Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Daikin NEXURA – všechny výhody klimatizace a tepelného čerpadla v jednom!

V letošním roce jsme se dočkali neobyčejně horkého léta. Po několika letech opět teploty dlouhodobě překračovaly 30 °C, a to vedlo ke značnému zvýšení poptávky po klimatizačních zařízeních.

Pokud teploty dlouhodobě překračují 30 °C, pak nárůst poptávky je tak výrazný, že sehnat odbornou instalační společnost, která je ochotná okamžitě kvalitně nainstalovat klimatizaci za rozumné peníze, je téměř nemožné. Ceny s rostoucí poptávkou výrazně rostou a termíny instalací se značně prodlužují a není výjimkou, že k instalaci se realizační firma dostane až o několik týdnů od objednání.

Rozhodně pro nikoho z vás nebude překvapivá informace, že výhodnější je řešit klimatizační zařízení mimo letní sezónu, kdy ceny instalací a produktů bývají nižší a instalaci je možné provést okamžitě.

Klimatizace – velice účinné tepelné čerpadlo vzduch–vzduch

Pokud uvažujete o pořízení klimatizace, měli byste uvažovat o jejím využití i v rámci vytápění. Důvodů se nabízí hned několik:

  1. Chlazení místností využijete v našich podmínkách pouze pár dnů v roce, zato otopné období trvá dvě třetiny roku.
  2. Klimatizace je vlastně tepelné čerpadlo vzduch–vzduch s velmi vysokou celoroční účinností (SCOP ~ 4, tzn. z jedné kWh elektrické energie získáte průměrně 4 kWh tepla), a proto se jedná o jeden z nejlevnějších systémů vytápění s rychlou návratností investice.
  3. Díky klimatizaci navržené i na vytápění můžete získat tarif elektrické energie pro tepelné čerpadlo a ušetřit na každé spotřebované kWh ve vašem bytě či domě až 45 % (Tarif D56 oproti nejpoužívanějšímu tarifu D02)!
  4. Jedná se o plně automatický systém, který lze ovládat i vzdáleně, např. pomocí internetu či mobilního telefonu. Můžete si tedy, před vaším příchodem, zatopit či vychladit na požadovanou teplotu.

Nevýhody vytápění klimatizacemi

Klimatizace jakožto i zdroj vytápění má ale i své ALE. Jedná se o teplovzdušné vytápění, kterému chybí příjemná sálavá složka. Při teplovzdušném vytápění dochází k proudění vzduchu v místnosti a tedy i k víření prachu. Je dobré toto mít na paměti a pořídit si pouze kvalitní klimatizace s účinným čištěním vzduchu. Dále provozní rozsah klimatizačních jednotek je v mnoha případech omezen a systém není schopen pracovat při velmi nízkých teplotách.

Jak získat maximální komfort v letních i zimních měsících s co nejnižšími provozními náklady

Standardní otopné soustavy s plynovým kotlem a s podlahovým vytápěním nebo radiátory jsou vhodné pro vytápění, ale neumožňují chladit. Nemluvě o provozních nákladech, kdy ceny plynu stále stoupají a kWh výkonu vychází na 1,20 až 1,80 za kWh. K plynovému kotli zároveň nelze získat výhodnější tarif elektrické energie.

Vytápět klimatizací nabízí extrémně úsporné vytápění (0,70–0,80 Kč za kWh) a zajistí perfektní komfort v letních vedrech. Navíc, všechny spotřebiče v domě budou moci využít levný tarif elektrické energie. Komfort ve vytápění z důvodu absence sálavé složky ale není tak vysoký a spolehlivost vytápění při velmi nízkých venkovních teplotách nemusí být stoprocentní.

Ideální je proto kombinace těchto zdrojů. Ke stávajícímu plynovému kotli s podlahovým vytápěním či radiátory si pořídit tepelné čerpadlo (resp. klimatizaci) vzduch-vzduch tak, aby topný výkon pokryl 60 % tepelných ztrát objektu. Pak v letním období mohu klimatizovat, na podzim a na jaře využívat klimatizaci k velice levnému vytápění (značná úspora oproti plynu) a stávající topný systém využiji pouze v zimě při nízkých venkovních teplotách. A po celý rok využívám levný tarif elektrické energie v celém domě. Tato kombinace zdrojů má pouze jednu nevýhodu, a tou jsou poměrně vysoké pořizovací náklady.

Tepelné čerpadlo Daikin NEXURA – první tepelné čerpadlo vzduch–vzduch se sálavým teplem

Existuje na trhu klimatizace, která by měla všechny výhody kombinace zdrojů a zajistila by maximální komfort po celém roce? Od roku 2010 díky společnosti Daikin ano.

Společnost Daikin vyvinula v roce 2010 zcela nový typ klimatizace, která je optimalizována na vytápění, zajistí perfektní komfort při chlazení v letních měsících a má unikátní přední hliníkový panel, který při chodu jednotky se rozehřeje až na teplotu až 55 °C a vydává velice příjemné sálavé teplo. Jedná se o parapetní jednotku, kterou lze použít stejně jako radiátory a provozovat ji celoročně. V případě vetší potřeby tepla, jednotka zapne svůj ventilátor a zvýší svůj výkon dle potřeby. Rychlost i směr proudění vzduchu lze regulovat. Obsahuje v sobě titanový apatitový fotokatalytický filtr vzduchu a tím čistí vzduch od prachů a pylů. Je zpracována v moderním designu a lze ji částečně zapustit do stěny tak, aby perfektně ladila s interiérem.

Dle informací výrobce má garantovaný výkon do −15 °C a lze ji mít v párovém provedení či v kombinaci multisplit (jedna venkovní jednotka a až 5 jednotek vnitřních). Pokud teplota venkovního vzduchu klesne pod −15 °C, NEXURA vytápí i nadále, ale již bez garantovaného výkonu.

NEXURA je tedy první tepelné čerpadlo vzduch-vzduch s radiační složkou tepla a s provozním rozsahem dostatečným pro většinu oblastní v České republice. Její využití je velice praktické například ve dřevostavbách, nebo jako náhrada za přímotopy. Doporučujeme ji také jako doplňkový zdroj ke stávajícímu plynovému kotli pro zajištění klimatizace v letních měsících a výhodnějšího tarifu elektrické energie.

Výhody vytápění klimatizací Daikin NEXURANevýhody vytápění klimatizací Daikin NEXURA
Radiační panel umožňuje sálavé vytápěníKlesající výkon s venkovní teplotou, v některých případech je vhodné mít bivalentní zdroj (krb, přímotop)
Možnost klimatizace v letním obdobíVyšší pořizovací náklady
Možnost získat levný tarif elektrické energie D56 pro všechny el. Spotřebiče v domě či bytě
Velice levný provoz díky vysokému sezónnímu topnému faktoru SCOP
Okamžitý náběh vytápění a chlazení, okamžitý topný výkon
Možnost vzdáleného ovládání přes mobilní telefon či internet
Garantovaný výkon do −15 °C, funkce systému i při teplotách nižších
Velice rychlá návratnost investice
Neslyšitelný chod (19 dBA)
Velice slabé proudění vzduchu
Snadná instalace, možnost zapuštění do stěny

Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.
logo Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.

Zastoupení firmy DAIKIN pro ČR - tepelná čerpadla DAIKIN, zásobníky TV, čističky vzduchu, klimatizační jednotky, Fan-coil jednotky, chladící jednotky - pro bytové domy, komerční sféru i průmyslové aplikace.