Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úspora, samočištění a vyhřívaná vana venkovní jednotky – hlavní přednosti nové řady klimatizací QHG-EXTREME od společnosti CARRIER

Nová řada klimatizací QHG je dostupná ve 4 výkonových variantách. Klimatizace QHG mají nově vyvinutý ventilátor venkovní jednotky a vyhřívanou vanu kondenzátu, která zajistí spolehlivý chod i při nízkých venkovních teplotách.

Ekonomický povoz

Nová řada klimatizací QHG je dostupná ve 4 výkonových variantách, kdy nejmenší jednotka má při režimu X-ECO za celou noc spotřebu pouze 1,2 kWh. U všech jednotek této řady je navíc možné zablokovat příkon venkovní jednotky na 50, 75 či 100 %.

Kompresor vybavený invertorem je už v dnešní době naprostá samozřejmost, ale i přesto se povedlo u této řady dosáhnout výrazného zlepšení. Řídící jednotka totiž umožňuje ovládání frekvence kompresoru po 0,6 Hz, čímž dochází k další úspoře energie a současně nedochází přehřívání či přílišnému ochlazení místnosti.

I přes ekonomický provoz se však nemusíte bát, že by jednotka nedokázala rychle vychladit nebo vyhřát místnost na požadovanou teplotu. O zajištění co nejrychlejší tepelné pohody se postarají technologie INTELICool a INTELIHeat.

INTELICool dokáže v režimu chlazení dosáhne teplotu vyfukovaného vzduchu 23 °C za pouhých 40 s a 14 °C již za 90 s. Po zmíněných 90 s již běží kompresor na maximální frekvenci 120 Hz.

INTELIHeat naopak v režimu topení dosáhne teplotu vyfukovaného vzduchu 34,5 °C do 60 s.

Samočistící – Active Clean technologie


Jednotky z řady QHG mají nově vyvinutý ventilátor venkovní jednotky, který je možné roztočit i v opačném směru. To samo o sobě zajistí vyfoukání nečistot z výměníku venkovní jednotky a opětovně zajisti maximálně efektivní provoz jednotky.

Tím však není čištění u konce, protože vnitřní jednotky jsou vybavené funkcí Active Clean. Tato funkce díky automatickému namrazení výměníku vnitřní jednotky, následným rychlým rozmrazením a vysušením výměníku, tím zabraňuje usazení prachu, plísní a mastnoty na výměníku, které mohou způsobit pachy a udržuje výměník v čistotě.

Ovládání jednotek

Jednotky je možné ovládat dálkovým ovladačem, který má nově funkci Wind Avoid Me (nefoukej na mě), která v případě aktivace zabrání proudění studeného vzduchu přímo na Vás. Proto již nemusíte mít obavu ze zablokované krční páteře či nachlazení z ofouknutí studeným vzduchem.


Rychlost ventilátoru vnitřní jednotky je nastavitelná od 1 % do 100 %, ale můžete jí nechat i v režimu AUTO, kde správnou rychlost ventilátoru vybere jednotka za Vás.

Jednotky je po napojení na Wi-Fi samozřejmě možné řídit i pomocí mobilního telefonu a místo si vychladit či vytopit již před Vaším příjezdem.

Vyhřívaná vana kondenzátu venkovních jednotek

V režimu topení v minulosti mohlo dojít k námraze na venkovní jednotce, která mohla způsobit zvýšený hluk jednotky, a i snížit výkon z důvodu dlouhého rozmrzání. To je s novou řadou jednotek již minulostí. Tyto jednotky totiž mají vyhřívanou vanu kondenzátu, která daným komplikacím zabrání a zajistí spolehlivých chod jednotky.


AHI CARRIER CZ s.r.o.
logo AHI CARRIER CZ s.r.o.

Společnost AHI Carrier je součástí koncernu UTC CCS Carrier HVAC Europe, která zabývá se výrobou, dodávkami, pronájmem a servisem chladicí, klimatizační a tepelné techniky pro nejrůznější aplikace.