Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak snížit koncentraci virů v místnosti? Použijte decentrální rekuperaci

Při mluvení a dýchání se do vzduchu v podobě kapének či aerosolu uvolňují viry, které v místnosti zůstávají i několik hodin. Pokud chcete dýchat vzduch bez bacilů, je potřeba správně větrat.

Správné manuální větrání

Abyste doma měli zdravé klima, měli byste 3krát až 4krát denně větrat zcela otevřenými okny. Tak dojde k nejlepší možné výměně vzduchu. Pro mimořádně rychlou výměnu se doporučuje větrání křížové, kdy jsou otevřena okna nebo dveře naproti sobě. Jenže tímto způsobem z místnosti v zimě odchází drahocenné teplo a v létě dovnitř vniká horký vzduch.

Decentrální rekuperace přivádí čerstvý čistý vzduch a neplýtvá teplem

O optimální větrání se postará moderní vzduchotechnické vybavení s minimální tepelnou ztrátou. Decentrální neboli pokojová rekuperace přivádí čerstvý a přes filtry pročištěný vzduch do místnosti a odvádí z ní vzduch znečištěný.

Decentrální rekuperace se od lokální liší tím, že se instaluje do zdi konkrétního pokoje, ve kterém má vzduch čistit. Nevyměňuje ho v celém obytném prostoru, ale pouze v jedné místnosti

Součástí rekuperace je výměník tepla, ve kterém se přiváděný vzduch ohřeje od odváděného, a tak nedochází ke snižování teploty uvnitř místnosti. Díky pravidelné výměně vzduchu dochází k tzv. ředícímu účinku, což znamená, že se snižuje koncentrace virů v místnosti.

Pokojové rekuperace se snadno instalují. Stačí jen připravit otvor do zdi a jednotky zapojit do elektřiny. O pravidelnou výměnu vzduchu se postarají automaticky bez vaší asistence.

Podívejte se na decentrální neboli pokojovou rekuperaci


VENTILÁTORY.cz
logo VENTILÁTORY.cz

Historie obchodu VENTILÁTORY.cz se datuje od roku 2008, kdy byl založen jako malý internetový obchůdek s ventilátory a vzduchotechnikou. Dnes obchod nabízí téměř celý sortiment (ventilátory, rekuperace, stropní ventilátory, vzduchovody, atd.) stále ...

 
 
Reklama