Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proč byste potrubí vzduchotechniky měli opatřit větrací mřížkou?

Potrubím vzduchotechniky odvádíte z domácnosti znečištěný vzduch a přivádíte přes něj vzduch čistý. Víte ale, že se k vám domů může přes potrubí dostat i drobné zvířectvo?

Větrací mřížka by neměla v odvětrávacím systém chybět

Větrací mřížka by měla zakončovat především ventilační otvory, které vedou do exteriéru. Typicky se jedná o potrubí centrální rekuperace, ale také koupelnového a kuchyňského ventilátoru nebo digestoře. Pokud jsou tyto otvory volně přístupné, může jimi do potrubí vlétnout třeba pták.

Nejrizikovější doba je jaro a podzim. Ventilační potrubí je teplým místem, které si ptáci vybírají pro stavbu svých hnízd. Kvůli zablokování potrubí pak dochází ke snížení efektivity odvětrávání. V případě ptáčat navíc hrozí, že se v potrubí odvětrávající digestoř ztratí a nenajdou cestu ven. Vám pak nezbude nic jiného než digestoř rozebrat a následně celou vydezinfikovat.

Stejně tak je nechráněné potrubí skvělým dobrodružstvím třeba pro koťata nebo kuny. Zvířata se mohou v rouře zaseknout a s jejich vyproštěním vám budou muset pomoci hasiči.

Před větším zvířectvem svůj domov ochráníte větrací mřížkou, která se obvykle instaluje na fasádu. Jenže jak se bránit proti drobnému hmyzu, který se přes lamely krycí mřížky jednoduše dostane? V tomto případě je nejlepší sáhnout po odvětrávací mřížce se síťkou proti hmyzu.

Jak často měnit větrací mřížky?

Každá větrací mřížka má svoji životnost. Výměna se doporučuje zhruba po deseti letech používání. Plastové mřížky mohou mít polámané lamely a na kovových je špína, která nejde odstranit. Kromě toho jde i o vzhled mřížky. Pokud máte například bílou mřížku v interiéru, časem zežloutne, což nevypadá dobře.

Podívejte se na výběr větracích mřížek


VENTILÁTORY.cz
logo VENTILÁTORY.cz

Historie obchodu VENTILÁTORY.cz se datuje od roku 2008, kdy byl založen jako malý internetový obchůdek s ventilátory a vzduchotechnikou. Dnes obchod nabízí téměř celý sortiment (ventilátory, rekuperace, stropní ventilátory, vzduchovody, atd.) stále ...

 
 
Reklama