Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ochlaďte se v horkých dnech – co vybrat?

V naší zeměpisné šířce je teplo nedílnou součástí léta. Někdy je počet teplých dnů zanedbatelný a můžete se obejít bez chladicího zařízení. Častěji však vysoké denní teploty ovlivňují vaše pohodlí doma. Teplé noci se stávají nepříjemnými a brání klidnému spánku – zvyšuje se únava a klesá nálada. Existuje však snadný způsob, jak zmírnit letní příznaky – ventilátorem nebo klimatizací. Které zařízení si vybrat?

Jak ochladit bydlení? Ventilátor nebo klimatizace?

Na tom, zda je lepší volbou ventilátor nebo klimatizace do bytu, v tomto případě vše závisí na velikosti bytu a rozpočtu, který chcete vynaložit na chlazení domu. Při hledání nejlepšího řešení pro sebe můžete vzít v úvahu design navrhovaného zařízení. Není však nejdůležitější, zda byl vyroben v moderním průmyslovém stylu nebo jiném, jeho funkčnost je důležitá. Nejdůležitější je, aby vaše volba splnila vaše očekávání – zlepší vaši pohodu a odfoukne horký vzduch. Výběr klimatizací je stejně široký jako u ventilátorů. Je však třeba rozlišovat zařízení, která výrazně sníží teplotu v bytě od zařízení, která budou foukat horký a stojatý vzduch.

Ventilátor do bytu

Ventilátor je běžně používaným řešením a zároveň nejjednodušším způsobem, jak zlepšit životní podmínky v dusné místnosti. Ventilátor v bytě usnadňuje dýchání v podmínkách zvýšeného smogu a vysoké teploty. Jeho struktura je stabilní, ale zároveň jej můžete snadno přemístit z jedné místnosti do druhé. Vysoká mobilita zařízení je skvělým řešením pro lidi, kteří budou používat jeden ventilátor v mnoha místnostech.

Přenosná klimatizace

Největší výhodou tohoto zařízení je jeho mobilita. Přesun z jedné místnosti do druhé není problém. Modely jsou vybaveny koly, které usnadňují přemístění klimatizace. Je třeba si uvědomit, že přenosná klimatizace není vždy mobilní řešení. Mezi dostupnými modely najdete ty, které jsou připevněny ke zdi na vnitřní i vnější straně budovy. Použití označení mobilní klimatizace rozlišuje mezi menším typem klimatizace instalované doma od klimatizace instalované v halách nebo nákupních centrech. Mezi modely máme různá technická řešení, která plní vždy stejnou funkci – chlazení, ale mají odlišný vzhled a způsob montáže.