Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Devět mýtů o klimatizacích. Nenechte se jimi ovlivnit

Téma klimatizací je opředeno mnoha mýty. Mezi ty největší patří neblahý vliv klimatizace na zdraví, finančně náročný provoz a domněnka, že klimatizace pouze chladí. Lidé, kteří se v této problematice nevyznají, jsou těmito mýty ovlivněni a často tak od nákupu klimatizace zbytečně upustí.

1. MÝTUS – KLIMATIZACE MÁ NEBLAHÝ VLIV NA ZDRAVÍ

Pravděpodobně nejrozšířenější mylná informace okolo klimatizací je, že způsobují nemoci, jako je chřipka, protože přenášejí viry. Opak je pravdou. Špičkové klimatizace obsahují filtry, které přenosu virů zabraňují. Klimatizace může při nesprávném používání (zbytečné přechlazování místností) vést k onemocnění. Někteří lidé si tím znepříjemní dovolenou, na kterou se celý rok tak těšili. Aby k nachlazení nedošlo, stačí se držet základních pravidel. Pro začátek by člověk neměl trávit mnoho času v těsné blízkosti klimatizace, aby na něj neproudil studený vzduch. Dnes již existují inteligentní klimatizace s čidlem, které rozpozná, kde se člověk právě nachází a proud studeného vzduchu odkloní jinam. Klimatizace by v létě měla nepřetržitě, protože nárazové ochlazování způsobuje větší výkyvy teplot, které naše tělo nesnáší dobře a může zareagovat nachlazením. Velmi důležité je i nastavení teploty. Tady platí, že klimatizace by měla být nastavena na teplotu o pět stupňů nižší, než je teplota venku.

2. MÝTUS - POUZE CHLADÍ

Doby, kdy klimatizace pouze chladily, jsou dávno pryč. Novější klimatizační jednotky v sobě mají i funkci vytápění. Stále více lidí opouští klasická topení a přiklání se k vytápění pomocí klimatizace.

3. MÝTUS – PROVOZ JE FINANČNĚ NÁROČNÝ

Říkáte si, že nepřetržitý provoz klimatizace doporučený v odstavci výše musí být finančně náročný? Nemusí. Při výběru klimatizace je třeba brát v potaz její energetickou účinnost, která se může pohybovat na škále A+++ až G jako u ostatních spotřebičů. V případě, že si vybere klimatizaci označenou A++ a případně i lepší, nemusíte se vysoké spotřeby vůbec bát. Ba naopak, v zimě vám vytápění takto označenou klimatizací ušetří velké náklady.

4. MÝTUS – OVLÁDÁNÍ JE SLOŽITÉ A NEFLEXIBILNÍ

Většina klimatizací se ovládá klasickým dálkovým ovládáním, na kterém najdeme knoflík na vypnutí a zapnutí, ovládání teploty a výběr programů. Poměrně novou vychytávkou je ovládání pomocí chytrého telefonu. Stačí si do něj stáhnout příslušnou aplikaci a klimatizaci můžete ovládat třeba z druhého konce světa. Vždy se tak budete vracet do krásně vychlazené či vytopené místnosti.




5. MÝTUS – KLIMATIZACE JSOU HLUČNÉ

Hlučnost klimatizací není tak úplně mýtus. Z každé jednotky se šíří mírná úroveň hluku posuzovaná v decibelech. Levné a nekvalitní klimatizace hlučné jsou a není vhodné je umístit například do ložnice. Čím kvalitnější klimatizace, tím méně hluku vydává. Některé jednotky vydávají méně než 20 decibelů a jsou prakticky neslyšitelné.

6. MÝTUS – NEVZHLEDNÝ DESIGN

Vedle mnoha funkcí začali dbát výrobci klimatizací i na vzhled, proto se nemusíte bát, že by váš komfort byl na úkor vzhledu. Na trhu jsou pěkné designové klimatizace, nejčastěji v bílé barvě, pořídit však můžeme i barevné.

7. MÝTUS – KLIMATIZACE JE NÁROČNÁ NA ÚDRŽBU

Údržba klimatizace náročná není, většinou se jedná pouze o výměnu filtru. I tady platí, že čím kvalitnější klimatizace, tím je chytřejší. Některé jednotky výměnu filtru připomenou samy, upozorní na problém a pomůžou s jeho řešením. Od 1. ledna 2017 vstoupily v platnost povinné každoroční revize určitých druhů a velikostí klimatizací. Vše se odvíjí od stanového limitu hmotnosti podle druhu chladiva, které klimatizace obsahuje. Klimatizací v domácnostech se to prakticky netýká, k čemuž přispívá použití ekologičtějších chladiv.

8. MÝTUS – KLIMATIZACE MÁ ŠPATNÝ VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Neblahý vliv klimatizace na životní prostředí nebyl v minulosti mýtem. Nové klimatizace používají chladivo R32, které vyvinul výrobce klimatizací Daikin a nyní ho využívají i jeho konkurenti. Nejen že toto chladivo činí klimatizace energeticky velmi úsporné, zároveň je u něj nízký potenciál dopadu na globální oteplování a celkově na životní prostředí.

9. MÝTUS – VĚTRAT JE ZBYTEČNÉ

Klimatizace sice vyfukuje vzduch, jedná se však o vzduch cirkulační, to znamená, že nabírá vzduch v místnosti, ochladí jej či ohřeje a vyfukuje zpět do místnosti. Abychom dýchali zdravý vzduch, je potřeba větrat každý den. V zimě stačí otevřít okna na 4 až 6 minut, na jaře a na podzim na 10 – 20 minut. V létě, kdy nejsme limitováni venkovní teplotou, by mělo být okno otevřeno alespoň půl hodiny.

Daikin Emura
Daikin Emura
Daikin Emura
Daikin Emura


Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.
logo Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.

Zastoupení firmy DAIKIN pro ČR - tepelná čerpadla DAIKIN, zásobníky TV, čističky vzduchu, klimatizační jednotky, Fan-coil jednotky, chladící jednotky - pro bytové domy, komerční sféru i průmyslové aplikace.