Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vaše aparatura ve sklepních zkušebnách trpí. Vy také

V České republice pravděpodobně nenajdete kapelu, která by netrávila dlouhé hodiny ve sklepních zkušebnách. Alespoň dokud se nedostane na špičku hitparád a nemůže si dovolit vzdušnější a příjemnější prostory, například v rodinném domku či na zahradě některého ze svých členů. Většina sklepních zkušeben je však spíše z nouze ctnost a pro skladování aparatury se vůbec nehodí. Nehodí se konec konců ani k tomu, abyste v nich trávili čas.

Prach, vlhkost, plíseň bakterie

Zatuchlý odér, který důvěrně znáte, je kombinací vlhké omítky, plísně a prachu. V tom lepším případě. Můžete se utěšovat, že ve zkušebně samotné je příliš necítíte, ale víte, co se skrývá na zdech za akustickou izolací? Základem každé zkušebny by proto měl být odvlhčovač vzduchu. Ten se postará nejen o přirozenou vlhkost sklepa, ale i o tu z vašeho dechu.

Odvlhčovač sám ještě nestačí k tomu, aby se ze zkušebny stalo bezpečné místo pro vás, vaše hlasivky i váš aparát. Odvlhčovači by měla sekundovat čistička vzduchu. Oba přístroje jsou pochopitelně natolik výkonné, že je škoda je využívat jen pro několik metrů čtverečních zkušebny, a tak se na jejich pořízení a provozu může podílet i majitel nemovitosti, pokud je budete používat i pro společné prostory.

Vlhkost ale není to jediné, co vás ohrožuje. Prach a další nečistoty také nedělají dobře aparatuře. Pomůže vám od nich pravidelný intenzivní úklid. Nebo vysoce účinný HEPA filtr, kterým vybavíte čističku vzduchu, a ten pak udělá většinu nepříjemné práce za vás.

Poslední hrozbou jsou bakterie, plísně a roztoči. Pokud jde o aparaturu, můžete být relativně v klidu, ale vám tamhle kombinace může pěkně zatopit. Na organické znečištění vzduchu skvěle funguje uhlíkový filtr. Jeho hlavní složkou je bioaktivní uhlí, které pravděpodobně znáte například z bazénových filtrací nebo z filtrů v akváriích.


 
 
Reklama