Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kapilární rohože v projektu Bratislava Business Center

Nevšední technologie do moderní administrativní budovy - tak by se dal jednoduše popsat projekt výstavby kancelářského projektu Bratislava Business Center, které v současné době roste ve slovenské metropoli. Součástí projektu je také unikátní systém chlazení pomocí kapilárních rohoží G-TERM.

Ten je poměrně rozšířený u našich nejbližších sousedů v Německu a Rakousku. Jeho nesporné výhody začínají poznávat také architekti a stavitelé u nás a na Slovensku. „Systém s kapilárními rohožemi poskytuje velmi komfortní prostředí, které splňuje nejvyšší nároky na tepelnou pohodu. Díky tomu, že funguje na principu sálání, vytváří, na rozdíl od konvenčních systémů, naprosto zdravé a bezprašné prostředí vhodné i pro alergiky,“ vypočítává některé z výhod Tomáš Černý, project manager pro kapilární rohože firmy G-TERM. Mezi další výhody patří estetická čistota a možnost využít systém pro chlazení i vytápění prostor.

Kapilární rohože se v Česku uplatnily v několika desítkách rezidenčních i administrativních projektů. Bratislava Business Center je však první velkou realizací na Slovensku. „V administrativním centru BBC instalujeme celkem zhruba 7000 metrů čtverečních kapilárních rohoží o celkovém chladícím výkonu 595 kW,“ říká Tomáš Černý. Systém s kapilárními rohožemi tak bude zajišťovat chlazení všech administrativních prostor.

Kapilární rohože jsou v tomto případě umístěny ve stropních kazetových podhledech firmy Lindner. „Stropní systém se skládá z kovové kazety, černého fleecu a kapilární rohože. Kazety jsou také opatřeny 20 milimetry minerální izolace zatavené do PE folie,“ popisuje technické řešení Tomáš Černý. Projekt Bratislava Business Center by měl být dokončen zhruba do konce srpna roku 2012.



HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...