Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplovzdušné vytápění, větrání systémem rekuperace a zvlhčovací jednotkou

Rekuperační jednotka slouží ke snížení tepelných ztrát, které vznikají při klasickém větrání.

Systém rekuperace vzduchu je zvláštní a progresivní způsob větrání, při kterém odcházející vzduch předává ve výměníku teplo čerstvému vzduchu přicházejícímu zvenčí. Za velké zimy pak stačí „doohřát" vzduch například solárními kolektory, elektrickým přímotopem nebo krbem na dřevo. Následně je potřeba ohřátý vzduch přivlhčit na požadovanou relativní vlhkost, tak aby byla neustále zajištěna nejenom tepelná ale i vlhkostní pohoda v interiér nízkoenergetického či pasivního domu.

Proto se do objektů montuje systém řízeného větrání s rekuperací tepla doplněný o zvlhčovací jednotku. Potrubí, flexihadice nebo ploché kanály se zabudují do mezistěn, pohledů nebo instalačních šachet a po dokončení jsou skryté, tedy opticky neruší prostor. Pouze v technické místnosti nízkoenergetického či pasivního domu vystupují tyto rozvody k rekuperační jednotce.

V kuchyních, záchodech a koupelnách jsou instalovány odtahové vyústky, ze kterých je výše uvedeným vedením odsáván vlhký, znečištěný nebo spotřebovaný vzduch směrem k rekuperační jednotce za pomocí odtahového ventilátoru. Zde tento teplý vzduch předá teplo prostřednictvím výměníku studenému čerstvému vzduchu, který je nasáván jednotkou zvenčí. Čerstvý vzduch je předehříván na cca 18 °C i v největších mrazech. Systémem vytápění je tento předehřátý vzduch ohříván na konečnou požadovanou teplotu v interiéru. Takto ohřátý vzduch prochází zvlhčovací jednotkou, kde je teplý vzduch přivlhčen na požadovanou relativní vlhkost v rozsahu 40–60 %.

Ohřátý čerstvý, zvlhčený vzduch je distribuován do jednotlivých obytných místností, kde záleží na příjemném vnitřním prostředí (obývací pokoje, dětské pokoje a ložnice).

Rekuperační jednotka neobsahuje jen výměník tepla, ventilátor odtahu a ventilátor čerstvého vzduchu, ale filtry a zvlhčovací jednotku. Filtr čerstvého vzduchu a filtr odtahovaného vzduchu. Filtry slouží k ochraně výměníku a přívodního potrubí před znečištěním. V dodávce je možné objednat i protipylové filtry, které jsou vítány zejména alergiky. V případě obtížných pachů z venkovního prostředí je možné předřadit filtr s aktivním uhlím, který pachy odstraní. V případě zvlhčovačů vzduchu se vřazuje do systému teplovzdušného vytápění vzduchu za rekuperační jednotku na výstup teplého vzduchu z jednotky směrem do obytného prostoru patentovaná zvlhčovací jednotka AIR – C 250 nebo AIR – C 500 od společnosti Merlin – Technology, GmBH.

Vlhkost vzduchu vnitřního prostředí závisí na vlhkosti ve venkovním prostředí, technologických nebo jiných zdrojích v budově a také počtu obyvatelů v domě. Optimální mikroklima se stanoví z příjemné pokojové teploty, jakož i správného podílu relativní vlhkosti vzduchu.

Ilustrativní schéma vřazení zvlhčovací jednotky
Ilustrativní schéma vřazení zvlhčovací jednotky

Doporučené hodnoty jsou v rozmezí 40–60 % relativní vlhkosti. Vlhkost je sice člověkem mnohem méně pociťována než teplota, ale i tak může být nepříznivě ovlivněn zdravotní stav jedince.

V zimním období dochází při vytápění k poklesu relativní vlhkosti na 20 % a méně. Tehdy i u zdravých jedinců dochází k intenzivnějšímu vysoušení sliznic např. očí, horních cest dýchacích, k poklesu jejich ochranné funkce a zvyšování možnosti průniku některých škodlivých látek až do dolních cest dýchacích. Snižuje se odolnost vůči nachlazení a různým virovým onemocněním. Nejvíce citlivé na změny vlhkosti v interiéru jsou malé děti. Špatně se jim v noci spí, neustále se budí. Újmu utrpí nejenom zdraví lidí, ale také zařízení budovy. Vlivem nízké vlhkosti může docházet až k poškození dřevěných masivních interiérů, poškození zařízení (dřevěné podlahy, nábytek, obrazy apod.).

Příliš nízká relativní vlhkost vzduchu vede k výraznému vzniku elektrostatického náboje a jeho nepříznivých výbojů.

Jak zvlhčovací zařízení AIR – C 250 / 500 v praxi pracuje?

Zvlhčovací jednotka pracuje na principu přirozeného odpařování a dává stálou relativní vlhkost nastavitelnou v libovolném rozsahu mezi 40 a 60 % v přiváděném vzduchu. Jednotka pracuje plně automaticky, vlhkost vzduchu na výstupu zařízení je hlídána elektronicky. Převlhčení vzduchu v uzavřeném prostoru je vyloučené.

Zvlhčovací jednotka AIR – C 250 je dimenzovaná pro nejvyšší možný provozní průtok vzduchu 250 m3/hod a jednotka AIR – C 500 je konstruovaná pro max. objem vzduchu 500 m3/hod.

Zvlhčovací vana je napájena pitnou vodou z centrálního rozvodu vodovodního řádu. Ve vaně je podle odpařovacího výkonu 2,5 litru vody u AIR – C 250, nebo u AIR – C 500 až max. 15 litrů vody, která je nepřetržitě automaticky vyměňována. Max. stav hladiny vody v zásobníku je omezen plovákovým spínačem a mechanickým pojistným přepadem. Voda ve vaně je trvale díky UV lampě dezinfikována, kde UV trubice celou vanu a plochu výparníku plně prosvítí.

UV trubice má světelný výkon 4,3 Watt při 253,7 nm. Z bezpečnostních důvodů je UV trubice hlídána prostřednictvím UV–diody. Díky této kontrole může být výpadek, znečištění na dezinfekční jednotce zjištěn. Při příliš malém výkonu zařízení je voda odčerpána a oznámena signalizace poruchy. Zvlhčovací jednotka je při poruše na UV trubici automaticky vyřazena z provozu.

Filtr pro zachycení nečistot z pitné vody na vodovodním řádu, který se instaluje při montáži před zvlhčovací jednotkou, je součástí dodávky.

Nedosahuje-li relativní vlhkost vzduchu po dobu 24 hod. nastavené požadované hodnoty o více než 25 %, bude voda z vany odčerpána a jednotka signalizuje hlášení poruchy a čeká na zásah obsluhy.

Regulace vlhkosti

Vlhkost vzduchu je upravována díky orosenému povrchu lamelového rotoru popř. podle množství výšky hladiny vody ve vaně. Při zvýšení hladiny vody ve vaně se smočí lamely rotoru hlouběji do vody, tím je zvětšena plocha povrchu pro odpařování lopatkového lamelového rotoru. Takto přijímá proudící vzduch vlhkost z lamelového rotoru, který je na požadovanou stálou vlhkost nastaven. Nastavená relativní vlhkost je však zregulována, přepočtena na příslušnou absolutní vlhkost při 21 °C, a potom upravena. Celý proces zvlhčování proudu vzduchu je neustále monitorován senzory pro snímání vlhkosti na vstupu i výstupu ze zařízení.

Tab. 1: technická data zvlhčovacích jednotek Merlin AIR – C 250 / AIR – C 500
AIR – C 250AIR – C 500
Objem proudu vzduchu[m3/hod.]max. 250max. 500
Tlakové ztráty[Pa]max. 80max. 30
Pracovní rozsah zvlhčování[%]40–6040–60
Pracovní rozsah teplot[°C]15–2515–25
Výkon odpařování[l/hod.]max. 2max. 4
Obměna vody (v závislosti na tvrdosti)  [l/den]1–102–30
Připojení na el.proud[V/Hz]230 / 50230 / 50
Příkon (bez topných registrů)[W]100100
Připojení na vzduchotechniku[mm]Ø 160Ø 250
Připojení na vodu[Coul]¾¾
Tlak vody na vstupu min/max.[Mpa]0,35–0,70,35–0,7
Teplota vody na vstupu min/max[°C]8–308–30
Montáž na stěnu
Hmotnost bez náplně[kg]25 / 2846 / 61
Ochrana (montáž na stěnu)[IP]2020
Celkový příkon[W]1 4001 400
Výkon topného registru[W]1 3001 300
Topný registr typ PTC

Drekoma
logo Drekoma

DREKOMA - výhradní dovozce vlhkoměrů a zvlhčovacích systémů firmy MERLIN Technology GmbH. Úprava a demineralizace vody - reverzní osmoza,obchodní a zprostředkovatelská činnost, dřevařské stroje a zařízení, zpracování znaleckých posudků v oboru.