Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Instalace zvlhčovací jednotky v novostavbě rodinného domu

Zvlhčovací jednotka byla instalována firmou Drekoma ve zděném rodinném domě u Českých Budějovic. Moderní rodinný dům je vybaven tepelným čerpadlem a větráním prostřednictvím rekuperace s centrálním ovládáním zařízení v technické místnosti.

Počátkem února letošního roku jsme zaznamenali poptávku po zvlhčovači vzduchu pro objekt novostavby rodinného domu. Na poptávku jsme zákazníkovi zareagovali nabídkou technického řešení a cenovou nabídkou. Jednalo se o zděný rodinný dům postavený v lokalitě Českých Budějovic. Vzhledem k tomu, že se jednalo o moderní rodinný dům se sofistikovanými systémy vytápění tepelným čerpadlem, větrání prostřednictvím rekuperace s centrálním ovládáním zařízení v technické místnosti. Navržení zvlhčovací jednotky bylo rovněž v duchu vyspělých technologií. Již žádné „malé, nedostatečně výkonné pokojové zvlhčovače“! S těmi měl již zákazník svou vlastní zkušenost, kterou nechtěl již opakovat.

Zákazník, bydlel v novostavbě rodinného domu spokojený a šťastný jen krátce než přišla zima a první topná sezóna. Veškerá technika instalovaná v domě pracovala správně, zákazník měl v domě teplo, čerstvý vzduch s dostatkem kyslíku, ale k pohodě v rodinném domě něco stále chybělo. Relativní vlhkost v průběhu topné sezóny klesala ke 20%, což je velmi málo a subjektivně tuto nízkou relativní vlhkost na sobě člověk pociťuje při dlouhodobém pobytu v takovém prostředí. Špatně se dýchá, v noci se špatně spí i v méně vytápěných ložnicích a dětských pokojích. Malé děti reagují na nízkou relativní vlhkost ještě citlivěji a pobyt v novém domě rodičům vůbec nezpříjemňovali, celé noci proplakaly a nespaly. Tak jako každý z nás se chce doma cítit příjemně a spokojeně, musel náš zákazník tuto situaci řešit.

Během jednoho týdne od odsouhlasení technického řešení a cenové nabídky byla provedena instalace zvlhčovací jednotky AIR C 500 do technické místnosti. Montáž zvlhčovače provedla odborná firma, která realizovala v domě veškeré systémy vytápění a větrání.

Zvlhčovací jednotka Merlin byla, pod odborným dohledem Ing. Harazíma z firmy DREKOMA (obchodní zastoupení společnosti Merlin Technology G.m.b.H. Ried im Innkreis z Rakouska na českém a slovenském trhu), nainstalována společností ADAN - úspory energie, s.r.o. Praha do systému teplovzdušného vytápění přímo za jednotku rekuperace vzduchu. Ihned po prvních několika dnech provozu systému vytápění včetně zvlhčovací jednotky se relativní vlhkost stabilizovala na nastavených, požadovaných procentech vlhkosti. Celý dům se vlhkostně stabilizoval. Veškeré problémy způsobené nízkou relativní vlhkostí v rodinném domě ustaly. Děti klidně spaly a rodina se ve svém novém domě cítila spokojeně a naprosto šťastně.

Co uvést na závěr? Oslovte nás ,víme kudy vede Vaše cesta k prostředí, ve kterém budete se cítit spokojeně, bude prospěšné Vašemu zdraví!

 
Výchozí stav před montáží zvlhčovací jednotky AIR C 500
Výchozí stav před montáží 1
Výchozí stav před montáží zvlhčovací jednotky AIR C 500
Výchozí stav před montáží 2
 
Úpravy před samotným nástupem na montáž
Úpravy před samotným nástupem na montáž
Po montáži zvlhčovací jednotky AIR C 500
Po montáži zvlhčovací jednotky AIR C 500
 

Ing. Vladimír Harazím, CSc - DREKOMA
ADAN - úspory energie, s.r.o.


Drekoma
logo Drekoma

DREKOMA - výhradní dovozce vlhkoměrů a zvlhčovacích systémů firmy MERLIN Technology GmbH. Úprava a demineralizace vody - reverzní osmoza,obchodní a zprostředkovatelská činnost, dřevařské stroje a zařízení, zpracování znaleckých posudků v oboru.