Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hygiena provozu klimatizačního zařízení

Jak u mobilního, tak u stacionárního klimatizačního zařízení je nejdůležitější podmínkou bezpečného dodržení hygieny jeho pravidelná údržba a čištění. Během stanovené periody by se měl, v souladu s provozními pokyny výrobce, vyměnit také prachový filtr.

Klimatizační zařízení - odborně zařízení na úpravu vzduchu (ZÚV) - nám slouží ke zpříjemnění všedních dní. Jeho provozovatel ale obvykle neví, že bez pravidelné údržby může být také zdrojem mikrobiologické zátěže. Pomoci nám tu může jen pravidelná údržba, prováděná certifikovaným personálem.


Při kontrolách jsou z povrchu odebírány vzorky pro mikrobiologický rozbor tzv. kontaktních kultur

Všechny řemeslné podniky z tohoto oboru, výrobci klimatizačního a chladicího zařízení i odborní projektanti, mají denně současně co do činění i se zdravím lidí. Sotva si to ovšem někdo z nich zcela jasně uvědomuje.

U ZÚV, jehož některé části jsou ve styku s venkovním vzduchem a zvláště obsahuje-li prvky pro vlhčení vzduchu, se totiž vyskytuje mnoho rizikových situací přesto, že příslušné předpisy (v SRN: VDI 6022) obsahují jasná pravidla týkající se údržby a hygieny provozu. Svědčí o tom např. i zpráva z Ústavu hygieny z Gelsenkirchen (Porůří): "Při průzkumu, který jsme na ZÚV prováděli, vykazovaly vzorky odebrané z povrchu vany na kondenzát a z chladicího registru překvapivě nepříznivé nálezy u 63 % z celkového počtu sledovaných zařízení, mj. i výskyt plísní. Vyžádalo si to dodatečné intenzivní čištění a dezinfekci."


Za provozu byly vzduchotechnické jednotky podrobeny četnému výzkumu. Rozbor vzorků, odebraných z nádrže na kondenzát a z chladicího registru, přinesl překvapivě nepříznivé nálezy u 63 % z celkového počtu jednotek
 
K hygienické kontrole vzduchotechnického zařízení patří i vizuální posouzení citlivých míst a problematických zón z hlediska hygieny

Příčina je prostá: Nezbytnost pravidelné údržby ZÚV se prostě podcenila. Právě každodenní návyk na používání klimatizace stejně jako i chladničky v bytě, vedl k přehlížení rizik, která se při mnohaletém používání bez údržby mohla vyskytnout.

Jak zajistit bezvadný provoz z hlediska hygieny prostředí

Směrnice VDI 6022 stanoví rozsah prací, nezbytných v SRN při údržbě a kontrolách zařízení a jednotek na úpravu vzduchu - s vlhčením vzduchu i bez něho. Údržbu smí provádět pouze ten, kdo absolvuje příslušné školení kategorie B (viz. předpis VDI 6022) s úspěšnou závěrečnou zkouškou, hygienické kontroly pak jen úspěšný absolvent, odborně vyškolený podle kategorie A . Směrnice platí pro místnosti a pobytové zóny v budovách, v nichž lidé pobývají celkem déle než 30 dní v roce nebo déle než 2 hodiny pravidelně každý den.

K hygienické kontrole patří vizuální prohlídka takových míst a částí zařízení na úpravu vzduchu, která lze označit z hlediska hygieny za citlivá a problematická. Musí se při tom zjišťovat případný výskyt nečistot, vápenatých usazenin, poškození jednotlivých částí nebo také roznášení vláken. V dalším průběhu hygienické kontroly se z povrchů odebírají vzorky pro mikrobiologický rozbor (tzv. kontaktní kultury). Obsahuje- li zařízení také vlhčení vzduchu s cirkulací vody, provádí se i rozbor vzorků vody.

Ale jak je třeba k těmto záležitostem přistupovat u různých druhů klimatizačních zařízení a míst jejich výskytu?

K zajištění optimální hygieny provozu je třeba, aby byl k zařízení dobrý přístup

Jak u mobilního, tak u stacionárního klimatizačního zařízení je nejdůležitější podmínkou bezpečného dodržení hygieny jeho pravidelná údržba a čištění. Během stanovené periody by se měl, v souladu s provozními pokyny výrobce, vyměnit také prachový filtr, aby se zabránilo vnikání hrubého prachu do klimatizovaného prostoru.

Tak třeba přístup ke klimatizačnímu zařízení umístěnému v motorové skříni vozidla je (podle vyjádření pracovníka Institutu hygieny z Geisenkirchenu) pro laika problematický a často jen obtížně řešitelný. Při likvidaci případných mikrobiologických nečistot si zde pak vypomáhá pouhým vstříknutím dezinfekce. K ohrožení může dojít většinou tehdy, když se sejde několik nepříznivých faktorů. Například - byla-li zanedbána údržba a došlo k výskytu plísní v nádrži na kondenzát u chladiče. Ty by potom mohly proniknout i do vnitřního prostoru dopravního prostředku, což by (zvláště u přítomných osob s omezenou funkcí imunitního systému nebo trpících alergií) mohlo vést ke zdravotním problémům.

U lokálních klimajednotek ("mono-split") určených pro soukromé uživatele je nebezpečí vzniku hygienických závad jen malé, jsou-li ovšem dodržovány předepsané intervaly údržby. Také u nich je důležitá pravidelná výměna filtru. Současně by měly být pravidelně kontrolovány a v případě potřeby i vyčištěny výměník chladiče a nádrž na kondenzát. Tato údržba neslouží pouze hygieně provozu, nýbrž i ochraně samotné jednotky. Čím více znečištěnin pronikne se vzduchem k chladiči, tím nižší bude provozní účinnost jednotky. Biousazenina může ucpat i odtok kondenzátu z nádrže - potom ovšem může kondenzát unikat na jiných, i nepředvídatelných místech. K problémům by zde mohlo docházet především při rozmnožování plísňových kultur, které by pak mohly být přenášeny do vzduchu v místnosti.

Nebezpečí výskytu legionel u jednotek nehrozí

Je důležité konstatovat, že nebezpečí výskytu legionel, jež jsou nyní jinak často středem pozornosti, u jednotek s cirkulací vnitřního vzduchu a bez vlhčení vzduchu nehrozí. Pro kondenzát je totiž přirozené - na rozdíl od čerstvé vody - že žádné legionely neobsahuje a nebezpečí, že by se u takového zařízení mohly vyskytnout, je velmi malé. Jen tehdy, připustíme-li velmi nepravděpodobné uspořádání - například umístění venkovní sací výústky klimajednotky v blízkosti kontaminované chladicí věže - by se do ní mohly legionely dostat z cizího zdroje.


Většina odborných podniků si při běžné každodenní činnosti plně neuvědomuje, že současně s instalací a údržbou klimajednotek mají co do činění i se zdravím lidí
 
Větrací jednotky "Lossnay" (Mitsubishi Electric) umožňují zpětné využití citelného i latentního tepla ze vzduchu a zaručují tím vysokou hospodárnost provozu

Obdobné poměry se vyskytují rovněž u jednotlivých klimatizačních jednotek i u zařízení v provedení "multi-split" v průmyslovém, případně jiném podnikatelském prostředí. Jsou používány hlavně v kancelářských a obchodních prostorách a ordinacích. Rovněž zde platí pro zaměstnavatele (příp. provozovatele obchodních prostor), že musí o instalované zařízení pečovat v souladu se současnou úrovní techniky tak, aby nemohlo ohrožovat zdraví přítomných osob. Také pro tyto účely platí (v SRN) směrnice VDI 6022 tím, že stanoví odpovídající intervaly kontrol. Například takový chladič má být zkontrolován jednou za 3 měsíce.

Ať již se jedná o místního technika či o zkušený a odborně vyškolený personál údržby - provádí zde jednoduchou vizuální kontrolu. Jen tehdy, když jsou intervaly údržby předepsány jednou za půl roku nebo jednou za rok, by ji měli provádět externí pracovníci odborného podniku. Podle zkušeností z provozu mohou vznikat problémy zejména tehdy, když za provozu dochází k nějakým dočasným větším zásahům do klimatizovaných prostor. Vybrané části klimatizačního zařízení by například měly být neodkladně zkontrolovány, případně vyčištěny a dezinfikovány při provádění stavebních prací v budově nebo při jiném výrazném výskytu nečistot. I nevhodně umístěné sací výústky v místnosti by mohly zapříčinit šíření nejrůznější zátěže. Tak třeba klimajednotka umístěná přímo nad nádobou s květinami bez řádné péče z ní bude za nepříznivých podmínek nasávat spóry plísní. Ty se mohou v jednotce hromadit a následně být ventilátorem dopravovány do místnosti.

Kontrola jednotek s cirkulací vnitřního vzduchu

Aby některé hygienické nedostatky nemohly být příčinou vzniku dlouhodobých problémů, stanoví předpisy v SRN hygienickou kontrolu i u lokálních klimajednotek bez vlhčení vzduchu. Jednou za tři roky se při ní na vybraných místech musí odebrat vzorky kultur z usazenin, které se pak podrobí mikrobiologickému rozboru.

A jak se provádí tato hygienická kontrola na místech, kde se vyskytuje třeba i několik set takových jednotek - například v hotelích nebo velkých administrativních budovách? Pokud jsou typy jednotek stejné, tak v místech s 20 a více jednotkami připouští předpisy v SRN pouze namátkové kontroly.

Tyto práce však mohou provádět pouze odborné podniky, jejichž pracovníci absolvovali školení o hygieně provozu (typu A ). Příslušná školení celostátně organizují renomovaní dodavatelé klimatizačních zařízení, společně s odbornými partnery. Školení přináší účastníkům nejen informace o správném způsobu dodržování speciálních - i když někdy jednoduchých - podmínek zabezpečení hygienického provozu u dodávaných výrobků, nýbrž může je i získat pro dlouhodobou obchodní spolupráci. Samotní provozovatelé (účastníci školení) nejsou o svých povinnostech, týkajících se zajištění hygienického provozu klimatizačního zařízení, obvykle informováni, a tak zde mohou být uzavírány i jednoduché smlouvy o provádění externí údržby. Z nich později mohou vznikat další smluvní ujednání, třeba o trvalé přítomnosti odborné firmy v objektu nebo o provádění oprav či zakázek týkajících se údržby na jiném místě. Na školení si zúčastněné firmy současně uvědomí, že vlastně denně mají co do činění i s péčí o zdraví lidí.

Vzduchotechnické jednotky "Lossnay" požadavky splňují

Jak bývá u vzduchotechnických jednotek s cirkulací vnitřního vzduchu zajištěna dodávka potřebného a zákonem předepsaného podílu čerstvého vzduchu do místností? U velkých zařízení pro obchodní a kancelářské objekty se podíl čerstvého vzduchu obvykle nastavuje pomocí centrální jednotky. Pro menší obchody a kanceláře se například nabízí větrací jednotka "Lossnay", která je schopná zpětně využívat citelné i latentní teplo obsažené ve vzduchu, a tím je i zárukou vysoké hospodárnosti provozu. Obecně platí, že v SRN lze používat výhradně jednotky, splňující požadavky předpisů VDI 6022.

Provozovatelé obvykle nejsou informováni o povinnostech týkajících se hygieny provozu

Nová větrací jednotka "Lossnay" byla po stránce hygieny provozu přezkoušena a splňuje cíle stanovené v platných předpisech. Napomáhá tomu jednak ochrana samotné jednotky pomocí filtru F7, jednak předepsané kontrolní prohlídky. Určené konstrukční prvky jednotky by také měly být pravidelně vyměňovány. Toto technické řešení je nové. A by bylo možné provést kompletní rozbor mezních provozních vlastností jednotky, jsou k němu průběžně plošně shromažďovány i externí odborné posudky. Nasazení v praxi například ukáže, jak často - v jakých časových intervalech - je nutná výměna výměníku tepla. Za tím účelem budou za provozu pravidelně odebírány a zkoumány vzorky. Dokud nebudou vyhodnoceny výsledky těchto zkoušek, měl by být výměník kontrolován nejméně jednou za tři měsíce a vyměňován jednou za rok.

Účinnost zpětné výměny tepla a vlhkosti je u jednotky uváděna 81 %. Díky tomu lze snížit celkovou potřebu tepelné energie a tedy i náklady na celé klimatizační zařízení. Jednotku lze také zahrnout do systému řízení provozu v budově.

Pravidelná údržba je vždy důležitá, protože jen tak je po celou dobu provozu jednotky možné zajistit i splnění všech požadavků z hlediska hygieny.

Zvláštní případ nastane, když je u jednotek s cirkulací vnitřního vzduchu zajišťován přívod čerstvého venkovního vzduchu pomocí centrální větrací jednotky. V tomto případě platí pro jednotky také předpisy vztahující se na vzduchotechnické soustavy s přívodem čerstvého vzduchu. Při dodatečném připojování k centrální jednotce je tedy nutné nejprve přesně zjistit, kterých jednotek se to týká. Vzniknou tím na ně i přísnější požadavky - například na vybavení vzduchovým filtrem a na intenzivnější údržbu.

Závěr

Většina odborných podniků si při běžné každodenní činnosti plně neuvědomuje, že současně s instalací a údržbou klimajednotek je předmětem jejich činnosti také zdraví lidí. Celé spektrum požadavků, které je nutné plnit pro zajištění hygieny provozu vzduchotechnických zařízení a jednotek, je v SRN přehledně obsaženo v VDI 6022. Předpokladem pro zajištění odpovídající údržby je i absolvování školení zaměřeného na hygienu provozu. Školení organizují příslušné školicí instituce, ale také výrobci ve spolupráci s renomovanými partnery. V praxi není příliš známý ani požadavek předpisů, aby byla prováděna pravidelná údržba také u decentrálních větracích jednotek.

Dobrým doplňkem klimatizačního zařízení s cirkulací vnitřního vzduchu jsou větrací jednotky "Lossnay", které umožňují zajistit i často požadovanou dodávku čerstvého větracího vzduchu do budovy.

English Synopsis
Hygiene of operating air conditioning equipment

For both mobile and stationary air conditioning equipment it is the most important condition of safe hygiene compliance its regular maintenance and cleaning. During the specified period should be in accordance with operating instructions of the manufacturer, replaced the dust filter.

 
 
Reklama