Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Správným nárazovým větráním vyměníte vzduch v místnosti bez energetických ztrát na topení

Správné vnitřní klima pozitivně ovlivňuje lidské zdraví, ale také zabraňuje hromadění vlhkosti a vzniku plísní v domácnosti. Jaké jsou zásady nárazového větrání?

Proč je pravidelné větrání důležité

Díky pravidelnému neboli nucenému větrání se staráte o to, abyste měli doma zdravé prostředí. Vydýchaný vzduch a vysoká koncentrace CO2 mohou vést k bolestem hlavy a nepříjemné únavě. Výměna vzduchu je potřebná nejen pro bystrou mysl, ale také pro odvod škodlivých látek a vlhkosti z místnosti. Pokud byste nevětrali, vysrážená pára (z vaření, mytí, dýchání, pocení...) by zůstávala uvnitř a mohla by vést ke vzniku plísní, což je jeden z příznaků syndromu nemocných budov.

Jak správně větrat?
Nejlepším způsobem je nárazové větrání, které byste měli provádět 3krát až 4krát denně ve dvouhodinových intervalech. Nejúčinnější je větrání křížové, kdy se otevřou okna či dveře ležící proti sobě. Během zimní sezóny při větrání vypněte topení. Průvan rychle vymění vzduch v místnosti, aniž byste ztráceli drahou energii.

Vždy se doporučuje větrat otevřením celého okenního křídla, nikoliv na ventilačku. Pomocí ventilačky nedojde k dostatečné výměně vzduchu, a navíc přijdete o teplo.

Jak často větrat
Jestliže místnost nemá okno, můžete účinnou výměnu vzduchu zařídit pomocí lokální rekuperace, jejíž instalace si vyžaduje pouze otvor v obvodové stěně a blízkost zásuvky.

Přerušované větrání provádějte 3krát až 4krát za den v délce od 5 do 30 minut. Záleží na ročním období a počasí. V zimě se doporučuje krátké větrání při vypnutém topení zhruba 10 až 15 minut, v případě nízkých teplot jen 5 minut. V létě pak 20 až 30 minut.

Podívejte se na lokální rekuperace vzduchu


VENTILÁTORY.cz
logo VENTILÁTORY.cz

Historie obchodu VENTILÁTORY.cz se datuje od roku 2008, kdy byl založen jako malý internetový obchůdek s ventilátory a vzduchotechnikou. Dnes obchod nabízí téměř celý sortiment (ventilátory, rekuperace, stropní ventilátory, vzduchovody, atd.) stále ...

 
 
Reklama