Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Netěsnost kruhového a čtyřhranného potrubí z pohledu výrobce

S dramatickým nárůstem cen energií se stále větší důraz klade na kvalitu a těsnost vzduchotechnických rozvodů.

Ohřátý nebo naopak ochlazený vzduch rozhodně nemůže v dnešní době unikat netěsností v potrubních rozvodech. Je dobře, že si tento problém uvědomují i výrobci potrubí a nechají si své produkty otestovat v autorizované zkušebně.

Jedné ze zkoušek ve Strojírenském zkušebním ústavu v Jablonci nad Nisou jsem se mohl zúčastnit za naši firmu, které dodávala ústavu zařízení P.A.N.D.A.  Kompletní systém P.A.N.D.A. dokáže otestovat vzorky potrubí přesně ve shodě s platnou legislativou (ČSN EN 12237 a ČSN EN 1507) a to na přetlak i podtlak navíc s volbou pro různé hodnoty testovacího tlaku. Výsledkem je pak zatřídění potrubí do tříd dle normy (A,B, C nebo D).

U těchto konkrétních zkoušek byl navíc u čtyřhranného potrubí měřen i průhyb potrubí. Současně bylo provedeno i zviditelnění míst úniku, které mohou pomoci výrobci odstranit případná problematická místa.

Více informací


AIRFLOW Lufttechnik GmbH, organizační složka Praha
logo AIRFLOW Lufttechnik GmbH, organizační složka Praha

Designové ventilátory ICON, přístroje pro VZT: anemometry, mikromanometry, Prandtlovy sondy, teploměry a termočlánková čidla, vlhkoměry, zvukoměry, ProHood, měření CO₂, MaR: čidla, snímače, převodníky. Odborná školení VZT. Servis a kalibrace.

 
 
Reklama