Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vzduchotechnické potrubí a izolace v jednom

Inovativní řešení vzduchotechnického potrubí v oblasti TZB, systém CLIMAVER®, je na českém trhu novinkou, ale v celosvětovém měřítku má již padesátiletou tradici. Věděli jste, že od prvního uvedení na trh již bylo nainstalováno po celém světě více než 200 mil. m2 těchto vzduchovodů?

Poslechněte si audio verzi článku:
Více zajímavých podcastů na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

A co to vlastně je ten systém CLIMAVER®?

Systém CLIMAVER® je specifický nejen svým složením a vlastnostmi, ale také celkovou flexibilitou. Tento systém nabízí mnoho výhod a úspor při výrobě, instalaci a následně v samotném provozu. Hlavní výhodou systému CLIMAVER®, ve srovnání se standardním vzduchotechnickým potrubím, je úspora nákladů v celé životní fázi projektu. Další výhody lze spatřit ve flexibilitě a vysoké akustické absorpci.

Technické vlastnosti a výhody

  1. Hlavní výhodou systému jsou velmi dobré tepelně izolační a akustické vlastnosti. Vzduchovody CLIMAVER® lze označit za akustické potrubí. Takto vysoký útlum hluku v potrubí je zcela ojedinělý a výjimečný a nenabízí ho žádný jiný výrobek na českém ani zahraničním trhu.
  2. Vysoká vzduchotěsnost celého systému umožňuje energetickou úsporu při provozu, proto je vhodný do administrativních budov, obchodních center, bytových domů, škol či polyfunkčních domů.
  3. Panely jsou vyrobeny ze skelné vlny o tloušťce 25 nebo 40 mm. Následně je možné si zvolit další varianty panelů podle vnitřní povrchové úpravy, celý systém je tedy možné vytvořit na míru.

Flexibilita a použití systému CLIMAVER®

  1. Veškeré části VZT potrubí CLIMAVER® si vytvoříte přímo na stavbě z jednotlivých panelů, nářadí a příslušenství.
  2. Systém je velmi variabilní, umožňuje vyrobit přímé úseky i tvarovky vzduchotechnického rozvodu v požadovaných rozměrech a tvarech.
  3. Vytvořený vzduchovod je již zaizolovaný (akusticky i tepelně), dodatečně se neizoluje, což je jeho velkou výhodou. Proto je systém nazýván jako 2v1.
  4. Systém může být napojen také na jiný typ a tvar vzduchovodů nebo dalších komponentů, které jsou součástí VZT systému.

Systém CLIMAVER® nabízí tři různé druhy potrubí:

CLIMAVER® Neto
Jedná se o nejrozšířenější variantu potrubí na českém trhu. Výrobek je z vnější strany opatřen hliníkovou fólií a z vnitřní strany odolnou skelnou tkaninou. Dosahuje akustického útlumu až 85 % a vzduchotěsnosti třídy D. Toto řešení nabízí tepelně a akusticky předizolovaný vzduchovod.

CLIMAVER® Plus
Potrubí CLIMAVER® Plus má vnější i vnitřní stranu panelu potaženou hliníkovou fólií vyztuženou skelnými vlákny. Díky tomu označujeme toto potrubí jako tepelně předizolovaný vzduchovod.

CLIMAVER® Deco
Tento druh potrubí má vnější stranu panelu potaženou barevnou textilií, která nabízí různé barevné varianty (černá, šedá, modrá, zelená a červená). Vnitřní povrch kanálu je chráněn tkaninou ze skelných vláken s vysokou mechanickou odolností. Z důvodu možnosti barevné kombinace se hodí například do vstupních hal a také na místa, kde je potřeba mít přiznané, pohledové potrubní rozvody VZT.


A co cena systému?

  1. Jak už jsme zmínili, systém CLIMAVER® označujeme jako 2v1. To znamená, že nemusíme potrubí již izolovat, odpadá dvojí práce, potrubí se pouze složí a nainstaluje. Díky tomu je finančně i časově výhodnějším řešením.
  2. Zjednodušuje mnoho pracovních úkonů a celý proces urychluje, protože eliminuje čekání na dodání potrubí z výroby.
  3. Díky menšímu objemu materiálu snižuje náklady na logistiku ve srovnání se standardním vzduchotechnickým potrubím ve složeném stavu. Nepřevážíme vzduch!
  4. K dalším úsporám pak dochází přímo na stavbě při skladování, přesunu materiálu či při manipulaci ve výškách.

Největší projekt systému CLIMAVER® v České republice

Systém CLIMAVER® je nainstalován ve třech nových administrativních budovách DOCK v Praze-Libni. Přímo na staveništi se vzduchotechnické potrubí vyrábělo dle projektové dokumentace a ihned se osazovalo do připravených závěsů. Vzduchovody byly navrženy v jednotlivých patrech objektu pro přívod upraveného vzduchu. Oproti standardnímu řešení vzduchovodu nabízí CLIMAVER® vysokou efektivitu práce – výroba a montáž předizolovaného potrubí na jednom podlaží o výměře 600 m2 trvala čtyřčlenné pracovní četě pouhých 7 dní.

Na tento projekt bylo dodáno více než 12 000 m2 potrubí CLIMAVER®. Jedná se o jeden z největších projektů CLIMAVER® v České republice.

Další zajímavosti pak najdete v našem CLIMAVER Clubu: LinkedIn, Facebook , Instagram.


Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize ISOVER
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize ISOVER

ISOVER nabízí nejširší sortiment tepelných, zvukových a protipožárních izolací v té nejvyšší kvalitě na českém trhu: produkty z čedičové i skelné vlny, expandovaného polystyrenu a doplňky pro systémová izolační řešení.