Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaká je ideální vlhkost v bytě?

Kromě CO2 je vlhkost dalším velmi významným faktorem, který ovlivňuje pohodu a komfort lidí žijících ve vnitřním prostředí. Co je to relativní vlhkost a jaké jsou projevy příliš vysoké nebo naopak příliš nízké vlhkosti?

Pojem "absolutní vlhkost"

Absolutní vlhkost vzduchu udává hmotnost vodní páry v jednotce objemu vzduchu. Jednotkou absolutní vlhkosti vzduchu je kg/m3.

Pojem “relativní vlhkost”

Relativní vlhkost neboli RH (z anglického Relative Humidity) je poměr mezi aktuálním množstvím vodní páry obsažené ve vzduchu a největším možným množstvím vodní páry, kterou by vzduch mohl obsahovat při dané teplotě. Relativní vlhkost se tedy vypočítává jako procentuální podíl aktuální absolutní vlhkosti vzduchu ku největší možné absolutní vlhkosti vzduchu při dané teplotě a udává tak se v %.

Například 50 % RH při 5 °C je mnohem menší množství vody nežli 50 % RH při 30 °C, nicméně se stále jedná o 50 % RH ve vztahu k teplotě.

Jaké jsou projevy příliš vysoké nebo naopak příliš nízké vlhkosti vzduchu a řešení takových situací si přečtěte v článku na www.cidla.cz.

Více informací


Protronix s.r.o.
logo Protronix s.r.o.

Zakázkový vývoj a výroba průmyslové elektroniky. Vyrábíme čidla kvality vzduchu, regulátory ohřevu, čidla oxidu uhličitého, relativní vlhkosti, záznamníky oxidu uhličitého a amoniaku, čidla organických látek a kanálová čidla. Dále nabízíme řídící jednotky ...

 
 
Reklama