Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rychlospojky SAE Armacell dokonale těsní a šetří hodiny práce

Společnost Armacell vyvinula pro instalaci klimatizačních rozvodů speciální rychlospojky SAE, které zaručují bezvadnou těsnost spojení a výjimečně snadno a rychle se montují. Konstrukce SAE navíc dovoluje instalaci klimatizačních trubek kdykoli rozebrat a opětovně spojit.

Konstrukce SAE navíc dovoluje instalaci klimatizačních trubek kdykoli rozebrat a opětovně spojit.

Použití spojek SAE především eliminuje nedostatky klasických kalíškových spojů. K němu je potřeba pomocí speciálního nářadí vytvarovat koncovku trubky do tvaru kalíšku, což vyžaduje zručnost a šikovnost, protože špatně vytvarované hrdlo vede k netěsnosti spoje. Kalíškový spoj navíc vyžaduje doplňkové těsnění a je prováděn napevno, bez možnosti odšroubování, což dále prodlužuje dobu montáže klimatizace.


Spojka SAE, foto Armacell

Kalibrátor umožňuje jednoduše přizpůsobit
trubku montované spojce, foto Armacell

Spojky typu SAE naopak umožňují nejen velmi jednoduchou montáž a zároveň zaručují perfektní těsnost spoje. Každá spojka se skládá ze tří vysoce kvalitních mosazných dílů: výztužného pouzdra, přítlačného kroužku a matice. Dokonalá kompatibilita těchto dílů vylučuje jakýkoli únik kapaliny bez nutnosti použití dalšího těsnění.

Navíc spojky SAE umožňují vícekrát rozšroubovat vytvořený spoj, což je důležité například při opravách a rekonstrukcích v budově. U kalíškového spoje je nutno uřezat koncovku trubky a poté nasadit novou spojku. Toto zkrácení však může způsobit, že trubka je příliš krátká na to, aby ji bylo možné znovu propojit se zbytkem instalace. Pak nezbývá, než celou trubku vyměnit. Spojky SAE umožňují bez problému rozpojit, demontovat a posléze opět sešroubovat celý systém bez nutnosti dalších úkonů.


Spojky SAE jsou ideální ke spojování

Spojky SAE Armacell je možné používat i v případě velmi vysokého tlaku v trubkách, aniž by byla jakkoli ohrožena těsnost spoje. Jmenovitý tlak chladicího média se může v závislosti na rozměru spojky pohybovat od 45 až do 100 barů. Vysoká kvalita materiálů, z nichž jsou vyrobeny spojky SAE Armacell, je potvrzena CETIM dle DIN 3859 a splněním požadavků normy EN 378:2000.

Montáž spojek typu SAE Armacell je ve srovnání s kalíškovými spoji mimořádně jednoduchá. Díky konstrukci, která znemožňuje nesprávnou instalaci, zvládnou pevný a těsný spoj vytvořit rychle a bezproblémově i osoby, které nemají s podobnými pracemi žádné zkušenosti. Instalace nevyžaduje ani použití složitého nářadí nutného k přípravě trubky. Stačí mít jednoduchý kalibrátor, který přizpůsobí průměr trubky požadované velikosti.


„Armacell” datuje svoji historii až do roku 1860, kdy vznikla v USA mateřská společnost „Armstrong Cork”, pozdější „Armstrong World Industries”. Původně výrobce korkových zátek se rychle přeorientoval na produkci izolačních materiálů a v 50. letech 20. století uvedl na trh revoluční izolační materiál na bázi elastomerů známý jako Armaflex.. V roce 1965 pak byla výroba Armaflexu zahájena v Evropě, v německém Münsteru. Neméně přelomovým izolačním materiálem se stal Tubolit – elastická pěna s uzavřenou buněčnou strukturou na bázi polyetylenu.

Armacell ve své dnešní podobě vznikl v roce 2000, kdy byla soukromými investory odkoupena izolační divize koncernu Armstrong World Industries a založena samostatná společnost Armacell International GmbH. V současné době se firma specializuje na výrobu elastických materiálů a nabízí nejširší a komplexní řadu elastických výrobků pro tepelnou, akustickou, protiparovou a ochrannou izolaci, které jsou určeny pro topné systémy, chladírenské instalace, klimatizační, ventilační a sanitární instalace, a stává se zároveň světovým lídrem v této oblasti. Koncern Armacell nyní představuje 20 výrobních závodů ve 13 zemích světa, které zaměstnávají zhruba 2 500 lidí. Roční obrat společnosti dosahuje přibližně 400 milionů EUR.

 
 
Reklama