Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové kompaktní větrací jednotky s rekuperací tepla DUPLEX 250 Easy a DUPLEX 300 Easy

Nová kompaktní rekuperační jednotka DUPLEX Easy je zařízení splňující nejnáročnější požadavky. Je určena pro komfortní větrání ve všech typech bytových a veřejných budov, zejména je vhodná pro nízkoenergetické a pasivní domy nebo byty bytových domů s decentralizovanými větracími systémy. Nová řada nabízí dvě velikosti jednotek o nominálním průtoku 250 m3/h a 300 m3/h.

Atrea DUPLEX 250 Easy
DUPLEX 250 Easy
Atrea DUPLEX 300 Easy
DUPLEX 300 Easy

 

Plášť jednotek je zhotoven z materiálu šetrného k životnímu prostředí typu EPP (expandovaný polypropylen), který se rovněž vyznačuje minimální nasákavosti vlhkosti a stabilitou v širokém pásmu teplot.

Volné oběžné kolo s dozadu zahnutými lopatkami
Volné oběžné kolo s dozadu zahnutými lopatkami
Snadná výměna filtrů
Snadná výměna filtrů
Ukázka podstropní, parapetní a podlahové instalace
Ukázka podstropní, parapetní a podlahové instalace

V této skříni je vestavěn špičkový vířivý protiproudý rekuperační výměník z plastu (účinnost až 93 %) patentované technologie společnosti ATREA, dva nejmodernější ventilátory typu volného oběžného kola s elektronickým EC řízením od renomovaného německého výrobce ebm-papst s velmi nízkou spotřebou a provozními náklady (při max. výkonu je spotřeba jednotky srovnatelná s klasickou žárovkou nebo LCD televizí).

Filtraci přívodního i odpadního vzduchu před vstupem do rekuperačního výměníku zajišťuje tkanina třídy G4 nebo F7. Filtry jsou velmi důležitým prvkem konceptu DUPLEX Easy a zajišťují přívod čistého vzduchu bez prachu a pylu. Třídu filtrace je možné zvolit dle podmínek provozu a zátěže. Filtr odpadního vzduchu chrání rekuperační výměník před znečištěním a prodlužuje dobu bez údržby. Výměna je velice jednoduchá a časově i finančně nenáročná.

Jednotka DUPLEX Easy díky nízké hmotnosti a malým rozměrům (výška jednotky při podstropní poloze je pouhých 280 mm!) vyžaduje minimální instalační prostor – např. dutinu sníženého podhledu.

Univerzální konstrukce pláště poskytuje vysokou variabilitu provedení, stejnou jednotku je možné instalovat v 5 různých polohách (2 parapetní, 2 podstropní a 1 podlahová). Spádování odvodu kondenzátu je vyřešeno uvnitř zařízení, což odstraňuje nutnosti viditelného sklonu jednotky.

Díky promyšlené konstrukci a umístění integrovaných čidel je možná snadná změna orientace směru proudění vzduchu na stavbě. Vývody kondenzátu jsou u jednotek DUPLEX Easy připraveny pro všechna provedení jednotky. Napojovací hrdla jsou kruhová pro připojení pružných nebo pevných potrubí s potlačením tepelných mostů.

Směr proudění vzduchu je možné upravit během montáže, Atrea Duplex EasySměr proudění vzduchu je možné upravit během montážeSměr proudění vzduchu je možné upravit během montáže
 

Jednou z dalších předností jednotek je automaticky řízená klapka by-passu. Obtok rekuperačního výměníku pomocí by-passové klapky s nejkvalitnějším servopohonem BELIMO umožňuje přívod venkovního vzduchu v letním období bez předehřevu a tak zvyšuje tepelnou pohodu ve vnitřním prostředí.

Atrea Duplex Easy, Ovladač CPA s dotykovým displejem
Ovladač CPA s dotykovým displejem

Ovládání jednotky DUPLEX Easy je bezkonkurenční na trhu. V základní výbavě jednotky je obsažen digitální regulátor s dotykovým displejem.

Standardně dotykový ovladač obsahuje vstupy pro připojení čidel kvality vzduchu nebo vlhkosti, vstupy pro vyšší výkon větrání z koupelen, toalet a kuchyní. A dále výstupy pro uzavírací klapku a řízení elektrických předehřívačů a dohřívačů. Ovládání nabízí nadstandardní funkce obvykle dostupné pouze pro větrací jednotky nejvyšších cenových kategorií.

Nezapomínáme ani na estetickou stránku věci. Kryt regulátoru si zvolte podle barevného provedení interiéru. Pokud se za nějaký čas rozhodnete pro zásadní změnu designu interiéru, změňte i barvu krytu.

 
Atrea Duplex Easy, Alternativní barevné provedení ovladačů CPAAlternativní barevné provedení ovladačů CPAAtrea Duplex Easy, Alternativní barevné provedení ovladačů CPAAlternativní barevné provedení ovladačů CPAAtrea Duplex Easy, Alternativní barevné provedení ovladačů CPAAlternativní barevné provedení ovladačů CPA
Atrea Duplex Easy, Elektrické předehřívač a dohřívače s integrovanou regulací a PTC články
Elektrické předehřívač a dohřívače s integrovanou regulací a PTC články

V případě potřeby předehřevu venkovního nebo dohřevu přívodního vzduchu je možné do potrubí nainstalovat a k jednotce připojit elektrické předehřívače a dohřívače EPO-PTC s integrovanou regulací na požadovanou teplotu vzduchu, vestavěnými ochrannými prvky a v neposlední řadě se servisním otvorem pro snadné čištění filtrační mřížky, která je rovněž součástí ohřívače. Díky nízké povrchové teplotě PTC článků je eliminováno tzv. přepalování vzduchu. Ohřívač tak přispívá k vytvoření komfortního a hygienicky nezávadného vnitřního prostředí.

Hlavní přednosti DUPLEX Easy

  • Nominální průtoky 250 a 300 m3/h
  • Kompaktní rozměry (výška pouze 280 mm)
  • Vysoce účinná rekuperace tepla – až 93 %
  • Nejvyšší možná kvalita komponent (EC motory ebm-papst, servopohony Belimo)
  • Integrovaný automatický by-pass
  • Jednoduchá výměna filtrů
  • Volitelná třída filtrace (G4, F7)
  • Odnímatelné víko pro snadnou údržbu vnitřních dílů
  • 5 různých montážních poloh
  • Automatický nebo ruční režim větrání
  • Externí spínače (WC, koupelna)
  • Analogový vstup 0–10 V pro čidla kvality vzduchu (např. CO2, RH)
  • Možnost externího předehřevu a dohřevu vzduchu
  • Automatická protimrazová ochrana výměníku
  • Řízení uzavíracích klapek
  • Týdenní program
  • Režim párty a dovolená
  • Signalizace výměny filtrů
  • Nastavení min. a max. průtoku

Při výběru větrací jednotky Vám povede ruku spolehlivý a propracovaný návrhový program DUPLEX, který je možné bezplatně stáhnout na stránkách www.atrea.cz a který bude v nejbližší době rozšířen právě o návrh této moderní malé rekuperační jednotky.

Obrazovka z návrhového programu DUPLEXAtrea Duplex Easy, Obrazovka z návrhového programu DUPLEXObrazovka z návrhového programu DUPLEXObrazovky z návrhového programu DUPLEX

ATREA s.r.o.
logo ATREA s.r.o.

Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku 1990 snižování energetické náročnosti provozu vzduchotechnických zařízení, hlavně uplatněním moderních rekuperačních výměníků, dokonalé vestavěné regulace a postupný přechod na plně ...