Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Za cenu televize získáte čerstvý vzduch a snížíte riziko koronaviru na minimum

V boji s koronavirem platí rčení, že čistý vzduch je půl zdraví. V létě to bylo jednoduché, stačilo otevřít okno, ale co dělat s přicházejícími chladnými dny? Řešením je řízené větrání pomocí větrací jednotky, přičemž náklady na její pořízení nevyjdou na víc než běžný televizor.

Proč je větrání tak důležité? Koronavirus se přenáší dotykem a kapénkami. Proti tomu nás obstojně chrání sociální odstup a roušky. Odborníci ale stále častěji mluví o tom, že velký vliv na přenos má šíření viru aerosolem ‒ ten vytváří každý z nás dýcháním nebo mluvením, ve vzduchu přitom zůstává i několik hodin.

V každodenním životě bychom se měli víc soustředit na větrání a méně na neustálé dezinfikování rukou a ploch,“ radí virolog Christian Drosten z Institutu Roberta Kocha v Berlíně.

Větrat v zimě okny je ale nepohodlné a také doslova vyhazováním tepla z domu. Navíc větrání okny nezajistí tak kvalitní výměnu vzduchu jako soustavné řízené větrání.

Větrat se dá i jinak než oknem

Moderní domy bývají už běžně vybavené vhodnou technologií pro větrání, ale ani ve starší zástavbě nemusíte být odkázaní jenom na otevřená okna.

VLR 70 L Trend EU
VLR 70 L Trend EU

Existují chytrá řešení pro stávající budovy, která se jednoduše instalují do obvodové stěny a nepotřebují žádné další potrubí,“ říká David Šafránek, vedoucí technického oddělení firmy STIEBEL ELTRON, která se specializuje na vytápění, chlazení a větrání pomocí obnovitelných zdrojů energie.

Takové řešení představuje decentrální větrací jednotka VLR 70 L Trend EU. Jednotka zajišťuje rekuperaci tepla, kdy zachycuje velkou část hodnotné tepelné energie obsažené v odpadním vzduchu a vrací ji zpět do čerstvého přiváděného vzduchu. Dovolit si ji může téměř každá domácnost, její cena je okolo deseti tisíc korun.
Podrobné tipy a triky pro montáž najdete v instalačním videu.

Rekonstruujete nebo stavíte? Řešte větrání hned

VRC-W 400
VRC-W 400

Při rekonstrukcích nebo výstavbě nových budov se používají větrací systémy, které zajišťují výměnu vzduchu v celé budově nebo bytové jednotce. Speciálně pro prostorné byty a rodinné domy nebo menší komerční prostory bylo vyvinuto centrální větrací zařízení VRC-W 400. Jediná jednotka zásobuje čerstvým vzduchem prostory až do 350 čtverečních metrů.

Tady už jde o vyšší investici, nikoli ale nedostupnou ‒ zhruba okolo sto tisíc korun za kompletní systém. Brzy se ale vyplatí, protože tento systém dokáže získávat zpět z odpadního vzduchu až 93 % tepelné energie.

Ventilační jednotky prospívají zdraví

Simulace ukazují, že šíření aerosolových částic a tedy i viru ovlivňuje vlhkost vzduchu. V sušším vzduchu (pod 30 % vlhkosti) se částice přenášejí více než ve vzduchu s vlhkostí šedesát procent a vyšší. Zařízení pro řízené větrání udržují optimální vlhkost okolo 40–50 %.

Ventilační jednotky se liší od klimatizací právě tím, že zajišťují výměnu vydýchaného vzduchu za čerstvý venkovní (zatímco klimatizace vzduch jenom ochlazují), což znamená, že „ředí“ aerosol v místnosti ‒ a snižují tak obecně riziko virové nákazy, nikoli jen proti koronaviru.

Řízené větrání chrání i před jinými zdravotními problémy ‒ zbavuje domácnosti plísní, což uvítají alergici a astmatici, a pomocí speciálních filtrů snižují na minimum i koncentraci pylů, které v sezóně mohou alergiky trápit.


STIEBEL ELTRON spol. s r.o.
logo STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

STIEBEL ELTRON nabízí technicky vyspělé produkty, které splňují nároky na ekologický i ekonomický provoz v oblasti elektrického ohřevu vody a vytápění, tepelných čerpadel a větracích systémů.