Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ALFA 95 - alfa a omega vaší ventilace

Společnost 2VV již téměř dvacet let prokazuje své schopnosti na trhu se vzduchovými clonami a větracími jednotkami, kde si vybudovala silnou pozici v rámci celé Evropy. Své zkušenosti a jedinečné know-how přenáší i do neustále se rozvíjejícího trhu energeticky šetrných zařízení, kterými jsou rekuperační jednotky. Díky zkušenostem a nejmodernějšímu vybavení se kvalita i nabídka produktů neustále rozšiřují.

Rekuperační jednotky jsou velmi efektivním nástrojem, který umožňuje větrání bez plýtvání nákladnou tepelnou energií. Tento přístup nejenže šetří Vaše peníze, ale je také velmi šetrný k přírodě a životnímu prostředí. Novinkou pro rok 2014 se stala rekuperační jednotka ALFA 95, která poskytuje profesionální výkon, především v komerčních prostorech s vysokými nároky na výkon a efektivitu.

Jednotka ALFA 95 nabízí výběr z široké škály modifikací. Konstrukčně se jednotky vyrábí v dvojím provedení, s horizontálně umístěnými hrdly vedle sebe a vertikálně nad sebou. Horizontální verze je k dispozici ve čtyřech velikostech dle průtoku v rozmezí 800 – 3500 m3/h, vertikální verze pak v šesti velikostech v rozmezí 800 – 6000 m3/h. Rozsah velikostí jednotek vychází z většiny požadavků na rezidenční i komerční ventilaci s rekuperací tepla.


Horizontální verze 800, 1500, 2500, 3500 m3/h

Vertikální verze 800, 1500, 2500, 3500, 4500 a 5500 m3/h

Řada jednotek ALFA 95 je vhodná i pro venkovní montáž. Plášť jednotky je vyroben z hliníkového plechu se zesílenou izolací 50mm. Každá jednotka je zároveň vybavená integrovaným ohřevem odvodu kondenzátu, což společně s izolovaným pláštěm umožňuje její provoz v prostředí s okolní teplotou už od -20 °C. Nespornou výhodou použité izolace je i hluková těsnost, díky které je dosaženo maximálních hodnot hluku od pouhých 41 do 55dB(A) dle typu jednotky.




Pro všechny typy jednotek lze zvolit provedení s vestavěným elektrickým či vodním dohřevem.

Každá jednotka je vybavena úspornými EC ventilátory špičkové evropské kvality. Filtraci přiváděného i odpadního vzduchu zajišťují integrované filtry třídy F7, M5 a G4. Výměna filtrů je nenáročná díky odnímatelným krytům na boku jednotky.

Jednou z hlavních funkcí jednotek je vedle samotného větrání i úspora nákladů na vytápění a klimatizaci prostor. Z tohoto důvodu je srdcem každé jednotky vysoce účinný hliníkový protiproudý rekuperační výměník s účinností až 93%. Rekuperátor je českým výrobkem a je certifikovaný světově uznávanou organizací EUROVENT. Ve standardu jsou jednotky vybaveny inteligentní regulací s dotykovým ovladačem s integrovaným teplotním čidlem. Jednotka umožňuje monozónní či multizónní větrání ve třech režimech.

CAV – Větrání na konstantní průtok vzduchu (monozóní režim)

Jednotka v tomto režimu udržuje požadovaný konstantní průtok vzduchu a to i v případě zvýšení tlakové ztráty ve vzduchotechnickém rozvodu. Tento režim větrání je vhodný zejména k větrání jednoho nerozděleného prostoru.

DCV – Větrání podle požadavků na kvalitu vzduchu dle připojených čidel (monozóní režim).

K jednotce je připojeno čidlo kvality vzduchu (například CO2, RH, popřípadě ovládání nadřazeným systémem 0-10V). Jednotka se na základě hodnot z tohoto vstupu nastaví na požadovaný výkon. V praxi to znamená, že v místnosti je například čidlo CO2. Na jednotce si uživatel nastaví, že při 500ppm pojede jednotka na minimum a při 1300 na maximum. Jednotka dostává data z čidla a řídí se dle tohoto nastavení. Čidla jsou přímo elektricky spojená s jednotkou. Na jednotku lze obvykle připojit jen jedno čidlo kvality současně. Vhodné je toto řešení do prostor s jednou místností, kde se často mění podmínky provozu a tento druh provozu je snímán příslušným čidlem.

VAV – Větrání na konstantní tlak ve vzduchotechnickém rozvodu (multizóní větrání).

Jednotka je připojena na potrubí a zkalibrována (kalibrace musí být provedena, když jsou otevřeny všechny klapky). Poté to funguje na principu změny tlaku v potrubí. Uživatel nastaví na jednotce požadovaný tlak v potrubí a jednotka se jej snaží dosáhnout. V praxi to znamená, že na konci potrubí jsou VAV boxy (nebo ruční klapky, vyústky atd.). Když se uzavře jedna z klapek, zvýší se tlak v potrubí a jednotka automaticky sníží výkon tak, aby vyrovnala tlak na požadovanou hodnotu. VAV boxy nejsou elektricky spojeny s jednotkou. Tyto boxy fungují nezávisle na jednotce. Jednotka o nich vlastně ani neví, jen sleduje tlak v potrubí. Toto řešení je vhodné do prostor, které se skládají z různých místností. Každou místnost má na starost jednotlivý VAV box.

Vyspělost a vysokou úroveň produktu ALFA 95 dokazují i další pokročilé funkce, jako například režim „Freecooling“ či „Boost“. V letním období lze využít pomocí by-passu funkce „Freecooling“, která v nočních hodinách využívá pro ochlazení vnitřního prostředí budovy nižší teploty přiváděného vzduchu. Tento režim se spíná a vypíná zcela automaticky, prostřednictvím teplotních čidel, které vyhodnocují nastavené parametry pro tuto funkci.

Režim Freecooling je určen pro letní období, přesněji řečeno pro ochlazení vnitřních prostor pomocí chladného nočního vzduchu. Tento režim pracuje na základě nastavení uživatele, který si může nastavit čas spuštění, teplotu přívodního vzduchu a mnoho dalších hodnot. Jednotka neustále kontroluje tyto data a při splnění všech těchto podmínek jednotka využívá integrovaný By-pass. Přívodní vzduch je odkloněn mimo rekuperační výměník přímo do objektu a tímto způsobem lze efektivně a velmi levně docílit chlazení v horkém letním období.

Program „Boost“ je pak určen pro okamžitou a rychlou výměnu vzduchu uvnitř větraného objektu využitím maximálního výkonu obou ventilátorů.

Samozřejmostí je také možnost nastavení časových módů ventilace, funkce sledování úspor nebo funkce diagnostiky jednotky. Nedílnou součástí špičkové regulace je propracovaný krokový systém protimrazové ochrany rekuperátoru.

Veškeré komponenty a díly jsou pečlivě prověřovány, aby bylo dosaženo nejvyšší možné kvality.

Jelikož si při výběru jednotky ALFA 95 můžete vybírat z poměrně široké škály modelů, vytvořili jsme výběrový program, který na základě zadaných parametrů vyhodnotí, jaká modifikace je pro danou aplikaci nejlepší a usnadní tak rozhodování. Tento program je k dispozici zdarma ke stažení na adrese www.2vv.czwww.multivac.cz. Ve výběrovém programu najdete pro každou navrženou jednotku kompletní technickou dokumentaci zahrnující technické listy, návody, 2D CAD. Samozřejmostí jsou charakteristiky ventilátorů s hodnotou SFP (Specific Fan Power). Pro zadané parametry jsou pro každou navrženou jednotku spočítány souhrnné výsledky pro zvolené režimy léto a zima.





Jakékoliv dotazy můžete směřovat na naše prodejní manažery nebo na oficiálního distributora produktů společnosti 2VV pro Českou a Slovenskou republiku, kterým je firma Multi-VAC.


Multi-VAC spol. s r.o.
Telefon: +420 841 156 156
E-mail: info@multivac.cz
www.multivac.cz

2VV s.r.o.
Telefon: +420 466 741 890
E-mail: 2vv@2vv.cz
www.2vv.cz
 
 
Reklama