Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topná sezóna je za dveřmi. Myslete ekonomicky i ekologicky

Když přijde řeč na klimatizace, mnoho lidí si vybaví zařízení, které přináší ochlazení v parných letních dnech. Chlazení však není jediná funkce klimatizací. Stále více lidí začíná využívat klimatizace pro vytápění svých domovů. Důvod je jednoduchý – úspora energií. Některé klimatizace jsou navíc vhodné pro alergiky, jelikož obsahují filtry, které zachytávají alergeny, prach, bakterie a viry. Při výběru klimatizace by se měla zvážit celá řada atributů, my se zaměříme na ty nejdůležitější.

Vybírejte podle výkonu a energické účinnosti

Na trhu jsou k dispozici klimatizace mobilní nebo pevné, které mohou být umístěny na stěnu či do stropního podhledu. Pokud chceme klimatizovat více místností, je vhodné zvolit takzvanou multisplitovou jednotku. To znamená, že z jedné venkovní jednotky může být rozvedeno více klimatizací do různých místností.

Výkon by měl být zásadním faktorem při výběru klimatizace. Obecně platí, že čím větší místnost, tím větší výkon by klimatizace měla mít. V úvahu by se ale měly vzít specifické vlastnosti každé místnosti, do které chceme klimatizaci umístit a individuální požadavky. Hodnocení energetické účinnosti klimatizací se, stejně jako u jiných spotřebičů, pohybuje na škále A+++ až G. Klimatizace s označením A+++ jsou energeticky nejúspornější, využívají 80 % tepelné energie ze vzduchu a pouze 20 % elektrické energie. Z ekonomického hlediska je toto chlazení i vytápění velmi atraktivní.

Výkon není vše, zajímejte se i o hlučnost

Velice důležitým atributem je i hlučnost klimatizační jednotky. Některé klimatizace vydávají až 64 dB, na trhu jsou však i velmi tiché jednotky, které se svou hlučností pohybují kolem 20 dB a lidským uchem jsou sotva slyšitelné. Měla by se však brát v úvahu i hlučnost venkovní jednotky, aby nedocházelo k sousedským konfliktům.

Klimatizace jsou většinou ovládány dálkovým ovladačem. V době chytrých telefonů však není žádným překvapením, že existují i chytré klimatizace. Zařízení stačí připojit k Wi-Fi a stáhnout aplikaci do telefonu. Klimatizaci pak můžete ovládat odkudkoliv. Vždy se budete vracet do domova, který bude mít teplotu přesně podle vašeho přání. Pomocí aplikace si také můžete nastavit rozvrhy teplot nebo třeba hlídat spotřebu energie.




Náš tip

Daikin Emura

  • Chlazení, vytápění, čištění vzduchu
  • Zachytává alergeny, jako jsou pyly, trus roztočů i roztoče samotné na 99 % i více
  • Design s řadou ocenění
  • Celoroční účinnost při chlazení a vytápění až A+++
  • Sotva slyšitelná vnitřní jednotka (19 dB), nízká hlučnost venkovní jednotky
  • Ovládání pomocí aplikace
  • 3D proudění vzduchu, vzduch se dostane do všech koutů velkých místností
  • Prostorové inteligentní čidlo - proud vzduchu je nasměrován do zóny, ve které se právě nenachází žádná osoba; pokud není zjištěna přítomnost osob v místnosti, přepne se jednotka automaticky do režimu šetřícího energii.
  • Technologie Bluevolution, která snižuje nepříznivý vliv na životní prostředí a zlepšuje energetickou účinnost
  • Technologie řízení invertorem zvyšuje úsporu energie až o 30 %





Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.
logo Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.

Zastoupení firmy DAIKIN pro ČR - tepelná čerpadla DAIKIN, zásobníky TV, čističky vzduchu, klimatizační jednotky, Fan-coil jednotky, chladící jednotky - pro bytové domy, komerční sféru i průmyslové aplikace.