Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Maximálně účinné chlazení pro datová centra

Datová centra jsou nedílnou součástí většiny moderních administrativních budov a spotřebovávají spoustu energie. Nemusí to být vždy pravda. Moderní technologie určené pro zajištění vnitřního prostředí ve výpočetních centrech dokáží zajistit maximální výkon při minimálních nárocích na chlazení a spotřebu energie. Jedním z takových úsporných zařízení je jednotka ServeCool.

Energetická účinnost klimatizační techniky ServeCool

Klimatizační jednotka ServeCool kombinuje tři různé způsoby chlazení. Pro přirozené chlazení používá venkovní vzduch, nepřímo přes výměník tepla, takže se nemůže zanést do vysoce citlivého prostředí výpočetních center žádný prach. Pokud již nestačí chlazení čistým venkovním vzduchem, přichází na řadu adiabatické chlazení. Je obzvláště šetrné k životnímu prostředí, jelikož používá vlhkost pro odebrání tepla ze vzduchu a k jejímu následnému ochlazení. Ve zhruba 97 % pracovní doby postačují tyto dvě metody, ve zbylých 3 % je potřeba využít mechanické chlazení. Tento způsob chlazení vede k vyšší spolehlivosti zařízení a nižší spotřebě energie.

Využití adiabatického chlazení při klimatizaci datových center


Konvenční chladicí systémy, které pracují s čerstvým vzduchem a mechanickým chlazením, jsou odkázány z 50 % na smíšený provoz a z 25 % na mechanické chlazení. Podstatou a nejdůležitější částí přístroje ServeCool jsou dva vysoce účinné křížové deskové výměníky. Ty jsou příkladem dovedností a znalostí specialistů Hoval, kterým se neustále vede vytvářet vysokou hodnotu a bezkonkurenčnost produktů firmy. Křížové výměníky s délkou strany 1,20 m patří k největším samostatným deskám, z kterých firma Hoval tyto výměníky vyrábí. Tento rozměr dovoluje zařízení ServeCool nadprůměrně vysokou účinnost.

Vodu pro adiabatické chlazení zajišťuje čerpadlo, které nasává vodu ze sběrné vany a tlačí ji k rozstřikovacím tryskám. V prvním ze dvou výměníků tepla se voda vstřikuje do vnějšího vzduchu. Voda se odpařuje a ochlazuje vzduch přibližně o 6 K, až k blízkosti rosného bodu. Zbylá voda je zachycena ve sběrné vaně a čerpána zpět do rozstřikovacích trysek. Druhý výměník tepla, který je uspořádán nad prvním, pomáhá adiabatickému odpařování a zároveň přenáší chlad do vzduchu přiváděného do datového centra.

Okamžité hodnocení účinnosti využití energie díky řídicímu systému ServeNet

Klimatizační jednotka pro chlazení datových center ServeCool a nově vyvinutý řídicí systém ServeNet tvoří kompletní systém ServeLine. Ten porovnává účinnost nepřímého a adiabatického chlazení a určuje, jak na sebe vzájemně působí, čímž se optimalizuje spotřeba energie. Ve stejném čase dodává veškeré informace potřebné k vyhodnocování okamžité účinnosti využití energie (PUE – Power Usage Effectiveness). ServeNet může být plně integrován do nadstavbových řešení pro správu infrastruktury datových center (DCIM).

Nižší spotřeba energie na chlazení datových center


Kompletní systém ServeLine je vhodný pro datová centra pokrývající stovky až tisíce čtverečních metrů v klimatizovaném prostoru. Chladicí kapacita je plně modulovatelná, nastavením individuálních podmínek může být jednoduše přizpůsobena aktuálním požadavkům. Chladicí jednotka ServeCool tak zaručuje velmi nízkou energetickou spotřebu, čímž majitelům datových center umožňuje zajistit dostatečný dohled nad provozními náklady. Jednoduše tak lze říci, že uspořené výdaje zajistí relativně krátkodobou návratnost investice.


Chcete se dozvědět více o zařízení ServeCool? Kontaktujte nás zde.


Hoval spol. s r.o.
logo Hoval spol. s r.o.

Hlavní činností firmy Hoval je výroba a prodej tepelné techniky a vzduchotechniky, podpora projektování, spolupráce s investory a developery při tvorbě komplexních řešení s ohledem na efektivnost a úsporu provozních nákladů, zajištění spolehlivého provozu ...