejich potenciálu při „retrofitu“ stávajících vzduchotechnických a klimatizačních jednotek.

Retrofit je v současné době velmi diskutovaný pojem a jeho cílem je dosáhnout požadovaných energetických úspor. Nejde o úspory pouze výměnou již překonaných ventilátorů s AC motorem a řemenovým převodem za nový ventilátor s EC motorem, ale i úspory v rámci celé technologie vzduchotechnických a klimatizačních jednotek ve spolupráci se systémem MaR.

Společnost ebm-papst CZ s.r.o. je na tyto požadavky dobře připravena, jak také ukázala na výstavě Aquatherm 2018. Představované ventilátory řady RadiPac EC (poprvé uvedeny na ISH 2017) mají novou geometrii oběžného kola a konstrukci lopatek a tím dosahují stejného nominálního průtoku při nižší spotřebě energie.

Novinkou jsou také ventilátory řady RadiCal se spirální skříní a s integrovaným anemometrem, který je vhodný především pro výrobce malých kompaktních vzduchotechnických a rekuperačních jednotek. Ventilátor s anemometrem nastaveným na konstantní průtok vzduchu, ke kterému lze do sběrnice připojit další senzory MaR, umožňuje získat informace o chování celého systému jednotky. „Je to taková příprava na již zmiňovaný Industry 4.0“ říká jednatel společnosti Ing. Aleš Jakubec.

Společnost ebm-papst CZ jako přední výrobce ventilátorů a motorů představil také axiální ventilátory AxiBlade. Hlavní využití této řady ventilátorů je v kondenzačních jednotkách a chillerech. Podle slov Aleše Jakubce plánuje ebm-papst do budoucna rozšíření této řady ventilátorů i pro menší průměry oběžných kol a řada pak bude představena na dalších veletrzích.

Podívejte se na redakční rozhovor s Ing. Alešem Jakubcem na veletrhu Aquatherm 2018

 
 
Reklama